Belföld

Mogamed bosszúálló oroszokkal ijesztegette a szovjet emlékmű lefestőjét

Furcsa politikai játszma kezd kirajzolódni Mogamed, a csecsen videójának hátterében. A szovjet katonai emlékművet befestékező Komáromy Gergely állítása szerint a csecsen férfi azzal csikarta ki tőle a Youtube-on közzétett bocsánatkérő beszélgetést, hogy vannak Magyarországon olyan oroszok, akik miatt veszélybe kerülhet ő és családja is. Az LMP azt követeli Szijjártó Pétertől, hogy kéresse be az orosz nagykövetet.

Komáromy Gergelyt harmincezer forintos pénzbírságra ítélte a bíróság azért, mert a Szabadság téri, sarló-kalapáccsal díszített szovjet emlékművet, melyen a „Dicsőség a felszabadító szovjet hősöknek” felirat szerepel, festékkel dobálta meg, hogy a növekvő orosz politikai befolyás ellen tiltakozzon.

Az akció után egy magát csecsennek valló férfi kereste meg, és egy videót készített vele, ami fel is került a Youtube-ra. A videóból úgy tűnt, hogy a Mogamed néven bemutatkozó férfi bocsánatkérést követelt Komáromytól „a Nagy Honvédő Háború” hőseinek emléket állító obeliszk megdobásáért, aki a követelésnek eleget is tett.

Komáromy szerint azonban nem így volt, a csecsen férfi lényegében egy orosz bosszú lehetőségét emlegetve vette rá a közös videóra.

Az korábban ligetvédőként szereplő Komáromy az ügy hátteréről a 168 órának adott interjút. Ebben azt állítja, hogy a festékdobálós akciója után érkezett kommentek és a visszajelzések miatt már magától belátta, hogy az orosz befolyás elleni tiltakozáshoz rossz célpontot választott, a katonai hősi emlékmű befestékezése sokak számára kegyeletsértő lehet. Úgy döntött, visszavonja a fellebbezését a bíróságon megítélt pénzbírság ellen. Ekkor jelentkezett a csecsen férfi.

A megváltozott véleményét neki is elmondta, ám a csecsen amellett, hogy örömét fejezte ki, azzal folytatta, hogy nem mindenki olyan jó fej, mint ő, vannak Magyarországon olyan oroszok, akik nagyon dühösek az akció miatt, annyira, hogy veszélyben lehet Komáromi és családja is.

Komáromy szerint Mogamed azt ígérte, hogy a közös videóval elsimítja az orosz vonalakon, sőt a nagykövetségen is az ügyet.

Ezzel szemben nem hogy megoldódtak volna a dolgok, hanem nemzetközi szintre gyűrűzött az ügy. Az orosz külügyminisztérium honlapján is megjelent a rongálás hír, amelyet azzal kommentáltak, hogy az a magyar liberálisok önreklámozása volt, a budapesti hatóságok pedig példásan tették a dolgukat. Komáromy szerint Magomed azt állította, hogy az orosz diplomácia hivatalos magyar forrásból kapta a liberálisozó magyarázatot.

Az LMP szombaton közleményben követelte Szijjártó Péter külügyminisztertől, hogy azonnal kéresse be az orosz nagykövetet, és a megszokott kendőzetlen stílusában magyarázza el neki, hogy Magyarország sem emlékezetpolitikai sem egyéb leckéztetést nem tűr el.

Az LMP elnökségi tagja, Ungár Péter szerint elfogadhatatlan, hogy külföldi állampolgárok erőszakkal bírjanak rá magyarokat politikai véleményük megváltoztatására, és ezt Oroszország számára is minél előbb világossá kell tenni.

Az orosz külügyminisztérium közleménye a parlamenti barátokkal rendelkező Magomed Dasijev ügyében mutatja, hogy ez egy Oroszország számára kiemelkedően fontos ügy, amely így a magyarországi orosz befolyás egyik megnyilvánulásaként értelmezhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik