Belföld

Zátonyra futottak a tárgyalások az LMP-vel

Mivel nincsenek széleskörű visszalépések, az LMP egyelőre nem folytatja a tárgyalásokat, ám nyitottak minden együttműködésre.

Hiába tett mindent meg az LMP az ellenzéki koordinációért, nem kerültek közelebb a megoldáshoz – mondta el Szél Bernadett LMP-társelnök és kormányfőjelölt hétfőn. Szél szerint hiába nyilvánvaló Hódmezővásárhely óta, hogy egy ellenzéki jelölt verheti a Fideszt, a baloldal és a Jobbik nem volt nyitott egymás irányába.

Az LMP nem kezdeményez a továbbiakban megbeszéléseket – mondta Hadházy Ákos LMP-társelnök a Képviselői Irodaház előtt rögtönzött sajtótájékoztatón. Magyarán nem sikerültek az LMP-vel folytatott, visszaléptetési tárgyalások. Hadházy szerint persze a Fidesz kaphat még meglepetéseket, a kormánypárt eleve fél, ezért támadják őt magát is. Hozzátette:

Ezt a választást a kormány nem tudja megnyerni, az ellenzék tudja elveszteni.

Gémesi György, az Új Kezdet vezetője elnézést kért, hogy az utcán kell beszélni a sajtóval miatta (Kövér László nem engedné a parlamentbe). Szerinte az LMP és az Új Kezdet együttműködése a bizonyíték rá, hogy működhet ez. Ők teszik tovább a dolgokat, de ez nem egyszerű, egyes jelöltjeiket megpróbálják lefizetni, mást nem engednek felszólalni fideszes fórumon, miközben őt kritizálták, termet sem kapnak sehol.

Hadházy egy kérdésre elmondta, nem kizártak a visszalépések. Azt szerették volna, ha ezek nagyszámúak és általánosak, de így nem. Szél Bernadett szerint nem veszteségminimalizálásról, hanem kormányváltásról van szó. Ehhez széleskörű együttműködés kell. Szél nem akar semmibe belefolyni, ezt Vágó Gábor és  Gyurcsány Ferencék balhéjára és egyéb „cicaharcokra” is reagálta.

Hadházy később azt mondta, nem az LMP, hanem az ellenzék lesz az oka, ha veszítenek. Gémesi számára megdöbbentő az ellenzék állapota, szerinte a tárgyalási „felületet nem mi zártuk be”.

Korábban az LMP és a Jobbik vezetése az M3-as egy benzinkútján futottak össze egy gyors tárgyalása, ami ezek szerint nem sikerült. Szél ezt is megemlítette, nem számít, hogy épp hol zajlik egy tárgyalás, és azért találkoztak a sztrádán, mert épp kemény munkával kampányoltak, tartottak hazafelé Szabolcsból.

Frissítünk!

A szomorú bejelentésre jött a meglepő hír, amiről Szélék nem beszéltek az utcán: visszalép az LMP képviselőjelöltje, Kassai Dániel a XVIII. kerületet felölelő körzetben az MSZP-s Kunhalmi Ágnes javára. Bővebben erről cikkünkben olvashat.

Erre Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje meglepetés belengetésével reagált:

Szomorúan tudomásul veszem az LMP mai döntését, hogy nem kívánnak tárgyalni a demokratikus pártokkal a választási…

Közzétette: Karácsony Gergely – 2018. március 20.

 

A Demokratikus Koalíció nevében ugyanakkor Molnár Csaba azt kérte az LMP-től, hogy folytassák a tárgyalásokat. Hozzátette: a sajtótájékoztatón Hadházy Ákos azt mondta, hogy habár nem kezdeményeznek további egyeztetéseket, de nyitottak arra, hogy ha valaki „megkeresi őket, akkor beszélgessenek”.

Arra a kérdésre, hogy a DK támogatna-e jobbikos egyéni jelölteket, az alelnök azt felelte, hogy lehetetlen olyan párttal együttműködni, amelyik ezt elutasítja. Szerinte ha az MSZP-Párbeszéd, az LMP és a DK képes koordináltan jelölteket állítani, akkor az elegendő a kormányváltáshoz. Azt is jelezte, hogy a kölcsönös visszaléptetésekben hisznek, az egyoldalú visszaléptetések nem vezetnek sehova. Hangsúlyozta, hogy a DK eddig 61 körzetben visszaléptette vagy el sem indította a jelöltjét, az LMP pedig összesen egy körzetben lépett vissza, így „nem a mi oldalunkon pattog a labda”.

(Kiemelt kép: MTI Fotó/Szigetváry Zsolt)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik