Belföld

Szerdán elindíthatják a kvótapert Magyarország ellen

Pénzbüntetés lehet a vége annak, hogy nem fogadunk be 1294 menedékkérőt.

Szerdán dönt az Európai Bizottság arról, hogy megindítják Magyarország ellen a pert, amiért nem hajtjuk végre az Európai Unió Bíróságának ítéletét és nem fogadunk be 1294 menedékkérőt – értesült az Eurológus.

A luxemburgi székhelyű bíróság szeptember elején hozott döntést abban az ügyben, amit Magyarország és Szlovákia kezdeményezett az Európai Tanács határozatával szemben. Az uniós belügyminiszterek a határozatban arról döntöttek, hogy az uniós tagállamoknak 120 ezer menedékkérőt kell Görögországtól és Olaszországtól kötelezően átvállalnia, hogy könnyítsenek a két országra nehezedő nyomáson. Magyarországnak 988 menekültet kellene befogadnia Görögországból, 306-ot pedig Olaszországból.

Az Európai Bizottság már nyáron elindította a kötelezettségszegési eljárást Magyarország, Csehország és Lengyelország ellen, amiért nem kezdték el a határozatot végrehajtani, ennek lehet a következő lépése a per megindítása, amit várhatóan szerdán jelentenek be a biztosok heti ülése után. Az eljárás vége pénzbüntetés lehet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik