Belföld

Már közel 80 milliót utaltak a Jobbiknak

Harmincöt nap alatt 77460582 forintot dobott össze 5552 szimpatizáns a Jobbiknak – közölte Szabó Gábor pártigazgató.

A Jobbik azután kezdett adománygyűjtésbe, hogy az Állami Számvevőszék 331,6 millió forintos büntetést helyezett velük szemben kilátásba egy jelentéstervezetben, és még egyszer ugyanennyit vonnának el a párt állami támogatásából. Január 8-án döntött az ÁSZ, és valóban megbüntette Vona Gábor pártját: ez lényegében azt jelentené, hogy a Jobbik csődbe megy, ha fizet.

A párt képviselői ezért arról beszélnek, hogy a büntetés ellehetetleníti azt, hogy a legnagyobb ellenzéki párt elinduljon a választáson. A Jobbik a pénzgyűjtés ellenére nem akar fizetni és Alkotmánybírósághoz is fordul.

Tényleg betiltják a Jobbikot a választás előtt?
Sok a kérdőjel a Jobbik körül, mióta kiderült, hogy az Állami Számvevőszék 663 millió forintra büntetné a pártot, ezzel kisemmizve Vonáékat. Jogos a büntetés? Megszűnik a Jobbik? Nem indul a választáson? Mi áll a háttérben?

A Jobbik mellett egy sor más pártot is megbüntetett a Számvevőszék, amelyek politikusai szintén vitatják a büntetés jogosságát, nem akarnak fizetni, és politikai motivációval vádolják az állami szervet. A Számvevőszék visszautasította a vádakat, és annyit közölt, hogy a büntetéseket elég a választás után elkezdeni fizetni, amit ha nem tesznek meg a pártok, akkor adótartozásként hajthatnak be rajtuk.

Kiemelt kép: Balogh Zoltán/MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik