Gazdaság

Tízből 9 fiatal szívesen elmenne külföldre

A fiatalok több mint 87 százaléka opciónak tartja a külföldi munkavégzést, de 38 százalékuk biztosan nem itthon tervezi jövőjét. A fiatal generáció ráadásul nem kér a hagyományos munkamódszerekből, szívesen dolgozna otthonról és leginkább a jó fej munkatársak miatt dönt egy munkahely mellett, derül ki a Pénzcentrum tudósításából.

Ez a generáció szereti, ha vezetik, de nem tűri, ha megvezetik… ráadásul 100-szor többet kérdeznek, mint elődeik, de ez így is van jól, mondta el Bence Róbert, a PWC Magyarország HR tanácsadási szektor igazgatója, a Codecool hétfő esti sajtóeseményén, ahol a fiatalok munkavállalási és váltási hajlandósága mellett az IT szakma jövője is szóba került.

A legfrissebb kutatási eredményekből kiderült, hogy az új nemzedéknek (16 – 26 éves korosztály) egy friss munkalehetőségnél leginkább a munka-magánélet egyensúlya a legfontosabb, amit a munkakörnyezet és munkatársak személye követ. A sort pedig a dobogó harmadik fokáról az alapbér, azaz a javadalmazás zárja.

Bence Róbert kitér arra is, hogy a leendő munkáltatók fejében is rendet kellene tenni. Véleménye szerint ugyanis sok magyar vezető zsigerből képtelen megengedni munkavállalói számára a kívánt szabadságot, például az otthoni munkavégzést (még akkor sem, ha egyébként lehetősége lenne rá). Ez pedig nem jó irány, hiszen a mai fiatalokat egyre nehezebb lesz ilyesféle határok közé szorítani.

És ezt olvasta?:

A pénz egy dolog, de nem csak ezért húznak ki külföldre a magyarok
Legalább ennyire fontos, hogy kint van van előrelépési lehetőség, és sokat lehet tanulni.

Kiemelt kép: Dolgozó a BorgWarner Oroszlány Kft. kipufogó-alkatrész gyárában az avatóünnepség napján, 2015. október 2-án. MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Ajánlott videó

Olvasói sztorik