Belföld

Érettségi: jogsértésektől tart a Tanítanék Mozgalom

Nem hagyják, hogy a gyermekek jövőjét egy felelőtlenül, átgondolatlanul összerakott érettségi tegye tönkre.

A 2017-es érettségi több szempontból is aggályos. A legnagyobb gond a szakgimnáziumokkal van, amelyekben szerdán írják az ágazati szakmai érettségit. A Tanítanék Mozgalom képviselői ezért jelezték az Oktatási Hivatalnak: szemmel fogják tartani az érettségit,

hogy ne történhessen semmilyen méltánytalanság.

Mint írták, Maruzsa Zoltán márciusban azt mondta, konferenciát fognak tartani a szakképzési centrumok vezetőinek azért, hogy “az újítás miatt nem érje a diákokat jogsértés”, de a fórumot – a köznevelési helyettes államtitkár ígérete ellenére – nem tartották meg. Az új szakmai érettségit úgy tették kötelezővé, hogy a feltételek csak négy hónappal korábban váltak ismertté, számos iskolában nem voltak megfelelő tankönyvek, feladatsorok, a kerettantervek későn jelentek meg.

Jogsértő? És akkor?

Januárban több ezer érintett tiltakozott a vizsga bevezetése ellen, amit Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa is jogsértőnek talált. Hiába. A Tanítanék Mozgalom és a Civil Közoktatási Platform annyit tudott elérni, hogy Palkovics László államtitkár egy héttel az érettségik kezdete előtt írásba adta – a tanulási nehézséggel küzdő tanulók a szakmai vizsgákon élhetnek érvényben lévő felmentéseikkel, erről a helyi intézményvezető dönt, és a továbbtanulásnál sem kell mindig a vizsga eredményét a pontokba beleszámolni.

De vajon tudják-e ezt a centrumok vezetői? Vajon kaptak-e tájékoztatást az intézményvezetők?

A Tanítanék Mozgalom szkeptikus, mert számos intézményben – információ híján – azt sem tudták, hogy idén még használható a régi történelem atlasz, azt az érettségin elvették.

A nyelvi érettségit szintén előkészítetlenül változtatták meg, a nyelvtanároktól múlt hét óta több jelzést is kaptunk a megoldókulcsok abszurd következetlenségeiről.

A mozgalom ezért úgy döntött, a fontos információkat e-mailben maga juttatja el a szakképzési centrumokba. A Tanítanék mostantól egy online felületen (itt) várja azok jelzéseit, akik bármilyen méltánytalanságot, jogsértést tapasztalnak, a tesztekben, megoldókulcsokban hibát találnak. Az érintettek vállalásától függően ezeket az ügyeket önkéntes jogi segítőikhez és a nyilvánossághoz is továbbítják, mert nem akarják, hogy a gyermekek jövőjét egy felelőtlenül, átgondolatlanul összerakott érettségi tegye tönkre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik