Belföld
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu

A Jobbik legyőzheti a Fideszt Miskolcon

Kálmán Attila
Kálmán Attila

újságíró. 2018. 03. 08. 07:00

Ha egy ellenzéki jelölt marad, a jobbikos Jakab Péter győzhet a kormánypárti Csöbör Katalin ellen, de a DK-s Debreczeni József sem lenne esélytelen. A Fidesz a centrális erőtérben bízhat Miskolcon.

A politika csapatjáték, nem szépségverseny

– mondta Debreczeni József, a Demokratikus Koalíció miskolci jelöltje február közepén a Közös Ország Mozgalom (KOM) által szervezett képviselőjelölti vitán. Ezzel arra utalt, hogy csak akkor lehet megverni Miskolcon (és konkrétan a borsodi 1-es választókerületben) a Fideszt, ha az ellenzéki pártok összefognak. Debreczeni azonban a jobbikos jelölt visszalépésével nem számolt, pedig a KOM választókerületi közvélemény-kutatása azt mutatja, hogy akkor viheti el az ellenzék a legnagyobb eséllyel ezt a miskolci körzetet, ha csak egy ellenzéki jelölt marad talpon.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

És a legesélyesebb a győzelemre akkor sem Debreczeni, hanem a jobbikos Jakab Péter, a párt szóvivője és 2014-es polgármesterjelöltje.

Miskolc lesz a centrális erőtér erőpróbája

2014-ben mindkét miskolci választókerületben nagyon szoros volt a verseny, szinte azonos arányban szavaztak háromfelé a választók:

 • az 1-es körzetet 33,7 százalékkal nyerte meg a fideszes Csöbör Katalin, a Jobbik jelöltje, Badány Lajos 30,5 százalékot, a baloldali összefogásé, Nagy-Korsa Judit 28,6 százalékot kapott,
 • a 2-es körzetet az MSZP-s Varga László nyerte még szűkebb különbséggel, 14798 szavazatot (31,39%) szerzett az összefogás jelöltjeként, Sebestyén László (Fidesz-KDNP) 14560 szavazatot gyűjtött (30,89%), míg a jobbikos Pakusza Zoltán 14425 voksot (30,6%).
Budapest, 2017. november 2.
Csöbör Katalin fideszes országgyűlési képviselő Spinto Hungária beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján a minisztériumban 2017. november 2-án. A kft. új autóipari szerszámgépgyárat hoz létre Miskolcon. A beruházás 140 új munkahelyet teremt.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Csöbör Katalin
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A miskolci politika tehát teljesen háromosztatúvá vált, a három jelölt között minimális különbség volt mindkét körzetben. Emiatt az áprilisi választás is Miskolcon lehet az egyik legérdekesebb – nem véletlen, hogy Csatatér-sorozatunkban is az egyik ottani körzetet követjük. Valószínűleg a Fideszben is aggódnak Miskolc miatt, Orbán Viktor március elsején személyesen kampányolt a városban, lemigránsozva a városba betelepült cigányokat.

A közvélemény-kutatások szerint

a Fidesz ezúttal is abban bízhat, hogy az ellenzéki szavazatok 2014-hez hasonlóan kétfelé mennek, azaz működik a centrális erőtér, és nevető harmadikként befut Fidesz jelöltje.

Az ellenzéki oldalon két forgatókönyv van:

 • a Jobbik és a baloldali blokk megegyezik, és egy az egy ellen lerendezik a Fidesz ellen a meccset (logikusan úgy, hogy az egyik körzet a Jobbikban, a másikban a baloldal jelöltje marad állva),
 • vagy mindkét nagyobb ellenzéki tömb arra játszik, hogy elhitesse magáról, hogy ő az igazi esélyes, és ezzel igyekszik elszívni a másik oldal szavazóit. Ez esetben a 2014-eshez hasonló szavazati arányok várhatók.
Dunakiliti, 2016. szeptember 8.
Jakab Péter, a Jobbik egyik új szóvivője a párt dunakiliti sajtótájékoztatóján 2016. szeptember 8-án.
MTI Fotó: Krizsán Csaba
Fotó: Krizsán Csaba / MTI

Ez utóbbi a Jobbik taktikája, az eddigi kutatásból az látszik, hogy a baloldaliak szívesebben szavaznának egy esélyes jobbikos jelöltre, mint fordítva. Jakab Péter a jelölti vitán is azt hangsúlyozta, hogy ő lesz a vitától távol maradó Csöbör igazi kihívója.

A koordináció azonban biztosan hasznos lenne az ellenzéknek, ezt mutatták a Republikon Intézet adatai a másik miskolci körzetben, és ezt mutatja most a KOM felmérése is.

Csak minden harmadik miskolci tartaná meg Orbánékat, mégis szoros lehet

A Závecz Research felmérése szerint így állnak a miskolci 1-es körzetben a jelöltek:

 1. Csöbör Katalin (Fidesz-KDNP) 39%
 2. Jakab Péter (Jobbik) 29%
 3. Debreczeni József (DK) 18%
 4. Csoma László (LMP) 9%
 5. Szopkó Tibor (Momentum) 3%

Tehát ha mindenki elindulna,

jó eséllyel Csöbör Katalin ismételhetne, annak ellenére, hogy a felmérés szerint a miskolciak mindössze 31 százaléka nem szeretne kormányváltást, 54 százalékuk viszont határozottan azt akar.

Ennek megfelelően a visszalépések megfordítanák a meccset.

Ha csak Jakab Péter és Csöbör Katalin állna egymással szemben, akkor a felmérés szerint a fideszes jelölt 52:48 arányban nyerne, ez pedig nagyon kicsi, hibahatár körüli különbség, ráadásul a kutatás még a hódmezővásárhelyi polgármester-választás előtt készült. Egyedüli ellenzéki jelöltként nem szerepelne rosszul Debreczeni József sem, ő azonban 56:44 arányban maradna alul.

Ha azonban egynél több komolyan vehető ellenzéki jelölt áll szemben a fideszes indulóval, akkor Csöbör győzelme valószínűnek tűnik.

A Közös Ország Mozgalom ábráján az összes lehetséges forgatókönyv látszik, és az is, hogy milyen eredményeket érnének el az ellenzéki jelöltek Csöbör Katalin ellen az adott felállásban.

A Közös Ország Mozgalom azt is megpróbálta indirekt becsléssel kitalálni, hogy az átszavazási hajlandóságukról nem nyilatkozó válaszadók kire voksolnának egy választási szituációban. E becslés szerint minden ellenzéki jelöltnek lenne esélye Csöbör ellen, ha egyedüli kihívó maradna: Jakab és Debreczeni egyaránt 51:49 arányban maradna alul, az LMP-s Csoma László és Csöbör Katalin küzdelmét pedig 50:50-re hozták ki (az persze teljesen valószínűtlen, hogy épp ő maradjon az egyedüli ellenzéki jelölt).

A Závecz Research a pártok támogatottságát is felmérte:

 1. Fidesz-KDNP 35%
 2. Jobbik 27%
 3. MSZP-Párbeszéd 14%
 4. DK 8%
 5. LMP 6%
 6. Momentum 5%
 7. Kétfarkú Kutya Párt 2%
 8. Együtt 1%

A tanulság itt is hasonló, mint az eddigiekben:

a Fidesz gyengébb Miskolcon, mint országosan, a Jobbik pedig valamivel erősebb, de a a baloldal is majdnem hasonló súlyú, így a 2014-es erőviszonyok maradtak fenn lényegében. Kérdés, hogy sikerül-e más stratégiával készülniük a pártoknak, mint négy éve.

Módszertan

Az adatfelvétel február 3. és február 22. között zajlott le, ezer, véletlen mintavétellel kiválasztott megkérdezett személyes, otthonában történt megkérdezésével.  A terepmunkát a Közös Ország Mozgalom megbízásából a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Kft végezte. A részletes elemzést ide kattintva találja. A felmérés részletes adatai a Közös Ország Mozgalom oldalán olvashatók.

Kiemelt kép: Fülöp Dániel Mátyás

vissza a címlapra

Kommentek

U.S. President Donald Trump listens during a discussion at the Generation Next forum in the Eisenhower Executive Office Building in Washington, D.C., U.S., on Thursday, March 22, 2018. Trump today took his boldest step to level the economic playing field with China, ordering sweeping tariffs on Chinese goods in a move that could escalate already tense trade relations between the worlds two biggest economies. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.