Belföld

Sík Endre: Orbán „ráérzett a néplélekre”

Sik-Endre(430x286)(1).jpg (Sík Endre)
Sik-Endre(430x286)(1).jpg (Sík Endre)
A politikus a lehető legrosszabbat is hajlamos kihozni a népből, ha ez biztosítja neki a hatalmat.

A Klubrádióban Sík Endre, a Tárki vezető kutatója azt mondta, a netadó elleni tüntetések után a Fidesz tudatosan kereste, mivel szerezheti vissza népszerűségét. Felvetődött a halálbüntetés is, de az idegenellenesség volt a tökéletes választás.

Ezt nagyon sokszor, nagyon sok pénzből, változó formában újra és újra használják, és nagyon jól működik.

A céljukat elérték, nemcsak visszanyerték, hanem növelték is támogatottságukat. A saját táborukat egyben tartják, és az is siker, ha közben kritikusaiknak elmegy a kedve politikától, szavazástól.

Zseniális bűnbak – mint a pirézek

A szociológus szerint a magyarokra jellemző az államközpontú gondolkodás, ezért van fogadókészség a manipulációra. Az emberek talán már tudják is, hogy sok minden nem igaz, de érzelmileg ettől még jólesik nekik, hogy védik őket a félelmektől, egyszerűsítik az életüket.

Vannak hagyományos bűnbakok, de az antiszemitizmus vagy a cigányellenesség nem lett volna a kormánynak megoldás, mert a törvényi korlátok mellett ezek bizonyos értelemben foglalt témák voltak. Nekik olyan bűnbak kellett, ami új és csak hozzájuk köthető. 

Az idegenek kiválasztása cinikusan szólva pont azért zseniális, mert nincsenek. A nem létező, arctalan bűnbakkal szemben sokkal könnyebb felkelteni a félelmet és az ellenszenvet.

Sík Endre felidézte, hogy amikor itt voltak Magyarországon a menedékkérők az idegenellenesség kisebb volt, mint akkor, amikor nem voltak az országban.

A félelem nem idegenellenesség

Szerinte a probléma valós, nem szabad a valós félelmeket összekeverni a idegenellenességgel. Az őcsényi és a hasonló esetek kapcsán Sík Endre azt mondta, az szomorú feltételezése,

hogy olyan mélyen megtörtént már a félelem belenevelése az emberekbe, hogy a kicsit is meglepő szituációkban is ilyen reakciók születhetnek.

A propaganda a gyerekekhez is elér, a civilizációs máz válik egyre törékenyebbé. 

Arról nincs kutatás, hogy az intolerancia növekedése egyes csoportokkal szemben csökkenti-e másokkal szemben az ellenérzéseket, vagy egy idő után már bárkivel szemben intoleráns lesz az ember. Szerinte ez nem öngerjesztő, kell az állam, a hozzá hű értelmiség és az erőszakszervek aktív együttműködése.

A politikus nem népnevelő, ő a népből a lehető legrosszabbat is hajlamos kihozni, ha ez biztosítja neki a hatalmat.

Orbán családképe

A miniszterelnök joggal beszélt arról, hogy a magyarok a hagyományos családfői modellben hisznek, mert a magyarok ebben valóban konzervatívak.

A miniszterelnök ráérzett a néplélekre, sokan szeretik ezt hallani, mert megerősítve érzik magukat a világukban. Én nem hiszem, hogy az emberek otthon is így élnek, de vannak a bennünk lévő mélyen szocializált gondolatok, amiket szeretünk hallani, de ettől még nem élünk azok szerint. Az idegenellenesek nagy része sem viselkedne idegenellenesen, ha találkozna egy bevándorlóval.

Sík Endre szerint Magyarország értékrendje nagyjából úgy írható le, hogy szekuláris, de rendpárti, van egyfajta macsó alap, hogy a férfinak van primátusa, és ez így van jól.

Nem olyan szélsőséges formában, ahogy azt a politikusok szeretnék, ez egy szolidan létező gondolat, amibe belefér az, hogy van egy családfő, aki a nagyobb keresetű férfi. Ez a gondolkodás összefér a már említett államszeretettel, hogy szeretjük azt, hogy nem kell állandóan döntéseket hoznunk, hanem megmondják nekünk mit csináljunk.

Sík Endre (Sík Endre)
Blöff a kormány bevándorlásellenessége
A menekülteknek nincs miért nálunk maradniuk, az idegenellenesség népszerűséghajhászás, „rájátszás az emberben rejtőző bestiára” – állítja a kutató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik