Belföld csatatér

„Benne van a pakliban, hogy a Fidesz itt csak harmadik lesz”

 A gyomrunk már kidobta a Fideszt. De észből és szívből szavazzanak, ne gyomorból. A szív pedig a baloldalon van

– mondta Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje egy zsúfolásig megtelt diósgyőri művelődési házban tartott fórumán hétfő este. Az a körülbelül ötszáz ember – szinte kizárólag idősek –, akik kíváncsiak voltak a kampányban már negyedszer Miskolcra látogató Karácsonyra, értették, mire célozgat: hogy véletlenül se a Jobbikra szavazzanak, bármennyire szeretnék leváltani a kormányt.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Az köti össze a jobbikosokat, hogy börtönbe küldenék Orbánt
A kampány hajrájában egyre jobban bíznak a jobbikosok a győzelemben Miskolcon. Vona Gábor is bedobta magát a végén egy utcafórumon.

Gondolatban már félre is tolta az MSZP és a Jobbik a Fideszt

Ennek Miskolcon igazán nagy tétje van, a város mind a két választókerületében borzasztóan szoros volt a küzdelem 2014-ben. És feltehetően most is az lesz, mert a fideszes, a baloldali és a jobbikos jelölt melltt a kisebb pártok indulói is állva maradnak, nem lesz visszalépés, nem lesz koordináció. Viszont a váratlan hódmezővásárhelyi fideszes vereség és a meglepően durvára sikerült március 15-i Orbán Viktor-beszéd után minden miskolci ellenzéki politikus arról beszélt, hogy elsöprő, őket is meglepő kormányváltó-hangulat van a városban. Mint egyikük mondta:

benne van a pakliban, hogy a Fidesz csak harmadik lesz Miskolcon.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Ebben a helyzetben pedig nem véletlen, hogy egy MSZP-fórum résztvevőit (illeszkedve az elmúlt napok szocialista nyilatkozataihoz) már nem a Fidesz, hanem a Jobbik ellen kell hangolni – nehogy átszavazzanak a jobbikos jelöltekre, akik különböző mérések, taktikai szavazásra buzdító honlapok alapján esélyesebbnek tűnhetnek, mint a baloldaliak. Karácsony egyenesen azt mondta, „a Fidesz minden gazságot a Jobbik programjából vett”, Simon Gábor városi MSZP-elnök pedig arról beszélt, hogy a két miskolci jobbikos jelölt – Jakab Péter és Pakusza Zoltán – a vasárnap megbukott Orosz Mihály Zoltán rajongói, és „a polgármesterrel együtt megbukott érpataki modellt” akarják megvalósítani Miskolcon.

A miskolci 2-es körzetben jelölt Varga Lászlónak – miatta tartották ezt a fórumot, a másikban a DK-s Debreczeni Józsefet indítja a baloldal – is volt néhány keresetlen szava a Jobbik felé. Bár ő azért főleg arra koncentrált, hogy a Fidesz mit szúrt el szerinte az elmúlt években helyi szinten: tősgyökeres miskolciként, a DVTK volt előéneklőjeként Varga nagyban épít lokálpatrióta imidzsére. „Rendes srác” – mondta róla Karácsony is, nem szokványos közvetlenséggel.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Varga 2014-ben is úgy tudott nyerni, hogy bőven jobban teljesített, mint országosan az MSZP. Most is erre számít, és ellenfelei is úgy beszélnek róla, mint az esélyesebb baloldali jelöltre, Debreczeninek kevesebb sanszot adnak. Azt mondják Miskolcon, hogy érezhető is, hogy a baloldal jobban koncentrál Varga választókerületére, a Jobbik pedig a másikra, ahol az ismertebb politikusuk, az országos szóvivő Jakab Péter indul.

Már Acélváros is narancssárga: így ne lenne újabb kétharmad?
Toronymagasan vezet Miskolcon a Fidesz jelöltje, a Jobbik tartja magát, és feljött a második helyre, az MSZP zuhanórepülése viszont magával rántotta a 2014-ben itt nyerni tudó országgyűlési képviselőjük népszerűségét.

Egy kamu szoci és egy gyenge fideszes nehezíti a pályát

Viszont a 2-es választókerületben előkerült egy volt MSZP-s jelöltként: Cseh László plakátjain annyi szerepel vörös háttér előtt, hogy „Az igazi szocialista”, semmi más.

Azt  mondják róla, hogy egyszerre dobják be a szórólapjait a postaládákba a fideszes szóróanyagokkal, de bizonyítani senki nem tudja, hogy a kormánypárt zavarkeltő kísérletéről van szó.

Varga azt mondta, nem tart tőle, hogy emiatt bukhatna, ő nagyon bizakodó, mert bár Botka László lemondása után nem sok esélyt látott, mostanában minden korábbinál erősebben érzi, hogy a miskolciaknak elegük van az Orbán-kormányból.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Az ellene induló fideszes jelölt, az önkormányzat rendészeti bizottságát vezető Hubay György pedig nem tűnik erős jelöltnek. Akikkel beszéltünk, és fideszesnek mondták magukat, sokszor még a nevét sem tudták felidézni. Így valószínű az a pletyka, hogy Hubayt azután találták, hogy a polgármester Kriza Ákos nem vállalta a jelöltséget, majd más potenciális jelöltek sem akartak itt Fidesz-színekben indulni.

De az ellenzéki szavazókat nem is érdekli, kit indít a Fidesz: akik a Karácsony–Varga-fórumra jöttek, mindannyian országos ügyekről beszéltek inkább. Kriza Ákosnál jobban érdekli őket Mészáros Lőrinc vagy Kósa Lajos. Bár

a diósgyőrieket nagyon maga ellen hangolta a Fidesz azzal, hogy a fideszes városvezetés alatt építették le a diósgyőri kórházat és a szakrendelést is.

„El lesznek ezek kergetve. Meg se kellett volna választani őket” – értette Orbánékra egy volt digépes melós, aki csak Karácsony miatt jött el otthonról, egyébként bottal is nehezen mozog. Az őt és más általunk megkérdezetteket is kevésbé mozgatta meg a választás előtt, amiket Karácsony mondott a szociáldemokráciáról. Kormányváltást akarnak, későbbre jelenleg nem gondolnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik