Belföld

Kezdődik – Bíróság elé áll a Teréz körúti robbantó

Bíróság elé áll szerda délelőtt a Teréz körúti robbantással vádolt P. László. Ez lesz az első tárgyalási nap a brutális támadás ügyében, a per első fokon a Fővárosi Törvényszéken zajlik majd. A vád: előre kitervelten, aljas indokból, több ember és hivatalos személy sérelmére, több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntette kísérlete, robbanóanyaggal és robbantószerrel visszaélés bűntette, valamint terrorcselekmény előkészületének bűntette. Ha bűnösnek találják, életfogytiglant is kaphat.

A nyomozást szeptember 15-én iratismertetéssel fejezte be, végül csaknem három hónapot kellett várni a vádemelésre, amelyről a Központi Nyomozó Főügyészség végül tavaly december 8-án számolt be.

Eszerint  P. László 2016. szeptember 24-én este egy robbanószerkezetet, és – hogy fokozza a rombolóhatást – egy szögeket tartalmazó táskát tett le a földre a Teréz körúton. Ezután kivárta, hogy a szokásos járőrútvonalat bejáró szolgálatban levő egyenruhások a csomag közvetlen közelébe érjenek, majd távirányítással működésbe hozta a szerkezetet. A vád szerint végezni akart a rendőrökkel és a robbanás után megszerezni szolgálati fegyvereiket.

A robbanás ereje alkalmas volt arra, hogy az annak közvetlen közelében lévő járőrök életüket veszítsék, és a közelben tartózkodó további személyek is súlyos, akár életveszélyes sérüléseket szenvedjenek.

A járőrök a detonáció után súlyos, életveszélyes, míg egy másik ember nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A vádlott a Teréz körúti robbantás után e-mailt küldött a Belügyminisztériumnak, amelyben leírta, hogyan kell elkészíteni a pokolgépet és jelezte, hogy egy későbbi időpontban konkrét követelésekkel fog előállni. Egymillió eurót akart készpénzben. Azzal fenyegetőzött, hogy amennyiben követelését nem teljesítik, úgy nem ez volt az utolsó támadása. A vádiratból kiderült, hogy P. László – aki az ügyészség szerint nem szenvedett kóros elmeállapotban – valóban végrehajthatott volna újabb merényleteket, tekintve, hogy rendelkezett a szükséges eszközökkel – robbanóanyagokkal és gyújtószerkezetekkel – ahhoz, hogy a  felhasználásukkal gyilkos bombát készítsen. De erre már nem volt lehetősége, a  TEK emberei tavaly október 19-én rajtaütöttek. Az elfogásról felvétel készült:

Ahogy arról beszámoltunk korábban, a fiatal elfogása után hallgatott, végül négy hónap után törte meg a csendet tavaly február közepén. Akkor két egymást követő napon is kihallgatták. Pár nappal később már tudni lehetett, hogy mindent részletesen beismert, Brunner Tamás, a volt ügyvédje akkor azt mondta, valószínűleg azért, mert mostanra érett meg benne a gondolat, hogy beismerő vallomást tegyen. Az apa mindvégig kitartott fia ártatlansága mellett.

A fiatalembert következő hét elején körülbelül nyolc órán át kérdezték, illetve akkor részletesen beszélt a már bevallott bűncselekményről. Elmondta egyebek mellett, hogy nem ismerte a két egyenruhást, akiket állítása szerint nem akart megölni a házilag készített szerkezettel, illetve a rendőrséggel sincs baja. Azt viszont, hogy újabb merényletre készült, tagadta. Arra a kérdésre, hogy mi motiválta, illetve, hogy mi volt a a célja, ha nem akarta megölni a két egyenruhást, nem adott választ. Következő alkalommal azonban már nem volt könnyű vele kommunikálni, nem akart beszélni. A fiatalembert két hét kihagyás után, március 8-án ismét kihallgatták. Hogy akkor mire jutottak vele, nem derült ki, csupán annyi, hogy már nem Brunner védi a továbbiakban.

P. Lászlót még tavasszal egy időre átszállították az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe (IMEI), mert agresszívan viselkedett. Ekkor már új ügyvédje, Szikinger István képviselte. Ő védi jelenleg is. Májusban fejeződött be a második elmeorvosi vizsgálata, az igazságügyi orvos szakértők akkor sem találtak büntethetőséget kizáró okot. Ezután került az ügy a vádelőkészítési szakba.

Hamarosan egyébként bíróság elé állítanak egy nőt is, őt üzletszerűen elkövetett csalás miatt, miután azt hazudta néhány nappal a merénylet után, hogy tudja, ki a Teréz körúti robbantó, csak, hogy megszerezze a nyomravezetői díjat.

(Kiemelt fotó: MTI/ Szigetváry Zsolt)

Olvasói sztorik