Belföld

Lázár János szőlőt vett, Rogán Antal lakása megállt a növésben

251 ezer forinttal növelte a megtakarításait Orbán Viktor egy év alatt – ez derül ki a miniszterelnök friss vagyonnyilatkozatából. Az elmúlt évihez képest Orbán megtakarítása 742 ezer forintról 993 ezer forintra nőtt. Emellett tovább törlesztették a családi házukra felvett hitelt, a tartozás így 4 783 328 forintra csökkent.

Áder János köztársasági elnök szintén gyarapította a vagyonát, a forint folyószámláján 14 millió forintot tart (ez tavaly 9,2 millió forint volt), de rendelkezik egy 122 ezer eurós életbiztosítással is – tavalyhoz képest ez is emelkedett.

Amilyen izgalmas ember Kövér László (fideszes) házelnök, olyan egysíkú a vagyonnyilatkozata: még mindig megvan (felerészben) a 143 négyzetméteres szigetszentmiklósi háza, Škoda Superb típusú menő autója. Ellenben 3 milliós életbiztosításából 934 ezer forint maradt, bár feltüntetett egy ún. hozománybiztosítást közel 1,6 millió forint értékben. A tavalyi 10 milliós banki tartozása még mindig megvan. A diplomáciai kapcsolattartás közben kapott ajándékait nagyvonalúan adta meg: 10 és 100 ezer forint között.

Orbán 251 ezer forinttal növelte megtakarítását egy év alatt
És tovább törlesztette lakáshitelét.

Semjén Zsolt vagyoni helyzetében mindössze annyi változás állt be, hogy 1 millió forinttal több készpénzzel rendelkezik tavalyhoz képest, illetve tartoznak neki 1,5 millió forinttal. A többi változatlan: két II. kerületi ingatlan felét, valamint egy balatonfenyvesi üdülő haszonélvezeti jogát birtokolja, illetve antik bútorokat, születésétől fogva.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter ismét több ingatlant vallott be. Az első helyre egy hódmezővásárhelyi, 260 négyzetméteres lakóház került be (ennek felerészben tulajdonosa), van itt egy mártélyi, kettő mindszenti, tizenhárom hódmezővásárhelyi szántó, három vásárhelyi erdő, egy vásárhelyi legelő, egy vásárhelyi töltés, egy kivett mocsár, egy vegyes (szántó, erdő, legelő) ingatlan. Újonnan vett egy majdnem két hektáros mádi szőlőt (ez a tokaji borvidék) és folyamatban van Vásárhely mellett egy kéthektáros szántó megvétele.

Lázár János. MTI/Rosta Tibor

Kocsik terén is volt változás: a tavalyelőtt vett Mercedes mellé beszerzett egy 2012-es gyártmányú Land Rover Defendert. Műgyűjteménye nem változott: még mindig megvan egy értékes kézirata és Széchenyi Zsigmond karosszéke.

30 milliónyi kötvénye, 6,8 milliónyi életbiztosítása és 6 milliónyi törzsrészvénye van. Nőtt a tartozása 35 millióról 55 millióra a pénzintézetekkel szemben, 40-ről 32 millióra csökkent magánszemélyek felé. A képviselői és miniszteri fizetésén túl földbérletből és osztalékból is kap pénzt, bruttó 10 milliót. Nem mellékesen övé a kolozsvári ERD Conditor Srl nevű kft., de egy pici részesedése egy hazai mezőgazdasági zrt.-ben is akad.

Tevékenységet segítő szem

Tavalyi vagyonnyilatkozatához képest megtakarításait sikerült növelnie az emberi erőforrások miniszterének. Balog Zoltán továbbra is egy XIII. kerületi 34 négyzetméteres lakás és egy bükkszentkereszti üdülő résztulajdonosa. Ugyanott 2007-ben egy nagyobbacska családi házat örökölt, ami mellé még telkeket vásárolt 2007-ben és 2015-ben. 1,2 milliója van kincstárjegyben és 9,3 millió forintja takarékbetétben, utóbbiból 2 millió forintot euróban tüntetett fel. Balog Zoltánt is 1,1 milliós miniszteri fizetés, laptop és mobiltelefon illeti meg.

Bár valamelyest nőttek Szijjártó Péter megtakarításai a tavalyi vagyonnyilatkozatához képest, továbbra is 30 millió forinttal tartozik szüleinek. Emlékezetes: 2014-ben volt napirenden, hogy a külügyminiszter 167 millió forintért vett házat Dunakeszin, amit részben azzal magyarázott, hogy szülei járultak hozzá a vásárláshoz.

A 334 négyzetméteres, medencés ház a mostani vagyonbevallásban is szerepel, Szijjártó felerészben tulajdonosa. 3/5 részben van a nevén egy győri ház, amiről korábban azt írták: 16 éves korában íratta nevére a család, ami akkoriban az örökösödési adó elkerülésének népszerű módja volt.

Balatonedericsi kiskert, üdülő és szőlő is szerepel Szijjártó vagyonnyilatkozatában, autója vagy egyéb járműve viszont nincs. Értékpapírokban és biztosítási eszközalapokban 2,1 milliója van a tavalyi másfélmillióhoz képest, és van 4,9 millió forint pénzintézeti követelése is – ez tavaly még csak 2,5 millió volt. Miniszteri fizetése 1,1 millió forint, gazdasági érdekeltsége nincs.

A honvédelmi miniszter vagyonnyilatkozatában nem szerepelnek ingatlanok, de autója van Simicskó Istvánnak, 2009-ben vett egy Ford Focus C-Maxot. Megtakarításai meghaladják az 50 millió forintot, ebből 37,1 millió forint államkötvény, 9,1 millió forint kincstárjegy, 5,2 millió forint befektetési jegy, 2,2 millió forint takarékbetét. A vagyonbevallásban 1,1 millió forintos miniszteri jövedelem szerepel, emellett eseti jövedelmet kap a Zsigmond Király Egyetemen végzett oktatói tevékenységéért, itt 90 ezer forintot tüntetett fel.

Simicskó bizonyára a nyomógombos telefonokhoz ragaszkodik, juttatásai között ugyanis egy Nokia 301 és egy Nokia 6230 telefont tüntetett fel, ezen kívül egy 460 ezer forintos laptop és a rejtélyes „tevékenységet segítő szem.” kitétel is szerepel ezen az oldalon.

Ingatlancézárok

Trócsányi László igazságügyi miniszter elég nagy lakáshalmozó. Van egy XII. kerületi 260 négyzetméteres háza, szintén a kerületben egy 68 négyzetméteres lakása, na meg a fővárosban valahol egy 70 négyzetméteres lakása. Mindezek mellett Surány-Pócsmegyeren van egy 517 négyzetméteres beépítetlen területe és egy 550 négyzetméteres telken lévő üdülője. Nincs vége, Somlóvásárhelyen egy 930 négyzetméteres szőlővel is rendelkezik. Jellemző, hogy egyik ingatlan se az övé, zömük fele- vagy harmadrésze a tulajdona.

Van még egy 71 ezer euró értékű (Pel-Livre-a-BNP Paribas) és egy 24 ezer eurós befektetése (CIB Euro Luxusmárkák Alapja). Elég jól keres a Szegedi Tudományegyetemen való oktatásból, havi bruttó 632 ezer forinttal egészíti ki miniszteri fizetését, de a Nemzeti Közszolgálati Egyetemtől is kap havi 396 ezret kutatóként. Övé még a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda majdnem 13 százaléka, de ezt szünetelteti a maga részéről, nincs is innen bevétele.

Polt Péter. MTI/Kovács Attila

Polt Péter legfőbb ügyész is jól el van eresztve ingatlanokkal: van a II. kerületben egy 110 négyzetméteres lakása, egy 12 négyzetméteres teremgarázsa, a zempléni Fónyon (az a leírtakkal ellentétben Fony) egy 30 négyzetméteres pincéje, a balaton-felvidéki Lovason egy 708 négyzetméteres telken egy 16 négyzetméteres hétvégi háza, Bárdudvarnokon egy majdnem 2600 négyzetméteres szántója-gyepe és Balatonfüreden egy 62 négyzetméteres üdülő terasszal, tárolóval, kocsibeállóval. Poltnál is fontos megjegyezni, hogy sok ingatlannál nem a teljes tulajdoni hányad az övé.

Az ügyészek ügyészének van még egy 1,6-os motorral megáldott Opel Mokka terepjárója, valamint egy Dufour 24-es típusú vitorláshajója (ezt ugyanabban az évben vette, mint a füredi nyaralót). Más befektetése is van, 4,78 millió forint értékű kamatozó kincstárjegye. Ellenben magánszemélyeknek tartozik 9,2 millió forinttal. Polt oktatói tevékenysége is fial: az NKE-n havi 390 ezer forint körül, az ELTE-n 211 ezer forint körül, a Pázmányon 111 ezer forint körül keres, valamint eseti jelleggel kisebb összeget kap jogi szakvizsgáztatásért és jogdíj címén.

Erdőbirtokosok és puritánok

Rogán Antal lakása 2017 óta nem nőtt, maradt a 185 négyzetméteres lakás a Pasa-parkban és megvan a balatonlellei nyaraló fele is. Ugyanakkor a miniszter komoly erdőbirtokosnak mondhatja szülőfalujában, Szakonyfaluban és környékén, ugyanis egy két lakóház negyed-negyed része mellett az övé több mint egy tucat erdő és rét változó nagyságú tulajdonhányada.

2011 óta bérel egy Audi A3-ast, a takarékbetétben elhelyezett megtakarítása 691 ezer forint, és tavalyhoz hasonlóan 18,2 millió forinttal tartozik magánszemélyeknek.

Emellett feltüntetett egy 25 millió forintos eseti jövedelmet találmányi hasznosítási díj jogcímen a Mobilsign Kft.-től egy digitális aláírással kapcsolatos találmány révén.

Kósa Lajos megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszternek sikeres éve volt, ugyanis hárommillió forinttal csökkentette az adósságát, viszont az édesanyjával ellentétben gazdasági érdekeltsége nincs, Matolcsy Györgynek pedig nem sikerült félretennie egy forintot sem.

Nem panaszkodhat Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter sem, ugyanis bár a készpénzállománya ismét félmillió forinttal csökkent 18 millió forintra, de a Seszták és Társa Ügyvédi Irodából 65,3 millió forintot vehetett ki. Ez 4 millió forinttal több a 2016-os eredménynél. A pénzintézeti számlakövetelése 306 millió forintra emelkedett, a kincstárjegy állománya lényegében nem változott (3,16 millió forint) és az ingatlanállományban sem történt változás, ahogy a Ramiris Autó Kft.-nek is tulajdonosa maradt.

Seszták Miklós. MTI/Mohai Balázs

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nem változtatott puritán életmódján, továbbra is két budapesti és két karcagi ingatlan az övé részben vagy egészben, és nincs autója sem. Annyi változott, hogy 2017-ben már 6 millió forintja volt államkötvényben, és egy kicsit sikerült ledolgoznia a banki adósságából (3,785 millió forint).

Simicskó István honvédelmi miniszter ingatlanmentes, ellenben van egy Ford Focusa. Megtakarítások terén jól áll: 37,1 millió forintért államkötvénye (14 millióról nőtt meg), 9,1 millió forintért kamatozó kincstárjegye (12,5 millió volt tavaly), 5,2 millió forintért OTP befektetési jegye van (21 milliója volt), és akkor a 2,2 milliónyi takarékbetétről nem is beszéltünk (a tavalyi 2 millió után). A Zsigmond Király Egyetemen oktat még bruttó 90 ezer forintért.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek per pillanat hat ingatlanja van: egy karcagi majd’ 106 négyzetméteres ház (felerészben), egy 3252 négyzetméteres karcagi zártkert (egy 12 négyzetméteres kunyhóval), valamint hat szántó és persze a ferencvárosi 47 négyzetméteres lakás. Változatlanul megvan a Toyota Corollája, és 300 kötettel nőtt a bibliofil miniszter könyvgyűjteménye, ami már 7300 példányból áll. Egymilliós takarékbetétje is érintetlen.

Pénztelen Voldemort

Nem volt könnyű éve Mengyi Rolandnak, miután 2017-ben a bíróságot is megjárta. Áprilisban ugyanis  a magát állítólag Voldemortnak neveztető fideszes politikust bűnsegédként különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettének kísérletével és vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntettével vádolta meg a Központi Nyomozó Főügyészség. Júliusban pedig már bíróság elé is kellett állnia. Mengyinek Sajóörösön van felesben egy szántója és egy lakóháza, valamint negyedrészben tulajdonosa egy tiszaújvárosi lakásnak. Van még egy 1 milliós pénzintézeti számlakövetelése, de ezen kívül más vagyonnal nem rendelkezik.

Simonka György fideszes képviselő ellen is zajlik ugyan némi eljárás, de neki azért akad Pusztaottlakán egy 6,2 hektáros szántója (itt haszonbérlő) és egy 2500 négyzetméter feletti medgyesegyházai kivett udvara. Egy bérelt-lízingelt Volkswagen Phaetonnal rója az utakat, van 1,5 millió forint készpénze, 400 ezer forint követelése, de a legkeményebb az “egyéb közlendők” rovatban jön: kezességvállalás miatti kötelezettség: 85 877 580 forint. Végül van egy felszámolás alatt álló cége (11,1 százalékos tulajdon) is.

Süli János Paks-miniszter vagyona nem változott a kinevezésekor közreadott 2017. májusi bevalláshoz képest. Továbbra is négy ingatlana van, egy 2009-es Opel Astrája, valamint egy motorcsónakja. Ezen kívül résztulajdonos az EMI-Duna Mérnöki Kft.-ben, valamint a megújuló energiával foglalkozó Aquaenergia Kft.-ben.

Tállai András NAV-elnök 2017-ben az előző évhez képest 7 millió forinttal többet, 35,7 millió forintot tudott megtakarítani, úgy, hogy akkor már más jövedelme nem volt, mint a az államtitkári (997 200 forint) és a képviselői juttatás (224 363 forint). Autója nincs, van viszont öt ingatlana szülővárosában, Mezőkövesden, illetve egy-egy ingatlan Görbeházán és Bogácson, valamint egy pincéje Bükkzsércen.

Farkas Flórián. MTI/Mészáros János

182 m2-es szolnoki háza mellett csak tartozása van a fideszes Farkas Flóriánnak, aki miniszterelnöki biztosként a roma társadalmi integráció fejlesztését szolgáló támogatásokat felügyeli. Korábban annak az Országos Roma Önkormányzatnak volt a vezetője, ahol a Híd a munkába programban több mint másfél milliárd forint uniós támogatást költöttek el szabálytalanul.

Idei vagyonnyilatkozatában Farkas 2,9 millió forint banki tartozást és 7,5 millió forint magánszemélyekkel szembeni tartozást is feltüntetett, ami a tavalyi 3,2, illetve 9,5 millióhoz képest némi csökkenést jelent. Miniszterelnöki biztosként milliós fizetés illeti meg Farkas Flóriánt.

A Fidesz-frakció karmesterének, Gulyás Gergelynek két ingatlan szárad a lelkén, mind a kettő a XI. kerületben fekszik/áll. AZ egyik egy 95,3 négyzetméteres, a másik egy 52 négyzetméteres lakás. Ezen kívül szegény, mint a templom egere, sőt 1,1 millió forint banki követelést is nyög, hogy a 120 ezer svájci frank feletti hiteltartozást ne is említsük.

Ami a hiteleket illeti, a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke, Bánki Erik sem áll túl jól, ugyanis több mint 242 millió forintos banki tartozása van. Ezt azzal tudja ellensúlyozni, hogy összesen hét cégben érdekelt, és a képviselői juttatásán kívül még a Mohácsi Takaréktól is beesik hozzá időnként 5 millió forint. Sőt, sikerült valamennyi megtakarítást is összegyűjtenie: részvényekben van 7 millió forintja, életbiztosításban pedig 400 ezer eurója.

Az ellenzék

Vona Gábor, a Jobbik elnöke változatlanul csak egyetlen, 2016-ban vett ingatlannal, egy bárdudvarnoki legelővel rendelkezik (felerészben). A tavaly még csak 430 ezer forint értékű értékpapírját 500 ezerre növelte. Vonánál kuriózum, hogy most először kiírta, mennyi sérelemdíjat kaszált a fideszes propaganda elleni sajtóperekben: ez 1,75 millióra rúg.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke rendhagyó módon nem csak a saját, de a családtagjai vagyonnyilatkozatát is nyilvánosságra hozta, ebből többek között kiderül, hogy a fiainak lakást vettek.

Bár a kormány szerint Szél Bernadettet, az LMP miniszterelnök-jelöltjét Soros György pénzeli, ez a vagyonnyilatkozatából egyáltalán nem derül ki. A tavalyihoz hasonlóan résztulajdonos egy budakeszi családi házban, és az övé egy pátyi ingatlan is, de ezen kívül semmilyen vagyonnal nem rendelkezik és a képviselői tiszteletdíjon kívül nincs más jövedelme.

A liberálisok elnöke, Fodor Gábor egy budapesti lakásban, egy gyöngyösi családi házban és egy balatonmáriafürdői nyaralóban is résztulajdonos. E+zen kívül még 2012-ben örökölt egy 1987-es Ford Oriont, de valószínűleg inkább azzal a Škoda Superbbel jár, amelyet 2015 óta lízingel. Van 4,3 millió forintos pénzkövetelése az ING Biztosítóval szemben, és ugyan feltüntette a foglalkozásaként feltüntette, hogy óraadó tanár a Bibó Szakkollégiumban, de ezt most éppen szünetelteti.

Fodor Gábor. 24.hu/Berecz Valter

Az MSZP-s Molnár Zsolt 2017-ben egy új autóval lett gazdagabb, mégpedig egy Volkswagen Arteonnal. A 990 ezer forintos képviselői jövedelme mellett évente 520 ezer forint jövedelme van ingatlant bérbeadásból, valamint egy teljes mértékben birtokolt II. kerületi pince mellett résztulajdonos több ingatlanban, például egy budapesti, XIII. kerületi lakásban, egy 119 négyzetméteres zamárdi lakásban. A képviselői munkájához négy irodát is bérel: Baján, Jánoshalmán, Cegléden és Kiskunhalason.

Autót cserélt tavaly Hadházy Ákos, az LMP társelnöke is,ő most Skoda Octavia helyett Skoda Kodiaqot lízingel. Megtartotta mellé 2015-ben vásárolt négyütemű Trabant kombiját. Az ellenzéki politikusnak fél hektár szőlője van a Tolna megyei Fácánkerten, Szekszárdon pedig felerészben tulajdonosa egy 160 m2-es lakásnak. 1,1 millió forint készpénze mellett 16,8 milliós banki tartozása van.

Hadházy szünetelteti állatorvosi foglalkozását, de felerészben tulajdonosa és ügyvezetője a szekszárdi Hadházy-Vet Kft-nek. Képviselői munkájának ellátásához laptopot, mobiltelefont és egy Volkswagen Jettát vehet igénybe.

Kiemelt kép: Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Olvasói sztorik