Belföld

Blöff a kormány bevándorlásellenessége

Sík Endre (Sík Endre)
Sík Endre (Sík Endre)

A menekülteknek nincs miért nálunk maradniuk, az idegenellenesség népszerűséghajhászás, „rájátszás az emberben rejtőző bestiára” – állítja a kutató.

Politikailag kifizetődőnek tűnhet rájátszani az idegenellenességre, mert lehet arra számítani, hogy az emberek egyetértenek vele – ezt állítja Sík Endre, a TÁRKI vezető kutatója, az ELTE professzora a VS.hu-n megjelent írásában.

A gazdasági bevándorlásról zajló diskurzus azonban úgy, ahogy van, politikai blöff, ugyanis nem jönnek gazdasági migránsok Magyarországra, főleg nem növekvő mértékben, vagy egyáltalán olyan mértékben, ami bármennyire is megrengetné a magyar gazdaságot.

A magyar nyelv „természetes védőburok”, ide gazdasági menekült azért sem jön, mert olyan erőfeszítést igényel a nyelv megtanulása, ami egyszerűen nem éri meg – állítja a kutató. Másrészt a magyar gazdaság sem pörög annyira, hogy tömegeket vonzzon, Magyarország ismertsége pedig elhanyagolható. Akik hozzánk jönnek, azok valójában nem gazdasági migránsok.

Azokat, akik Amerikából vagy Nyugat-Európából jönnek a nemzetközi tőkemozgásokhoz kapcsolódva, nevezhetjük éppen gazdasági migránsnak, de a készülő szabályozás biztosan nem arra irányul majd, hogy az ő számuk csökkenjen. Inkább „összekacsint” a politikus és az idegenellenes „átlag állampolgár” és úgy gondolják, hogy a „rossz” gazdasági menekülteket kell távol tartani, akik nem hoznak pénzt, nem magasan képzettek és nem is magyarok.

A menekültek között a koszovóiak száma megnőtt, de ők sem akarnak itt maradni, nincs miért – nem tudják a nyelvet, nincs számukra állás, jövedelem. Máshová fognak menni, Olaszországba, Spanyolországba, Németországba. A kormány ugyanakkor számolhat azzal, hogy az idegenellenesség működni fog, sőt népszerűséget hoz. Az egész nem más, mint rájátszás az emberben rejtőző bestiára – írja Sík Endre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik