Közélet

Egymilliót adna Soroksár a futónő gyilkosáért

Már tárgyalnak arról, hogy milyen módon történjen a díjkitűzés.

Megfinanszírozná a nyomravezetői díjat a rendőrség részére a soroksári önkormányzat, a bestiálisan meggyilkolt futónő ügyében. “Egymillió forintra gondoltunk” – mondta a Blikknek Geiger Ferenc polgármester. Soroksár első embere szerint a gyilkosság egyéves évfordulójához közeledve eljött az idő, hogy felajánlják a pénzt.

“Nem akartuk ezt egyedül, saját szakállra elhatározni, ezért felvettük a kapcsolatot az Országos Rendőr-főkapitánysággal. Ők tudják ugyanis ellenőrizni a beérkező információkat. A tárgyalások zajlanak, hogy milyen módon történjen a díjkitűzés” – magyarázta a lapnak.

Mint ismert, a kerületben eddig csak rendőrőrs működött, a gyilkosság után saját kapitányságot kapnak. A telket már meg is vették az épületnek, jelenleg a tervezés zajlik. Ahol pedig a nőt meggyilkolták, hamarosan közvilágítás lesz.

Ahogy arról beszámoltunk, Kardos Lajos, a meggyilkolt nő férje korábban 200 ezer forintos vérdíjat tűzött ki a gyilkos vagy gyilkosok fejére. A férfi ügyvédje is levelet írt az országos rendőrfőkapitánynak, hogy ők is tűzzenek ki nyomravezetői díjat.

1 000 000 – nettó vagy bruttó?

Gondolta volna, hogy a vérdíj is adóköteles? 34%-os adót kell fizetni, ha sikeresen felnyomunk valakit, azaz pl. a fővárosi Lehel téri bank előtti robbantásos ügy elkövetőjéért felajánlott 10 milliós díjból csak 6,6 millió ütné az informátor markát. Ráadásul minőségi infókkal kell rendelkezni: a rendőrség meghatározása szerint az kapja a nyomravezetői díjat, aki „olyan pontos adatokkal rendelkezik, melyek segítségével az elkövető azonosítható, bűnösségére a gyanú megalapozottá válik, és ismereteit az eljárás során ismerteti” (az „ismereteit ismerteti” fordulatért a rendőrség nem kap stilisztikai nyomravezetői díjat…) – azaz az elkövetőt szinte biztosan ismeri. Az ilyen tanú persze kérhet tanúvédelmet, de a beazonosíthatóság nyilván kockázat marad még így is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik