Belföld
soroksari-gyilkossag(960x640)(4).jpg (soroksári gyilkosság)

Négy éve keresik a soroksári futónő gyilkosát

„Az ORFK Kiemelt Életellenes Ügyeket Felderítő Főosztálya emberölés bűntett elkövetésének gyanúja miatt folytat eljárást ismeretlen tettesek ellen, akik 2013. szeptember 25-én az esti órákban a Budapest XXIII., Szigetdűlő területén megöltek egy 36 éves nőt…A rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvényben rögzített jogkörénél fogva az országos rendőrfőkapitány nettó 5.000.000 forint díjat ajánlott fel a nyomravezetőnek” – a felhívás kedden lesz három éve, hogy felkerült a rendőrség oldalára, és azóta sem tűnt el. Négy éve, ezen a napon ölték meg a soroksári futónőként emlegetett áldozatot, akinek gyilkosát, gyilkosait azóta sem sikerült azonosítani.

Az áldozatot – egy kisgyermekes anyát – 2013. szeptember 25-én ölték meg ismeretlenek Budapest XXIII. kerületében. Halála megrázta az országot, az eset az ismert fitneszguru Facebook-bejegyzése után került “reflektorfénybe”: Schobert Norbert – a rendőrség pár mondatos közleményével ellentétben – részleteket hozott nyilvánosságra ismerőse feleségének halálával kapcsolatban. A brutális bűncselekménnyel kapcsolatban hosszú hónapokig folytak a találgatások, a rendőrség a kezdeti szűkszavú közleményen túl sokáig nem nyilatkozott. Már az akkori – meg nem erősített – hírek is bestiális gyilkosságról, lemeztelenített holttestről szóltak, illetve arról, hogy sikerült DNS-mintát rögzítenie az egyenruhásoknak. Az ügy felgöngyölítésére külön nyomozócsoportot hoztak létre. A rendőrség a hallgatását 2013 októberében azzal indokolta, hogy az “emberölést követő találgatások, azok cáfolata vagy megerősítése tekintetében nem partnere a médiatartalom-szolgáltatóknak, a közösségi média használóinak, a magukat reflektorfénybe helyezőknek, a „jól értesülteknek”.

És bár a rendőrség jó időre valóban berekesztette a kommunkációt az üggyel kapcsolatban, az áldozat férje annál többször állt a nyilvánosság elé. A nyomozók nem egyszer kihallgatták már a férfit, poligráfos vizsgálatnak is alávetették. Jártak az otthonában, a férj csónakházában, átkutatták az autóját, tárgyakat foglaltak le, köztük például egy kalapácsot, egy törött pengéjű kést, laptopot. Kardos Lajos sokáig úgy érezte, őt is a lehetséges gyilkosok között tartják számon. És bár ennek lehetősége érezhetően a levegőben lógott, végül nem gyanúsították meg.

Az ügyben nyomravezetői díjat ajánlott a rendőrség, de először a férj tűzött ki „vérdíjat”, 200 ezer forintot ígért, illetve felvette a kapcsolatot az önkormányzattal és a rendőrséggel is, hogy tegyenek hasonlóképpen. Geiger Ferenc polgármester 2014. szeptember elején úgy nyilatkozott, megfinanszíroznák a nyomravezetői díjat a rendőrség részére. Soroksár első embere azt mondta, a gyilkosság egyéves évfordulójához közeledve eljött az idő, hogy felajánlják a pénzt, hozzátéve, hogy egymillió forintra gondoltak. Alig egy hét múlva a rendőrség tudatta: ötmillió forintot adnának annak, aki érdemi információval segíti a nyomozást. Az erről szóló közlemény az, ami még mindig megtalálható a rendőrség oldalán.

Az említett közleményben segítséget is kértek, ugyanis több szemtanút is kerestek.

Megszólalt a rendőrég

A rendőrség érdemben egy évvel a tragédia után törte meg hallgatását, és számos olyan részletet közölt a gyilkosság körülményeivel kapcsolatban, melyről korábban csak találgatások folytak. A leglényegesebb információ az volt, hogy a helyszínen, illetve az áldozaton valóban két férfi DNS-ét azonosították. Az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főigazgatósága kiemelt életellenes ügyeket felderítő főosztályának vezetője akkor elárulta azt is, hogy a két személy a vizsgálatok szerint nem áll rokonságban egymással és a nyomok szerint valószínű, hogy az egyikőjük domináns, a másik pedig neki alárendelt volt, feltehetően az életkorából adódóan. Utóbbival kapcsolatban úgy fogalmazott: cselekménye is kisebb súlyú, elszámoltatásuk esetén ez években, sőt évtizedekben mérhető, ugyanis megkülönböztethető a gyilkos személye.

Az is nyilvánvalóvá vált a nyomozók számára, hogy egyik férfi jól ismeri a bűncselekmény helyszínét. A főrendőr – lényegében megerősítve a korábbi értesülések zömét – akkor azt közölte, az áldozatot lemeztelenítették, megkötözték, durván bántalmazták, majd megfojtották. Ugyanakkor közölte azt is, hogy a nő telefonja eltűnt, ellentétben a kezdeti, meg nem erősített hírekkel. Petőfi Attila szerint az az áldozat küzdött, vérző sérüléseket okozott mindkét férfinak. A domináns férfi egészen biztosan megsérült, méghozzá olyannyira, hogy amiatt biztos magyarázkodnia kellett környezetének.

A rendőrség nem tudja – legalábbis akkor még nem tudta – kizárni, hogy a nő ismerte a támadóját, de valószínűbbnek gondolták, hogy nem előre eltervezett támadás történt. Egy év nyomozásáról szólva akkor azt mondták: 450 embert hallgattak ki, aki összefüggésbe hozható lehetne a bűncselekménnyel, de valamennyiüket kizárták elkövetőként. Az akkori közlés szerint a két azonosított DNS nem szerepel a nyilvántartásban. Szintén megvizsgáltak ötszáz olyan ügyet, amelyben szexuális erőszakot követtek el, és a bűncselekmény az áldozat sanyargatásával vagy életének kioltásával járt, de itt sem találtak egyezést. Kiderült az is, hogy a rendőrség  két további ember jelentkezését várta: két kerékpáros férfiét.

Több száz kihallgatás, felhívás és szórólapok

A rendőrség tavaly nyáron újfent azt közölte, hogy szemtanúk után kutatnak. Később kiderült, a felhívás nem csak a rendőrség oldalán jelent meg, szórólapokat dobtak a postaládákba, szórakozóhelyekre, sportlétesítményekhez. Kérték a taxisokat is, hogy nyitott szemmel járjanak.

A soroksári kocogó nő gyilkosát egy autó buktathatja le
A rendőrség szerint a sofőr koronatanú lehet – írja a Blikk.

Tavaly októberben gyilkosság történt a Népligetben is, a 40 éves asszony meztelen holttestére egy kutyasétáltató bukkant rá egy bokros részén. Lapinformációk szerint vizsgálták a nyomozók, hogy ugyanazok lehetnek-e a tettesek, de mint kiderült – szintén meg nem erősített hírek szerint – bár a két gyilkosság között van néhány azonosság, a rendőrség egyértelműen kizárja, ugyanaz a személy vagy személyek az elkövetők. Abban az ügyben is ötmilliós nyomravezetői díjat tűztek ki.

Tavaly év végére egyébként a soroksári ügyben már 450 ember kihallgatásán voltak túl a nyomozók.

Két tettes? Egy tettes?

Azóta több verzió is szárnyra kapott, több cikk született arról, hogy ki ölhette meg a nőt – például a munkatársai, vagy mégiscsak egy ismerőse, külföldiek. Nyáron a zoom.hu arról írt, hogy az, hogy két tettest kerestek, csak hanyagság miatt történt, és

valószínűleg az orvosszakértői vizsgálat előkészületei közben került egy, az ügyben vétlen férfi DNS-e a négy éve meggyilkolt soroksári családanya, K. Krisztina holttestére. Ezért kerestek két éven át két gyilkost.

A rendőrség állítólag azért biztos benne, hogy a holttesten talált két idegen férfi DNS „tulajdonosa” közül az egyik vétlen, semmi köze a gyilkossághoz, mert amikor 2013. szeptember 25-én este Soroksár-Szigetdűlőn a 36 éves K. Krisztinát meggyilkolták, már ő maga is halott volt. Ugyanott végezték a férfi boncolását, ahová a gyilkosságok után szokásos igazságügyi orvosszakértői vizsgálatra a meggyilkolt asszony holttestét is beszállították. Rendőrségi forrásaik szerint vélhetően a holttestek mozgatása közben az ott dolgozók egyike vihette át a férfi hámsejtjeit és azokkal a DNS-ét a meggyilkolt asszony holttestére. a másik DNS tulajdonosát azóta sem sikerült azonosítani.

 

 Kiemelt kép: MTI

 

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.