Belföld

Nyugdíjasok fognak beállni a pult mögé

hentes (hentes, csemegepultos, kolbász)
hentes (hentes, csemegepultos, kolbász)

Hamarosan a kiskereskedelemben is megjelenhetnek nagyobb számban a nyugdíjas szövetkezetek, mivel ezzel jelentős munkaerőköltséget takarítanak meg a cégek – írta a Magyar Idők, amelynek érdekképviseletek illetékesei nyilatkoztak a témában.

A kiskereskedelemben (élelmiszerláncoknál, bútorüzletekben, kiegészítőket áruló boltokban, stb.) óriási a munkaerőhiány, folyamatosan keresnek pultosokat, kasszásokat, polcfeltöltőket – ezért is van, hogy a szakszervezetek óriási béremelést tudnak kiharcolni, idén több élelmiszerláncnál 10 százalék feletti keresetnövelést alkudtak ki.

Pontos statisztika ugyan nem áll rendelkezésre arról, hogy eddig mennyien helyezkedtek el a szövetkezeti formában, ám július óta már több mint 70 érdekközösség alakult meg.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára kiemelte: a júliustól bevezetett nyugdíjas-szövetkezeti modell jelentős járulékkedvezményt ad a munkaadóknak, így a nagy kereskedelmi láncok érdekeltek abban, hogy jelenlegi dolgozójukat ilyen formában foglalkoztassák tovább. A dolgozónak is megéri a konstrukció, mivel rugalmas időbeosztásban vállalhat munkát, ráadásul a szövetkezetek munkaerő-közvetítő szerepének köszönhetően egyszerűbb az álláshely felkutatása is.

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének vezetője egyebek között elmondta: az alacsony dolgozói létszámok miatt nem számít arra, hogy a nyugdíjasok nagyobb számú megjelenése az aktív dolgozók kárára menne. Zs. Szőke Zoltán, az Áfeosz-Coop Szövetség elnöke hangoztatta, hogy a szövetkezeti modell a munkaerő közvetítésében is segít, ezért rendkívül fontos eszköz az idősek munkavállalásának ösztönzésére.

A 65 év felettiek 2,4 százaléka, 42 ezer fő vállal ma Magyarországon valamilyen munkát – emlékeztet a lap az MTI összefoglalója szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik