Belföld

A fiatalok majdnem fele el akarja hagyni az országot

Főleg a jobb megélhetés csábítja külföldre a fiatalabb korosztályt – ez olvasható ki abból a felmérésből, amelyet a 24.hu megbízásából készített a Republikon Intézet.

Egy kormányzati háttérintézmény nemrég könyvet adott ki arról, hogy miért érdemes itthon maradni. A 150 oldalas kiadványban arról írtak, hogy stabil a közbiztonság és stabil a politikai rendszer, alacsonyak a megélhetési költségek, keresztény értékrendre épül a társadalom, és itt a család is. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet szerint a magyar kormány folyamatosan bővíti a fiataloknak és a családoknak adható támogatások körét, és védve vagyunk a migrációtól.

A kötet szerzői az érzelmi zsarolástól sem riadtak vissza: „A kivándorlás mellett döntő fiatalok túlnyomó többsége alig számol az otthon hagyott rokonok őszinte szomorúságával. Azzal a hálátlansággal is, hogy a szülők időskori rászorultságának esetén a kitelepült nem fog tudni gondoskodni róla”. Erősen kétséges persze, hogy egy ilyen kiadvány meg tudja-e állítani az évek óta tartó kivándorlási hullámot, amely ha le is lassult, a közeljövőben is súlyos gond marad.

A Republikon Intézet reprezentatív, 1000 fő megkérdezésével készült közvélemény-kutatásában arra kereste a választ, hogy a magyar népesség hány százaléka tervezi a külföldre költözést, illetve hányan tudnak olyan családtagról, aki azt fontolgatja, hogy elhagyja az országot.

Összességében

a megkérdezettek csaknem ötöde úgy válaszolt: vagy ő, vagy valamelyik családtagja tervezi, hogy a közeljövőben külföldön vállal munkát.

Önmagában ez talán nem tűnik nagy számnak, de a 18 százalék azt is jelenti, hogy minden ötödik választópolgár nem itthon tervezi a jövőjét. Az okok egyértelműek: 14 százalék a jobb megélhetés reményében gondolkodik a külföldi munkavállaláson, és csak 3 százalék választaná ezt a közélet állapota miatt, míg 1 százalék egyéb okot említett.

A korcsoportonkénti bontásban még súlyosabb adatokat látni.

A 18-24 éves korosztály 40 százaléka mondta azt, hogy ő vagy valamely családtagja külföldre akar költözni, 34 százalék a jobb megélhetésért, 5 százalékuk pedig a közélet állapota miatt.

44 százalék nem tervez emigrálni, 16 százalék pedig nem akart vagy nem tudott válaszolni a kérdésre.

Az eggyel idősebb korosztályban már jóval magasabb a maradni szándékozók aránya: a 25 és 34 év közöttiek 76 százaléka nem akar külföldre költözni, és mindössze 18 százalék mondta azt, hogy ezt tervezi ő vagy valamelyik családtagja.

Az infografikán kiválaszthatja, hogy melyik korcsoport adataira kíváncsi.

Általánosságban az látszik, hogy minél idősebb korosztályról beszélünk, annál alacsonyabb a költözési hajlandóság, azonban míg a 64 évesnél idősebbek 17 százaléka mondta azt, hogy ő vagy valaki a családból elhagyná Magyarországot, az 55 és 64 év közöttieknél ez az arány mindössze 12 százalék.

Kiemelt kép: Thinkstock

Módszertani megjegyzés

A korcsoportok szerinti bontásnál az alacsonyabb hibahatár miatt megnövekszik a hibahatár.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik