Belföld

Botrány az érettségin: a tételkészítő bukott

A tételkészítő bizottság vezetője, átérezve felelősségét, bejelentette lemondását.

Az átlagosnál jobb eredmények születtek az komplex írásbeli szakmai érettségin, de a gépészetvizsgán nem ez volt jellemző, a feladatsor is hibás volt, ezért a tételkészítő bizottság vezetője, átérezve felelősségét, lemondott – írta a Magyar Idők. A gépészeti ismeretek ágazati érettségi vizsga eredményei az országos átlaghoz képest kevésbé lettek sikeresek.

A nemzetgazdasági tárca szerint a feladatsor a kerettanterv követelményeinek mindenben megfelelt, de a korábbi érettségihez képest a bizottság a hangsúlyt máshova helyezte, ez okozhatta a gyengébb teljesítményt. A gépészetvizsgán azért nem lehetett függvénytáblázatot használni, mert a vizsgakövetelményről szóló rendeletben nem szerepelt segédeszközként.

Az ágazati összesítésből – a tárca szak- és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára szerint – az derül ki: jól szerepeltek a diákok közgazdaságtanból, ügyvitelből, egészségtanból és a turisztika területén, a legtöbb jelest pedig informatikából kapták. A legnagyobb meglepetés az egészségügyvizsgán született: elégtelen egyáltalán nem volt – tette hozzá Pölöskei Gáborné. 

Az oktatásügyi ombudsman korábban jogsértőnek találta, hogy csak négy hónappal az érettségi előtt derült ki, pontosan mit kérnek számon az ötödik érettségi tárgyból. Pölöskei Gáborné akkor azt mondta: azt, hogy komplex ágazati érettségi vizsga lesz, lehetett tudni már akkor, amikor a diákok beiratkoztak.

Botrányos érettségi - fellebbezésre buzdítják a mártírgenerációt
Utólag beismerték a szakmai érettségi hibáit, de ez nem segít az érintett 30 ezer diákon.

A Tanítanék Mozgalom a lemondás után jelezte, hogy a Független Diákparlamenttel és a Civil Közoktatási Platformmal együtt hónapokig küzdött azért, hogy ne tegyék kötelezővé 30 000 érettségizőnek az előkészítetlen és jogsértő szakmai érettségi vizsgát. Hiába. A gépészeti tételkidolgozó bizottság elnökének lemondása kevés. A mozgalom úgy gondolja, hogy

nemcsak a tételkészítő bizottság elnökének kellene lemondani – hiszen a felelősség államtitkári, miniszteri szinteken is tetten érhető, méghozzá jóval nagyobb súllyal!

A botrány után a gépészmérnök szakon lejjebb kellene vinni a ponthatárt, esélyt adni a szakgimnazistáknak is az egyetemi tanulmányokra. Az lenne a minimum, hogy azok a diákok, akik a vizsga előkészítetlensége miatt nem élhettek érvényes felmentéseikkel, könnyítéseikkel, kapjanak jogorvoslatot!

A mozgalom szerint nemcsak a gépészeti, hanem a két tannyelvű szakgimnáziumok érettségije is botrányos volt, azt is mielőbb ki kellene vizsgálni. A most 9. osztályt végzett szakgimnazistáknak is joguk lenne tudni, hogyan épül fel a 11-12. osztályos képzésük, milyen érettségire számíthatnak, hiszen erről még nincs semmilyen információ.

A Tanítanék Mozgalom az egész szakképzési rendszert zsákutcásnak és alapjogsértőnek tartja, ezért változtatásokat sürget a szakértők, érintettek bevonásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik