Belföld

Jordán hotelkirálynál landolt a telek, amit még Rogán adott el

Mazen Al Ramahi Budapesten élő jordániai üzletember kezébe került az V. kerület legértékesebbnek kikiáltott üres telke néhány hete.

A Bástya utca 1-11. alatti, 1728 négyzetméteres, most nagyobbrészt parkolónak használt ingatlan tulajdoni lapjára a Maz Investment Idegenforgalmi és Szolgáltató Kft. neve került október közepén, ezt pedig Ramahi alapította. A jordán szállodakirály másfélszer annyiért vette meg a telket, mint amennyiért korábban a Rogán Antal vezette belvárosi önkormányzat eladta a Jászai Gellért nevével fémjelzett SCD-csoport cégének. Pedig akkor még nem volt építési tilalom a telken, most csak mélygarázst lehet építeni rajta – legalábbis a szabályozási terv szerint.

A telek eddig a luxemburgi gyökerű projektcég, a felszámolás alatt álló BP Property Delta Kft. nevén szerepelt. Az önkormányzat még 2008-ban adta el a középkori várfal melletti ingatlant az akkoriban óriásberuházásokat ígérő SCD Grouphoz tartozó cégnek. Miután fejlesztés nem történt, a projektcég pedig bedőlt, az önkormányzat kísérletet tett a telek visszavásárlására, pályázaton kívül, peren kívüli egyezséggel. Négyszázmillió forintért vették volna vissza, annyiért, amennyiért eladták anno. Steiner Pál korábbi szocialista polgármester Rogán felelősségét firtatta, szerinte az önkormányzat

kétes ügyletbe vitte bele, és elveszítette a legértékesebb üres telkét.

Fotó: 24.hu/Berecz Valter

Rajt-cél győzelem

A BP Property Delta projektcég 2013-ban dőlt be, azóta a felszámoló Trend Kft. többször is nekifutott az ingatlan eladásának, legutóbb 800 millió forintos irányárral próbálkozott. Az elektronikus árverési rendszerből az derül ki, hogy

601 millió forintos ajánlattal nyert az egyetlen licitáló.

Hogy nem tódultak a belvárosi ingatlanra a befektetők, arra magyarázat lehet a hirdetmény szövege:

a felszámoló nincs az ingatlan birtokában, ezért annak belső megtekinthetőségét biztosítani nem tudja, a pályázók az ingatlant egyénileg szemrevételezhetik. Az ingatlan-nyilvántartásban kivett lakóház, udvar megjelölésű, természetben gépjárműparkolóként és játszótérként van harmadik személy birtokában és használatában.

Nem is tehermentes, az MKB Bank, illetve az OTP Bank 61,5 millió eurós keretbiztosítéki jelzálogjogát említi a hirdetmény, és egy pert, amiben az önkormányzat a felperes. Ez egy korábbi értékesítési eljárás eredményeképpen megkötött adásvételi szerződés érvénytelenségének megállapítására irányult. A hirdetmény szerint azonban az eredeti állapotot már helyreállították, az ingatlan tulajdoni lapjáról a tulajdonjog-fenntartással történő eladás tényét törölték, így ez az ingatlant a továbbiakban nem fogja terhelni.

A felszámolóbiztos nem reagált a 24.hu kérdéseire, miért nincs mégsem birtokon belül a felszámoló. A tulajdonjog-fenntartással történő eladás mindenesetre úgy került a tulajdoni lapra, hogy a telket korábban eladták, és a vevő a vételár egy részét már kifizette, de még nem került birtokon belül.

Ez a korábbi vevő az Alké Kft. volt, és történetesen ugyanazon a címen található, mint a Maz Investment, és a tulajdonosa is ugyanaz: Mazen Al Ramahi.

Vagyis némi pereskedés után, de végül mégiscsak a jordániai üzletembernél landolt a telek.

Fotó: 24.hu/Berecz Valter

Gigabírság és állami kiemelés

A Budapesten élő Ramahi a turisztikai szektorból ismert, több szállodát is üzemeltet. Az ő cége reinkarnálta a Hungária fürdő és a Continental Hotel épületeit a Dohány utcában, de a beruházó ZeinaHotel Kft. felszámolásba dőlt 2014-ben mintegy 10 milliárd forint kötelezettséggel. Nem derült ki, miért olyan fontos a Ramahi-cég, de a fejlesztő-üzemeltető ZeinaHotel Kft. sorsát a kormány nem bízta a véletlenre: nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek minősítette. Az ügy állami felszámolások esetében ritka eredménnyel, egyezséggel zárult, így a ZeinaHotel felszámolási eljárását megszüntették. Nem is az állami beavatkozással, hanem egy gigabírsággal került címlapokra a Ramahi-cég, a felszámolási eljárás közepette egy több mint 2400 milliárdos kártérítés réme lebegett a ZeinaHotel felett. A Continental cégérén ugyanis a Zara Hotel név is szerepelt egy időben, és ezért a márkanév tulaja pereskedett.

600 millió mélygarázsért?

Ramahi papírforma szerint 600 millióért egy olyan telekhez jutott most, amelyre a kerületi szabályozási terv „kifejezetten rendelkezéseket tartalmaz” – mint a felszámoló is felhívta a potenciális ajánlattevők figyelmét. Az önkormányzat nem válaszolt arra, milyen speciális rendelkezés vonatkozik a területre.

Az V. kerületi önkormányzat honlapján található rendelet szerint azonban a Bástya utca 1-11. számú telken kizárólag mélygarázs, méghozzá legalább 200 férőhelyes közforgalmú és lakossági mélygarázs építhető,

továbbá terepszint alatt: a városfal terepszint alatti bemutató terei, a felszíni játszótérhez tartozó foglalkoztató, a felszínhez kötődő közösségi funkció, a terület használatához tartozó nyilvános illemhely, illetve a fenntartáshoz szükséges egyéb helyiség létesíthető.

Ebbe nem fér bele szálloda vagy hasonló nagyszabású ingatlanberuházás. Arra a kérdésre, hogy folyamatban van-e a rendelet módosítása, megengednek-e komolyabb ingatlanfejlesztést a telken, szintén nem kaptunk választ az önkormányzattól. A Maz Investment Kft.-t mindenesetre szállodai szolgáltatásra alapította Ramahi néhány hónappal ezelőtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik