Belföld
Budapest, 2015. augusztus 10.
Demján Sándor, a TriGranit Zrt. alapító elnöke érkezik a sajtótájékoztatóra Budapesten, a TriGranit székházában 2015. augusztus 10-én. A tájékoztatón Demján Sándor bejelentette, hogy a TriGranit ingatlan-portfóliója jelentõs részének eladásáról írt alá megállapodást a nemzetközi magántulajdonú befektetési vállalattal, a TPG Real Estate-tel.
MTI Fotó: Illyés Tibor

Pedig hazafi volt – Demján Sándor emlékére

75 éves korában elhunyt az ország egyik legsikeresebb üzletembere. Tamás Ervin nekrológja.

Igazán nem a pénzt szerette. A kihívást. A kihívások hozták meg neki a pénzt és a sikert. Tételei a vállalkozásról szóltak, s ahogy az lassan, bukdácsolva utat tört magának a szocialista építés különböző széljárásainak engedve, ő volt az irigyelt, aki először a kereskedelemben, majd egyre több ágazatban próbálkozhatott olyasmivel, amikkel mások nem. Pályatársai széttárt karral, szívesen intézték az egészet el azzal: mert neki engedték. Csak éppen ehhez az engedélyhez nem voltak elég bátrak, rátermettek, rizikót és konfliktust vállalók, ötletekből alkotást teremtők. És arról nem szólt a fáma, hogy hányan tettek keresztbe neki, hogyan próbálták kezdeményezéseinek útját állni, hány raporton kellett elővennie kivételes meggyőző erejét.

Igen, a Skálában sokszor volt banán, kínálatában ritkán látott holmi. Igen, ő fogadta be a néhány órán belül előhívott negatívokat, kész fotókat prezentáló masinákat. Kanadai barátjával úgy fogott bele az ingatlanbizniszbe, hogy annak hamar híre ment egész Közép-Kelet Európában, az első pesti bevásárlóközpontban, a Pólusban úgy sétáltak a vásárlók a boltok között, hogy azt hihették – néhány év és Bécsben vannak. Ő is azt hitte. Nagyot tévedtek, akik a rendszerváltáskor úgy vélték, hogy Demján Sándor az a tipikus szocialista vállalkozó, aki nehezen fog talajt az új viszonyok közepette. Zökkenőmentesen vitte tovább terveit, s közben ábrándjaitól sem távolodott. Projektjei közül persze volt, amelyik nem hozta a várt eredményt, de csalódásai más természetűek voltak – ő a tiszta üzleti logikában, a teljesítményközpontú munkában hitt és abban a baloldaliságban, amelyet Etyek vidékéről és a Gorsium ÁFÉSZ-ből hozott magával.

Hogy a kiskapukból nem lesznek nagykapuk, hogy az ismeretségek, összeköttetések megmaradnak annak, amik, nem nőnek, terjeszkednek polipok módjára, nem torzítanak, piszkolnak be mindent, amit megtanult – a szolidaritást, a szociális érzékenységet, a közös alkotás örömét.

Szenvedélyesen érdekelte a görög és a római kor, a birodalmak tündöklésének és bukásának analógiáit kereste Európa sorsában – próféciái nem voltak éppen optimisták. Az utóbbi években Kínában keresett hídfőállást, felemás sikerrel.

Szeretett sarkosan fogalmazni, vitákra ingerlő nyilatkozatai pontosan azért voltak fontosak, mert rátapintott a lényegre, olyan közgazdasági, piaci, szakképzési ellentmondásokra hívta fel a figyelmet, amelyek kórosak voltak, s ha kezelésük nagyobb körültekintést is követelt, mint az ő általa preferált radikális gyógymód – a gyakorlat embereként adta diagnózisait. Csapatépítése mintaszerű volt, olyan vezetők sorát nevelte ki, akik meghatározóak voltak a hazai üzleti életben. Közéleti ember volt, de – tudtommal – soha nem akart sem politikus, sem miniszteriális ember lenni. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége elnökeként viszont mindig azt képviselhette, amiben hitt: a vállalkozás motorjában, a gazdaságot bénító fékek következetes lebontásában. Ő volt a Prima Primissima díj megalapítója, de egyéb jótékonysági akcióit nem verte nagydobra.

Mindig természetesen viselkedett, a luxus hidegen hagyta, imázsához hozzátartozott a kigombolt nyakú ing alatt lazán megkötött nyakkendő – valamint néhány örök axióma. Óriási vihart kavart, amikor 2011-ben, a Miskolci Egyetem diplomaosztó ünnepségén tartott beszédében úgy fogalmazott: jelenleg nem még több művészre van szüksége ennek az országnak, hanem dolgozó, termelő emberekre. Ő maga betiltaná a művészeti szakköröket azokban az iskolákban, ahol nincs legalább kétszer annyi technikai szakkör. Erre a megállapításra szívesen „felült” a politika is, a csattanós tételből dogmát faragva, álellentétet kreálva a „termelő” és a „nem termelő” ember között. Szerencsétlenül alkalmazott elemei visszaköszönnek az oktatásban. Mintha árnyékban maradt volna egy évvel később adott nyilatkozata, miszerint halála után a szegényekre és minőségi kultúrára hagyja vagyona 95 százalékát.

Egy rohadt kapitalistának tartanak. Ki van zárva, hogy én az emberek szemében hazafi legyek

– panaszolta sokszor a nagyvállalkozó. Pedig az volt.

Tamás Ervin

Budapest, 2017. december 1.
Demján Sándor, a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) elnöke beszédet mond a szervezet tizenkilencedik alkalommal megrendezett Vállalkozók napja ünnepségén a fővárosi Müpában 2017. december 1-jén.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Meghalt Demján Sándor
A második leggazdagabb magyar 75 éves volt.

Ajánlott videó mutasd mind

Image: 73877896, Bas Eickhout, a zˆldek eurÛpai parlamenti kÈpviselıjÈnek sajtÛt·jÈkoztatÛja a Kossuth tÈren., Place: Budapest, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com

„Komoly aggodalom van amiatt, hogy mire képes Orbán”

Az európai Zöldek csúcsjelöltje, Bas Eickhout rég kidobta volna a Néppártból Orbán Viktort, és Manfred Weberék rosszul járnak, hogy nem így tettek. Azt mondja, hogy a populisták és a zöldek nyerik a legnagyobbat az EP-választáson, ami miatt a brüsszeli politika új korszakára számít. Interjú.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A man walks past the flags of Anti-Brexit protesters outside the Houses of Parliament in London on February 12, 2019. - British Prime Minister Theresa May asked MPs Tuesday to give her more time for talks with the European Union on renegotiating the Brexit deal, just weeks before the scheduled March 29 departure date. (Photo by Tolga AKMEN / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.