Belföld

Kósa Lajos édesanyjánál landolt a Kósa-gyerekek 6 millióért vett 140 milliós cége

Nem csupán egy mátészalkai sertéstelepet működtető vállalkozás került mostanában Kósa Lajos édesanyjához, nála landolt a Kósa Lajos felesége nevére vásárolt, jelentős vagyonnal rendelkező tanácsadócég is.

A fideszes miniszter 82 éves édesanyja körül az utóbbi időszakban nagyon megélénkült az üzleti élet.

A 24.hu információi szerint Kósa Lajosné Bacskó Katalin debreceni háza lett a székhelye annak a cégnek, amelyet Kósa Lajos ügyvéd barátja passzolt át nagyon jutányos áron Kósa Lajos feleségének.

A vicces nevű, de annál komolyabb cégvagyonnal rendelkező Tócó-Pece Kft.-t Fiák István tavaly tavasszal adta el Porkoláb Gyöngyikének. A cég az előző két években semmilyen üzleti tevékenységet nem végzett, bevétele nem volt, a 2016-os mérlege szerint mégis közel 140 milliós vagyonnal rendelkezett.

Fiák István a komoly vagyon ellenére valamiért megelégedett 6 millió forintos, az alaptőkével megegyező összegű vételárral.

Az adásvétel után Kósa két, 18-20 év körüli lánya lett a kft. két ügyvezető igazgatója.

A fideszes politikus a cégügylettel kapcsolatban korábban azt állította, hogy a Tócó-Pece Kft.-nek a vásárlás időpontjában sok adóssága volt, ezért valójában nem ért többet, mint a vételi ár. Ezt azonban cáfolja, hogy a cégnek a hivatalos hitelbiztosítéki nyilvántartás szerint nincs banki kölcsöne, és a beszámolóiban is egyre jobb likviditási minősítéseket kapott.

Fotó: 24.hu

A cégnevet adó Tócó és Pece két Debrecent és környékét átszelő vízfolyás, amelyek mentén jelenleg is jelentős ipari és lakóövezeti beruházások zajlanak. A 2000-es évek elején, Kósa polgármestersége idején éppen a Tócó nyugati oldalán zajlott le egy hatalmas fejlesztés. Az ott található erdős terület átminősítésével óriási üzletet csináltak a jó időben, jó helyen lévő befektetők. Az erdő helyén hozták létre Tócóliget lakóparkot, amely azóta a város egyik legdrágább, sorompóval és biztonsági őrrel védett lakóövezete lett.

A Tócó-Pece Kft.-t ugyan névleg tanácsadó cégként regisztrálták a 2014-es alapításakor, de tevékenységi körei között van az ingatlanokkal való kereskedés is.

A Népszava decemberben írta meg, hogy Kósáné a család egy távoli rokonától megvásárolta a Méker Kft. nevű cég 50 százalékos üzletrészét. A Méker főtevékenységi köre a sertéstenyésztés. Ez az üzlet is Fiák István közreműködésével köttetett.

Két hete a Magyar Nemzet személyesen Kósánénál érdeklődött a sertéstelepi vállalkozás hátteréről. A 82 éves nő akkor kaputelefonján keresztül annyit mondott, hogy neki nincs sertéstelepe, de poénból aztán hozzátette azt is:

Vagy tudja, mit? Megvettem a fél megyét.

Kósa Lajos egy januári sajtótájékoztatóján tagadta, hogy édesanyja stróman lenne a körülötte zajló üzleti vállalkozásokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik