Belföld választás 2018
nyikos lászló (Array)

Érvénytelen lehet az ÁSZ-bírság? Nem

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 01. 12. 14:34

A papírokat nem a megfelelő ember írta alá. Az ÁSZ ezúttal is cáfol.

A Hír TV Egyenesen című műsorában az Állami Számvevőszék egykori alelnöke, a Jobbik volt képviselője azt mondta, nemcsak formai, hanem tartalmi hibákat is elkövettek. A jelentéseket nem lehet hivatalosnak tekinteni.

Ez a jelentés formailag nem jelentés, tehát azt is mondhatnám, hogy nem ketyeg az óra, ugyanis ezt a jelentést nem az ÁSZ elnöke írta alá, nem is az alelnöke, hanem a főtitkára. A törvény szerint a jelentést az elnöknek kell aláírni.

A főtitkárnak nincs aláírási joga, az Országgyűlésnek készülő jelentést az elnöknek kell aláírnia, vagy az alelnöknek, a jelentés kint van az Országgyűlés honlapján, az ÁSZ jelentését az Országgyűlésnek készíti.

ÁSZ: Nyikos nyilatkozata félrevezető

Az Állami Számvevőszék tudatta, Nyikos László valótlanul állította, hogy érvénytelenek a pártokról készült jelentések, mert azokat a főtitkár írta alá. A törvény szerint ugyanis csak az Országgyűlésnek benyújtott, a Kormány felkérésére végzett ellenőrzésről szóló jelentést kell az Állami Számvevőszék elnökének aláírnia.

A többi jelentés – ebbe a körbe tartoznak a pártok ellenőrzéséről szólóak is,  kiadmányozásának felelősségi rendjét, jogát az elnök a Szervezeti és Működési Szabályzatban (SZMSZ) határozza meg.

Az ÁSZ nyilvánosan elérhető SZMSZ-ének 5. § alapján a főtitkár kiadmányozási jogot gyakorolhat, és a pártok ellenőrzéséről 2018 januárjában nyilvánosságra hozott jelentések esetében átruházott hatáskörben gyakorolta kiadmányozási jogát. Erről az ÁSZ elnöke az Országgyűlés 2017. december 11-i plenáris ülésén is tájékoztatást adott.

 

Az ÁSZ szerint Nyikos László nyilatkozatából ismét arra lehet következtetni, hogy – noha korábban a szervezet alelnöke volt – nincs tisztában az ÁSZ működését, tevékenységét meghatározó jogszabályokkal, szabályzatokkal. Az ÁSZ levelében arra kérte, hogy tartózkodjon a közvélemény félrevezetésétől.

Korábban az ÁSZ – miután többen vetettek fel különböző jogi aggályokat – jelezte, hogy teljesen független a politikától, nem vesz részt politikai csatákban, ellenőrzéseinél sem mérlegel politikai szempontokat.

Az ÁSZ visszautasít minden vádat
Azt írták, hogy az ÁSZ független a politikától, nem vesz részt politikai küzdelmekben, ellenőrzéseinél nem mérlegel politikai szempontokat.

A Jobbikot a számvevőszék 331,6 millió forintra büntette, és ennyit vonnának el állami támogatásából is. A párt adományt gyűjt.

Budapest, 2017. december 15.
Vona Gábor, a Jobbik elnöke beszél pártja tüntetésén a Fidesz székháza elõtt Budapesten 2017. december 15-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Már közel 80 milliót utaltak a Jobbiknak
Ez az összeg még mindig messze van a 663 milliós büntetés összegétől.
Új kétéves futamidejű államkötvény
ÁSZ-büntetés: Varga Mihály haladékot ad
Azt javasolta, a NAV se lépjen a parlamenti választások előtt.
Budapest, 2016. március 21.
Vona Gábor, a Jobbik elnöke (háttal) azonnali kérdést tesz fel Orbán Viktor miniszterelnöknek az Országgyûlés plenáris ülésén 2016. március 21-én.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Jobbik: Orbán Viktor megrémült
A párt új ÁSZ-vizsgálatot követel.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Saudi soldiers stand guard as a Saudi air force cargo plane, carrying aid, lands at an airfield in Yemen's central province of Marib, on February 8, 2018. (Photo by ABDULLAH AL-QADRY / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.