Belföld

Nem lenne muszáj az oroszoktól gázt venni

Bár Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint Magyarország rá van szorulva arra, hogy 2021-től is legalább részben Oroszországtól vásároljon földgázt, mert máshonnan nem tudjuk fedezni a szükségleteinket, több szakértő nem ért ezzel egyet – írja a Magyar Nemzet és a Népszava is.

Holoda Attila, aki a második Orbán-kormány idején energetikai helyettes államtitkár volt, azt nyilatkozta, hogy a nagy volumenű gázszállítmányok évekre előre való lekötése gazdasági szempontból nem indokolt. Ezen kívül előrehaladott tárgyallások zajlanak a horvátokkal arról, hogy kétirányúvá tegyék a magyar határon áthaladó vezetéket, így ez a csatorna is megnyilhat. A magyar-szlovák vezetéken pedig azért nem jön gáz, mert egy, a belügyi tárca felügyelete alá tartozó cég üzemelteti és túl drága rajta a gázszállítás. Holoda azt is hozzátette, hogy Ausztria felől is hozhatunk be bőven nem orosz gázt, de ha Lengyelország felé kiépítenénk egy viszonylag rövid vezetéket, akkor még norvég földgáz is eljuthatna hozzánk. Ennek értelmében a volt helyettes államtitkár szerint értelmetlen a nagy volumenű gázimportról szóló magyar-orosz megállapodás újrakötése.

Új Gazprom-vezeték: a projekt már elindult, hatástanulmány csak később lesz
A külügy végül kiadta a titkolni próbált dokumentumot.

A Népszavának megszólaló egyik szakértő szerint az utóbbi években a nyugatról beszerzett gáz rendre olcsóbb volt, mint a keletről vásárolt, így Lázár János állításaival ellentétben nem szükséges azért szerződni Moszkvával, mert úgy jobban megéri. Egy másik szakértő azt mondta, az oroszok egy új szerződést is nagy valószínűséggel csak hosszú távra hajlandók megkötni a tőzsdék áralakulásához kötötten, sőt, ki kell majd fizetni az át nem vett mennyiségeket is. Azt azonban hozzátették, hogy eleve nem kell elvetni egy hosszú távú orosz szerződés megkötését, mert az fontos lehet a lakossági ellátás biztosításának szempontjából.

Kiemelt kép: MTI/KKM/Szabó Árpád

Ajánlott videó

Olvasói sztorik