Belföld

Nagylelkűek szülei Szijjártó Péterrel

Szijjártó Péter a piaci szférában nem dolgozott, egész életében a Fidelitas és a Fidesz politikusa volt. Mégis tízmilliókat tett félre és 167 milliós házat vett.

Az RTL Klub foglalkozott Szijjártó Péter vagyongyarapodásával: szót ejtettek arról, hogy a külgazdasági és külügyi tárca élére újonnan kinevezett 36 éves politikus három ingatlan tulajdonosa és 82 milliós megtakarítása van, majd azt is bemutatták, hogy 167 millió forintért 400 négyzetméteres luxusingatlant vett Dunakeszin.

A Blikk arról írt, hogy május óta dolgoznak a ház felújításán – a munkások szerint három fürdőszoba volt, de Szijjártóék ezt kevesellték, ötöt csináltatnak. Az Index felidézi, hogy a miniszter a ház áráról az RTL Klubnak még azt mondta, 80 milliót fizetett saját megtakarításaiból, szülei pedig 67 millióval járultak hozzá a vásárláshoz, csütörtökön viszont már azzal állt elő, hogy 68 milliót fizetett ő, szülei pedig 79-et. Nem tudni, miért módosította így a ház finanszírozásáról szóló magyarázatot, noha vagyonnyilatkozata szerint is van nyolcvanmillió forintnyi megtakarítása.

Az Index azt írja, hogy családja kezdetek óta nagyvonalúan segíti a fiút. Már 16 éves korában a nevére írták a család győri házának 3/5 részét, akkoriban ugyanis az örökösödési adó elkerülésének népszerű módja volt, hogy a gyerek nevére írták a házat adásvételként.

19 éves korában Budapesten a VIII. kerületben egy 69 négyzetméteres lakást kapott. Első országgyűlési képviselői vagyonnyilatkozata szerint már 24 éves korában 4,8 millió forintos megtakarítása volt, a Külügyminisztérium szerint ezt önkormányzati képviselői juttatása mellett szülői segítséggel rakta össze. 2003-ban már egy 140 négyzetméteres családi háza is lett Dunakeszin, ami 27,5 millió forintba került. A Külügyminisztérium közlése szerint ezt is szülei vették neki. 2006-ra már 29 millió forintos megtakarítása volt három ingatlan mellett. Szijjártó akkor is családi segítségre hivatkozott, azt mondta, nagyszülei születésétől fogva betétkönyvben gyűjtögették neki megtakarításaikat.

Szijjártó Péter szülei valóban jól menő vállalkozók, egyik kft.-jük árbevétele tavaly 240 millió forint volt, noha nem vettek ki belőle nagy pénzeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik