Belföld
Szentendre, 2016. május 2.
Szõlõcukor és tollak egy diák asztalán a magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsgán a szentendrei Ferences Gimnáziumban 2016. május 2-án. A magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegen nyelv írásbeli vizsgájával megkezdõdött az idei tanév május-júniusi érettségi idõszaka, amelyben összesen mintegy 112 ezren adnak számot tudásukról.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Botrány az érettségin: a tételkészítő bukott

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 06. 29. 14:48

A tételkészítő bizottság vezetője, átérezve felelősségét, bejelentette lemondását.

Az átlagosnál jobb eredmények születtek az komplex írásbeli szakmai érettségin, de a gépészetvizsgán nem ez volt jellemző, a feladatsor is hibás volt, ezért a tételkészítő bizottság vezetője, átérezve felelősségét, lemondott – írta a Magyar Idők. A gépészeti ismeretek ágazati érettségi vizsga eredményei az országos átlaghoz képest kevésbé lettek sikeresek.

A nemzetgazdasági tárca szerint a feladatsor a kerettanterv követelményeinek mindenben megfelelt, de a korábbi érettségihez képest a bizottság a hangsúlyt máshova helyezte, ez okozhatta a gyengébb teljesítményt. A gépészetvizsgán azért nem lehetett függvénytáblázatot használni, mert a vizsgakövetelményről szóló rendeletben nem szerepelt segédeszközként.

Az ágazati összesítésből – a tárca szak- és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára szerint – az derül ki: jól szerepeltek a diákok közgazdaságtanból, ügyvitelből, egészségtanból és a turisztika területén, a legtöbb jelest pedig informatikából kapták. A legnagyobb meglepetés az egészségügyvizsgán született: elégtelen egyáltalán nem volt – tette hozzá Pölöskei Gáborné. 

Az oktatásügyi ombudsman korábban jogsértőnek találta, hogy csak négy hónappal az érettségi előtt derült ki, pontosan mit kérnek számon az ötödik érettségi tárgyból. Pölöskei Gáborné akkor azt mondta: azt, hogy komplex ágazati érettségi vizsga lesz, lehetett tudni már akkor, amikor a diákok beiratkoztak.

Nyíregyháza, 2014. május 5.
Egy diák írószerekkel a kezében a középszintû magyar nyelv és irodalom érettségi írásbeli vizsga elõtt Nyíregyházán, a Vasvári Pál Gimnáziumban 2014. május 5-én. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint magyar nyelv és irodalom vizsgatárgyból középszinten 1199 helyszínen 81 496 diák, emelt szinten 48 helyszínen 1848 tanuló tesz érettségit.
MTI Fotó: Balázs Attila
Botrányos érettségi - fellebbezésre buzdítják a mártírgenerációt
Utólag beismerték a szakmai érettségi hibáit, de ez nem segít az érintett 30 ezer diákon.

A Tanítanék Mozgalom a lemondás után jelezte, hogy a Független Diákparlamenttel és a Civil Közoktatási Platformmal együtt hónapokig küzdött azért, hogy ne tegyék kötelezővé 30 000 érettségizőnek az előkészítetlen és jogsértő szakmai érettségi vizsgát. Hiába. A gépészeti tételkidolgozó bizottság elnökének lemondása kevés. A mozgalom úgy gondolja, hogy

nemcsak a tételkészítő bizottság elnökének kellene lemondani – hiszen a felelősség államtitkári, miniszteri szinteken is tetten érhető, méghozzá jóval nagyobb súllyal!

A botrány után a gépészmérnök szakon lejjebb kellene vinni a ponthatárt, esélyt adni a szakgimnazistáknak is az egyetemi tanulmányokra. Az lenne a minimum, hogy azok a diákok, akik a vizsga előkészítetlensége miatt nem élhettek érvényes felmentéseikkel, könnyítéseikkel, kapjanak jogorvoslatot!

A mozgalom szerint nemcsak a gépészeti, hanem a két tannyelvű szakgimnáziumok érettségije is botrányos volt, azt is mielőbb ki kellene vizsgálni. A most 9. osztályt végzett szakgimnazistáknak is joguk lenne tudni, hogyan épül fel a 11-12. osztályos képzésük, milyen érettségire számíthatnak, hiszen erről még nincs semmilyen információ.

A Tanítanék Mozgalom az egész szakképzési rendszert zsákutcásnak és alapjogsértőnek tartja, ezért változtatásokat sürget a szakértők, érintettek bevonásával.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.