Belföld

A Jobbik legyőzheti a Fideszt Miskolcon

A Jobbik legyőzheti a Fideszt Miskolcon

Ha egy ellenzéki jelölt marad, a jobbikos Jakab Péter győzhet a kormánypárti Csöbör Katalin ellen, de a DK-s Debreczeni József sem lenne esélytelen. A Fidesz a centrális erőtérben bízhat Miskolcon.

A politika csapatjáték, nem szépségverseny

– mondta Debreczeni József, a Demokratikus Koalíció miskolci jelöltje február közepén a Közös Ország Mozgalom (KOM) által szervezett képviselőjelölti vitán. Ezzel arra utalt, hogy csak akkor lehet megverni Miskolcon (és konkrétan a borsodi 1-es választókerületben) a Fideszt, ha az ellenzéki pártok összefognak. Debreczeni azonban a jobbikos jelölt visszalépésével nem számolt, pedig a KOM választókerületi közvélemény-kutatása azt mutatja, hogy akkor viheti el az ellenzék a legnagyobb eséllyel ezt a miskolci körzetet, ha csak egy ellenzéki jelölt marad talpon.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

És a legesélyesebb a győzelemre akkor sem Debreczeni, hanem a jobbikos Jakab Péter, a párt szóvivője és 2014-es polgármesterjelöltje.

Miskolc lesz a centrális erőtér erőpróbája

2014-ben mindkét miskolci választókerületben nagyon szoros volt a verseny, szinte azonos arányban szavaztak háromfelé a választók:

  • az 1-es körzetet 33,7 százalékkal nyerte meg a fideszes Csöbör Katalin, a Jobbik jelöltje, Badány Lajos 30,5 százalékot, a baloldali összefogásé, Nagy-Korsa Judit 28,6 százalékot kapott,
  • a 2-es körzetet az MSZP-s Varga László nyerte még szűkebb különbséggel, 14798 szavazatot (31,39%) szerzett az összefogás jelöltjeként, Sebestyén László (Fidesz-KDNP) 14560 szavazatot gyűjtött (30,89%), míg a jobbikos Pakusza Zoltán 14425 voksot (30,6%).
Csöbör Katalin
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A miskolci politika tehát teljesen háromosztatúvá vált, a három jelölt között minimális különbség volt mindkét körzetben. Emiatt az áprilisi választás is Miskolcon lehet az egyik legérdekesebb – nem véletlen, hogy Csatatér-sorozatunkban is az egyik ottani körzetet követjük. Valószínűleg a Fideszben is aggódnak Miskolc miatt, Orbán Viktor március elsején személyesen kampányolt a városban, lemigránsozva a városba betelepült cigányokat.

A közvélemény-kutatások szerint

a Fidesz ezúttal is abban bízhat, hogy az ellenzéki szavazatok 2014-hez hasonlóan kétfelé mennek, azaz működik a centrális erőtér, és nevető harmadikként befut Fidesz jelöltje.

Az ellenzéki oldalon két forgatókönyv van:

  • a Jobbik és a baloldali blokk megegyezik, és egy az egy ellen lerendezik a Fidesz ellen a meccset (logikusan úgy, hogy az egyik körzet a Jobbikban, a másikban a baloldal jelöltje marad állva),
  • vagy mindkét nagyobb ellenzéki tömb arra játszik, hogy elhitesse magáról, hogy ő az igazi esélyes, és ezzel igyekszik elszívni a másik oldal szavazóit. Ez esetben a 2014-eshez hasonló szavazati arányok várhatók.
Fotó: Krizsán Csaba / MTI

Ez utóbbi a Jobbik taktikája, az eddigi kutatásból az látszik, hogy a baloldaliak szívesebben szavaznának egy esélyes jobbikos jelöltre, mint fordítva. Jakab Péter a jelölti vitán is azt hangsúlyozta, hogy ő lesz a vitától távol maradó Csöbör igazi kihívója.

A koordináció azonban biztosan hasznos lenne az ellenzéknek, ezt mutatták a Republikon Intézet adatai a másik miskolci körzetben, és ezt mutatja most a KOM felmérése is.

Csak minden harmadik miskolci tartaná meg Orbánékat, mégis szoros lehet

A Závecz Research felmérése szerint így állnak a miskolci 1-es körzetben a jelöltek:

  1. Csöbör Katalin (Fidesz-KDNP) 39%
  2. Jakab Péter (Jobbik) 29%
  3. Debreczeni József (DK) 18%
  4. Csoma László (LMP) 9%
  5. Szopkó Tibor (Momentum) 3%

Tehát ha mindenki elindulna,

jó eséllyel Csöbör Katalin ismételhetne, annak ellenére, hogy a felmérés szerint a miskolciak mindössze 31 százaléka nem szeretne kormányváltást, 54 százalékuk viszont határozottan azt akar.

Ennek megfelelően a visszalépések megfordítanák a meccset.

Ha csak Jakab Péter és Csöbör Katalin állna egymással szemben, akkor a felmérés szerint a fideszes jelölt 52:48 arányban nyerne, ez pedig nagyon kicsi, hibahatár körüli különbség, ráadásul a kutatás még a hódmezővásárhelyi polgármester-választás előtt készült. Egyedüli ellenzéki jelöltként nem szerepelne rosszul Debreczeni József sem, ő azonban 56:44 arányban maradna alul.

Ha azonban egynél több komolyan vehető ellenzéki jelölt áll szemben a fideszes indulóval, akkor Csöbör győzelme valószínűnek tűnik.

A Közös Ország Mozgalom ábráján az összes lehetséges forgatókönyv látszik, és az is, hogy milyen eredményeket érnének el az ellenzéki jelöltek Csöbör Katalin ellen az adott felállásban.

A Közös Ország Mozgalom azt is megpróbálta indirekt becsléssel kitalálni, hogy az átszavazási hajlandóságukról nem nyilatkozó válaszadók kire voksolnának egy választási szituációban. E becslés szerint minden ellenzéki jelöltnek lenne esélye Csöbör ellen, ha egyedüli kihívó maradna: Jakab és Debreczeni egyaránt 51:49 arányban maradna alul, az LMP-s Csoma László és Csöbör Katalin küzdelmét pedig 50:50-re hozták ki (az persze teljesen valószínűtlen, hogy épp ő maradjon az egyedüli ellenzéki jelölt).

A Závecz Research a pártok támogatottságát is felmérte:

  1. Fidesz-KDNP 35%
  2. Jobbik 27%
  3. MSZP-Párbeszéd 14%
  4. DK 8%
  5. LMP 6%
  6. Momentum 5%
  7. Kétfarkú Kutya Párt 2%
  8. Együtt 1%

A tanulság itt is hasonló, mint az eddigiekben:

a Fidesz gyengébb Miskolcon, mint országosan, a Jobbik pedig valamivel erősebb, de a a baloldal is majdnem hasonló súlyú, így a 2014-es erőviszonyok maradtak fenn lényegében. Kérdés, hogy sikerül-e más stratégiával készülniük a pártoknak, mint négy éve.

Módszertan

Az adatfelvétel február 3. és február 22. között zajlott le, ezer, véletlen mintavétellel kiválasztott megkérdezett személyes, otthonában történt megkérdezésével.  A terepmunkát a Közös Ország Mozgalom megbízásából a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Kft végezte. A részletes elemzést ide kattintva találja. A felmérés részletes adatai a Közös Ország Mozgalom oldalán olvashatók.

Kiemelt kép: Fülöp Dániel Mátyás

Olvasói sztorik