Belföld
Budapest, 2017. december 1.
Demján Sándor, a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) elnöke beszédet mond a szervezet tizenkilencedik alkalommal megrendezett Vállalkozók napja ünnepségén a fővárosi Müpában 2017. december 1-jén.
MTI Fotó: Illyés Tibor

Meghalt Demján Sándor

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2018. 03. 27. 17:01

A második leggazdagabb magyar 75 éves volt.
Korábban a témában:

Életének 75. évében hétfőn elhunyt Demján Sándor üzletember – tudatta a Gránit Pólus csoport a család tájékoztatása alapján.

A közleményben felidézik, hogy Demján Sándor 1943. május 14-én született Börvelyen.  Szakmai karrierjét 1965-ben, a Fejér Megyei ÁFÉSZ-nél kezdte. 1973-ban ő indította a Skála áruházláncot, 1986-ban megalapította a Magyar Hitelbankot. Nevéhez fűződik a Gránit Pólus Csoport, a Gránit Bank, a TriGránit Csoport megalapítása, valamint a 2003-ban létrehozott Prima Primissima Díj.

A Gránit Pólus Csoport alapító elnöke, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége ügyvezető elnöke, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke volt. 2013-ban megkapta a Magyar Érdemrend Nagykeresztjét.

Budapest, 2016. június 21.
Demján Sándor, a VOSZ elnöke távozik a Mit szól ehhez a 21. század? címû szakképzési konferenciáról, a budapesti Kossuth Klubban 2016. június 21-én.
MTI Fotó: Marjai János
Budapest, 2016. június 21.
Demján Sándor, a VOSZ elnöke távozik a Mit szól ehhez a 21. század? címû szakképzési konferenciáról, a budapesti Kossuth Klubban 2016. június 21-én.
MTI Fotó: Marjai János

Nincsenek már Voltaire-ek, Rousseau-k

Mint októberben megírtuk, Demján Sándort a Forbes listáján a második leggazdagabb magyarként tartották számon.

2012-ben az Origonak jelentette be, hogy halála után a megmaradó vagyon 95 százalékát jótékony célra ajánlja fel, szegény gyerekek oktatására és a minőségi kultúra támogatására. Akkor arra a kérdésre, hogy nem gondolkodik-e a visszavonuláson, azt válaszolta: abbahagyja, amint a menedzserei előbb válaszolnak egy kérdésre a számítógépük segítségével, mint hogy ő a főbb összefüggéseket fejből megmondja. „Egy ilyen idősödő ember, mint én, kevesebbet kellene, hogy dolgozzon, de a krízis óta ezt nem tudtam megvalósítani” – jelentette ki.

A Népszabadság 150 leggazdagabb magyarról szóló kiadványa megemlítette róla, hogy elismert pókerjátékos. Ugyanebben a kiadványban arról beszélt, hogy versenyre, minőségre kellene motiválni az embereket.

A gyerekek oktatáshoz való joga alapvető fontosságú, de nem passzivitásra, döntés- és gondolkodásképtelenségre kell őket nevelni, hanem küzdelemre, helyes önértékelésre, kreativitásra – arra, miről ma a világ szól. Valószínűleg azért is különösen fontos ez nekem, mert én küzdő típus vagyok. Megrémülök, amikor megkérdezek fiatalokat arról, kik a példaképeik, és celebeket, TV-s szereplőket emlegetnek. Ma már nincsenek nagytekintélyű értelmiségiek, tudósok, írók, akikhez az emberek igazodhatnának, akikre odafigyelhetnének. Nincsenek már Voltaire-ek, Rousseau-k. A politikusoknak pedig már senki nem hisz – ami elnézve a teljesítményüket, természetes is

– mondta 2014-ben.

Amikor nagyon szegény voltam, arról álmodoztam, hogy egyszer én leszek az a magyar történelemben, aki a magánvagyonából a legtöbb olyan szegény gyereken segít, mint amilyen én voltam. Ezeket a támogatásokat mindig az adózott jövedelmemből fizettem. Én pontosan tudom, mit jelent egy nélkülöző gyereknek a meleg étel, vagy egy-egy fejsimogatás. Annak idején hét közben nem járhattam iskolába, mert dolgoznom kellett, és volt olyan tanár, aki vasárnap, amikor a többiek misére mentek, bepótolta velem az anyagot. Az ember a szegénységben tanul meg hálásnak lenni.

A morál arra kötelez, hogy azokban az országokban is segítsem a gyerekeket, ahol sikeresek a vállalkozásaim. Ilyen például Lengyelország.

Gazdasági sikereim lehetőséget teremtettek ezeknek a támogatásoknak megtételére, ezzel minden gyerekkori álmom és vágyam teljesült. Ha csak ennyit tettem a következő generációért, azzal is elégedett vagyok, de remélem, hogy még tehetek egyet s mást

– jelentette ki.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Kommentek

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.