Belföld

Soroksári gyilkosság – újabb szemtanúkat keres a rendőrség

soroksar(1)(960x640).jpg (soroksár)
soroksar(1)(960x640).jpg (soroksár)

“További szemtanúk jelentkezését várja a rendőrség a 2013. szeptember 25-én Soroksáron történt emberöléssel összefüggésben” – olvasható az Országos Rendőr-főkapitányság szerdai tájékoztatásában. Azt írják,  a bűncselekmény felderítése érdekében szükségessé vált több, a rendőrség előtt ez idáig ismeretlen személy kihallgatása. A rendőrség várja:

  • annak az alábbi képeken szereplő Renault Megane Grandtourt  vezető személynek, illetve a kocsit, utánfutót felismerő személynek a jelentkezését, aki 2013. szeptember 25-én 20 óra 20 perc és 20 óra 30 perc közötti időben egytengelyes, ponyvás utánfutójával a Budapest XXIII. kerület Vízisport út irányából a Fővárosi Csatornázási Művek felé haladva befordult a kerékpárútra, majd onnan 40 perc múlva kihajtott.

soroksári gyilkosság

  • annak a személynek a jelentkezését, aki kocsijával a fenti napon 20 óra 30 perc és 20 óra 40 perc közötti időben a Budapest XXIII. kerület Vízisport út irányából a Fővárosi Csatornázási Művek felé haladva befordult a kerékpárútra, majd onnan 30 perc múlva kihajtott,
  •  annak a 40 év körüli, kb. 170 cm magas, sportos testalkatú férfinek a jelentkezését, aki 2013. szeptember 25-én 19 óra 15 perc körüli időben a Budapest, XXIII., Szigetdűlő középső útján kialakított kerékpárútnak a Fővárosi Csatornázási Művek Szennyvíztisztítójához közel eső szakaszán Mountain Bike kerékpárját javította,
  • annak a kerékpáros ruhába öltözött férfinak a jelentkezését, aki szintén ugyanezen a napon 21 óra körüli időben az említett kerékpárút szennyvíztisztítóhoz közelebb eső szakaszán, az erdő mellett várakozott kerékpárjával,
  • illetve várják azon személyek jelentkezését is, akik a fenti napon 20 órát követően 2013. szeptember 26-án 01.00 óráig bezárólag a Budapest, XXIII. kerület Szigetdűlő középső útján kialakított kerékpárúton tartózkodtak.

Majdnem három éve

Ahogy arról beszámoltunk, az áldozatot – egy kisgyermekes anyát – 2013. szeptember 25-én ölték meg ismeretlenek Budapest XXIII. kerületében. Halála megrázta az országot, az eset  az ismert fitneszguru Facebook-bejegyzése után került “reflektorfénybe”: Schobert Norbert – a rendőrség pár mondatos közleményével ellentétben – részleteket hozott nyilvánosságra ismerőse feleségének halálával kapcsolatban. A brutális bűncselekménnyel kapcsolatban hosszú hónapokig folytak a találgatások, a rendőrség a kezdeti szűkszavú közleményen túl sokáig nem nyilatkozott. Már az akkori – meg nem erősített – hírek is bestiális gyilkosságról, lemeztelenített holttestről szóltak, illetve arról, hogy sikerült DNS-mintát rögzítenie az egyenruhásoknak. Az ügy felgöngyölítésére külön nyomozócsoportot hoztak létre. A rendőrség hallgatását 2013 októberében azzal indokolta, hogy az “emberölést követő találgatások, azok cáfolata vagy megerősítése tekintetében nem partnere a médiatartalom-szolgáltatóknak, a közösségi média használóinak, a magukat reflektorfénybe helyezőknek, a „jól értesülteknek”.

És bár a rendőrség jó időre valóban berekesztette a kommunkációt az üggyel kapcsolatban, az áldozat férje annál többször állt a nyilvánosság elé. A nyomozók nem egyszer kihallgatták már a férfit, poligráfos vizsgálatnak is alávetették. Jártak az otthonában, a férj csónakházában, átkutatták az autóját, tárgyakat foglaltak le, köztük például egy kalapácsot, egy törött pengéjű kést, laptopot. Kardos Lajos sokáig úgy érezte, őt is a lehetséges gyilkosok között tartják számon. És bár ennek lehetősége érezhetően a levegőben lógott, végül nem gyanúsították meg.

Milliós nyomravezetői díj, de gyanúsítottak nincsenek

Az ügyben nyomravezetői díjat ajánlott a rendőrség, de először a férj tűzött ki „vérdíjat”, 200 ezer forintot ígért, illetve felvette a kapcsolatot az önkormányzattal és a rendőrséggel is, hogy tegyenek hasonlóképpen. Geiger Ferenc polgármester 2014. szeptember elején úgy nyilatkozott, megfinanszíroznák a nyomravezetői díjat a rendőrség részére. Soroksár első embere azt mondta, a gyilkosság egyéves évfordulójához közeledve eljött az idő, hogy felajánlják a pénzt, hozzátéve, hogy egymillió forintra gondoltak. Alig egy hét múlva a rendőrség tudatta: ötmillió forintot adnának annak, aki érdemi információval segíti a nyomozást.

Az említett közlemény azonban egyéb érdekes információkat is rejtett. Kiderült, hogy keresnek egy autóst, aki egy egytengelyes, ponyvás vagy dobozos utánfutós, világos csíkkal ellátott járművet vezetett, és egy 35 és 40 év közötti fekete hajú asszonyt, aki a gyilkosság előtt több alkalommal találkozott a későbbi áldozattal és a kerékpárút Dobó utcai végénél, betontuskókon ülve beszélgetett vele, és azokat is, akik a gyilkosság estéjén a környéken futottak vagy rendszeresen az érintett útvonalon közlekednek.

Két támadó

A rendőrség érdemben egy évvel a tragédia után törte meg hallgatását, és számos olyan részletet közölt a gyilkosság körülményeivel kapcsolatban, melyről korábban csak találgatások folytak. A leglényegesebb információ, hogy a helyszínen, illetve az áldozaton valóban két férfi DNS-ét azonosították. Az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főigazgatósága kiemelt életellenes ügyeket felderítő főosztályának vezetője akkor elárulta azt is, hogy a két személy a vizsgálatok szerint nem áll rokonságban egymással és a nyomok szerint valószínű, hogy az egyikőjük domináns, a másik pedig neki alárendelt volt, feltehetően az életkorából adódóan. Utóbbival kapcsolatban úgy fogalmazott: cselekménye is kisebb súlyú, elszámoltatásuk esetén ez években, sőt évtizedekben mérhető, ugyanis megkülönböztethető a gyilkos személye.

Az is nyilvánvalóvá vált a nyomozók számára, hogy egyik férfi jól ismeri a bűncselekmény helyszínét. A főrendőr – lényegében megerősítve a korábbi értesülések zömét – közölte, az áldozatot lemeztelenítették, megkötözték, durván bántalmazták, majd megfojtották. Ugyanakkor közölte azt is, hogy a nő telefonja eltűnt, ellentétben a kezdeti, meg nem erősített hírekkel. Petőfi Attila szerint az az áldozat küzdött, vérző sérüléseket okozott mindkét férfinak. A domináns férfi egészen biztosan megsérült, méghozzá olyannyira, hogy amiatt biztos magyarázkodnia kellett környezetének.

A rendőrség nem tudja – legalábbis akkor még nem tudta – kizárni, hogy a nő ismerte a támadóját, de valószínűbb, hogy nem előre eltervezett támadás történt. Egy év nyomozásáról szólva akkor azt mondták: 450 embert hallgattak ki, aki összefüggésbe hozható lehetne a bűncselekménnyel, de valamennyiüket kizárták elkövetőként. A két azonosított DNS nem szerepel a nyilvántartásban. Szintén megvizsgáltak ötszáz olyan ügyet, amelyben szexuális erőszakot követtek el, és a bűncselekmény az áldozat sanyargatásával vagy életének kioltásával járt, de itt sem találtak egyezést. Ezek alapján azonban még május végén elfogtak egy 49 éves férfit, aki Dunaharasztin rendszerint késő este, éjszaka támadott meg egyedül hazafelé tartó nőket és követett el ellenük szexuális erőszakot, valamint vette el értékeiket. Kiderült az is, hogy a rendőrség  két további ember jelentkezését várta: két kerékpáros férfiét. Őket azóta sem találták meg, ugyanis szerepelnek a rendőrség szerdai felhívásában.

A rendőrség kéri, hogy aki a bűncselekménnyel kapcsolatban érdemeges információval rendelkezik, tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 107 vagy 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén, vagy a „Telefontanú” 06-80-555-111 zöld számán, illetve a krkiemeltelet@kr.police.hu e-mail címen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik