Belföld

Eladták az Indexet

A tulajdonosváltást bejelentő értekezleten garanciákat ígértek a portál függetlenségének megmaradására. A 24.hu úgy tudja, az Index.hu menedzsmentje változatlan marad.

Alapítványi tulajdonba került az Index.hu-t kiadó Index.hu Zrt. 100%-os tulajdoni hányada csütörtökön, miután a Magyar Nemzetben és a HírTv-ben is érdekeltséggel bíró Pro-Ráta Holding Zrt. a 2014 februárjában kötött megállapodása alapján opciós jogát érvényesítette, és az így szerzett tulajdonát a „Magyar Fejlődésért Alapítványra” ruházta át – erről az Index.hu-n megjelent közleményben tájékoztattak.

Azt írják:

az alapítványi tulajdonszerzés célja, hogy az Index.hu internetes portál vezető piaci pozíciója, minőségi tartalomgyártó tevékenysége, függetlensége, valamint minél szélesebb társadalmi elérése a továbbiakban is biztosított legyen.

Közölték: a tulajdonosváltással egyidőben az Index.hu Zrt. jelenlegi igazgatósági tagjai lemondtak tisztségükről, és az új 100%-os tulajdonos „Magyar Fejlődésért Alapítvány” új igazgatósági tagokat nevezett ki határozatlan időtartamra dr. Bodolai László ügyvéd, dr. Nagy Ajtony Csaba ügyvéd és Kereszty Gábor közgazdász személyében, akik maguk közül az Igazgatóság elnökévé dr. Bodolai Lászlót választották.

A 24.hu forrásai arról számoltak be, hogy a tulajdonosváltást csütörtökön egy nem sokkal 17:45 után kezdődő rendkívüli értekezleten jelentették be. A bejelentéskor csak az épületben még bent tartózkodók vettek részt, így sokan le is maradtak róla, egy általunk megkérdezett újságíró dühös is volt emiatt, hogy a belső kommunikáció ennyire problémás a cégnél, bár ugyanakkor megértő volt, mivel nyilván fontos volt, hogy az információ ne szivárogjon ki idő előtt.

Az értekezleten Spéder Zoltán, az Index.hu volt tulajdonosa már nem is vett részt, mivel vele ezzel minden jogi kapcsolat megszűnt. Az értekezlet nemrégiben ért véget.

“Simicska nem akarta, hogy elvegye a kormány Spédertől az Indexet”

Az innen távozók úgy értékelték a fejleményt, hogy Simicska Lajos – akinek üzleti érdekeltségei közé tartozik az opciós jogot lehívó Pro-Ráta – vélhetően egy olyan jogi konstrukciót keresett az Indexnek, amivel biztosítani tudja, hogy ne tudják elvenni a másik, szintén kegyvesztetté vált üzletembertől, Spéder Zoltántól a piacvezető online tartalomszolgáltatót, az ne kerüljön a kormány közelébe, de biztosított legyen a site jövőbeni független működése.  Forrásaink beszédesnek nevezték, hogy Nagy Ajtony Csaba is bekerül az újonnan létrehozott alapítvány igazgatóságába, aki Simicska Lajos ügyvédjeként ismert, de az igazgatóságnak tagja lesz a Spéder Zoltán jogászaként emlegetett Bodolai László is

Azzal kapcsolatban egyelőre megoszlanak a vélemények, hogy Simicska képbe kerülése jót tesz-e majd az Indexnek. Volt, aki az egész helyzetről úgy számolt be, hogy az Index eddig is egy oligarcha, Spéder Zoltán kezében volt, aki alapvetően hagyta a site-ot szabadon működni. Az illető azt remélte, hogy ez ezután is így lesz. Sőt azt mondta, tulajdonképpen Simicska már eddig is ott volt a cég mögött (hiszen 2014-ben szerezte az opciós jogát), most csak hivatalossá vált, amit eddig mindenki pletykált, és az alapítványi forma garantálja, hogy Simicska nem szólhat bele a tartalomba.

Az értekezleten megjelentek egyébként különböző garanciákat ígértek, hogy a site független tartalomszolgáltatóként működhet a jövőben. Ez az alapítványi működési formából is adódik.

Az értekezleten elhangzott:

Simicska azért nem arra használta fel az opciós jogát, hogy tulajdonosként megjelenjen, mert az alapítványi forma jellegénél fogva olyan forma, ami az alapítótól is függetlenül működik, vagyis ezzel tudják elhárítani az Index függetlenségére leselkedő veszélyeket.

Forrásaink azt mondják, hogy a Spéder Zoltán féle CEMP médiacsoporthoz tartozó egyéb médiumokat, így az InfoRádiót, a napi.hu-t és a többi médiumot nem érinti az ügylet, az csak az Indexre vonatkozik.

Változatlan marad a menedzsment

Úgy tudjuk, hogy az Index operatív menedzsmentje változatlan marad, azaz Pusztay András és Ziegler Gábor, az Index.hu Zrt. eddigi igazgatósági tagjai vezetik a céget operatív szinten ezután is. Változatlanul élnek az Index.hu szerződései is.

Az eddigi tulajdonos, Spéder eladja, amit csak tud

Arról, hogy az Index tulajdonost cserélhet, már több éve hallani lehetett. Ezt csak tovább erősítette, amikor az Index.hu eddigi anyavállalatát, a CEMP Zrt.-t (Közép Európai Médiaszolgáltató) tulajdonló Spéder Zoltán az elmúlt időszakban több más üzleti érdekeltségétől is megvált. Még tavaly eladta a BIF Zrt.-ben és az FHB Bankban meglévő tulajdonrészét, és több médiumától is megvált a CEMP. Idén márciusban adta el a Travelót (az Origo vette meg), tavaly novemberben pedig a Portfolio.hu-t és a Penzcentrum.hu-t működtető NET Média Zrt-t adta el. A vevők Spéder közeléből érkeztek: Balogh Gabriella és Bán Zoltán vásárolták meg az oldalt, Lantos Csaba hitelének segítségével.

A tulajdonosváltások vélhetően nem függetlenek attól, hogy a kormánnyal korábban jó kapcsolatokat ápoló Spéder kegyvesztetté vált, ellene a kormányközeli médiumokban lejárató anyagok jelentek meg, és rendőrségi nyomozás is indult ellene.

Ők vezetik az alapítványt

Az alapítványt januárban hozták létre a bírósági nyilvántartás szerint, a bejegyzés március 21-én emelkedett jogerőre.

Dr. Bodolai László 1998-tól egyéni ügyvéd, közel 20 éve képviseli az Index.hu kiadóját és a hírportált sajtóperekben, személyiségi jogi ügyekben. Tagja a Nemzeti Választási Bizottságnak, ahová az LMP delegálta.

Kereszty Gábor közgazdász, 2002 és 2007 között a TV2 vezérigazgatója volt, de hírigazgató-helyettes és főszerkesztő is volt a csatornánál. Az 1990-es években a Magyar Televízió Objektív című műsorának szerkesztője és a Magyar Rádió tudósítója, riportere is volt. 2007 és 2009 között a ProSiebenSat1 tartalomfejlesztési alelnöke, 2010 és 2013 között a Viasat kreatív igazgatója volt.

Dr. Nagy Ajtony Csaba ügyvéd a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Közgép Zrt. felügyelőbizottságának elnöke és a Mahir Zrt. felügyelőbizottsági tagja. 2009 és 2016 között a szintén  Simicska-érdekeltségbe tartozó, a Class FM rádiót működtető Advenio Zrt. igazgatósági tagja volt. 2004 és 2011 között az M-RTL Zrt. felügyelőbizottsági tagja volt.

Mi történik valójában az Index-szel? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket, és az eddig rendelkezésre álló válaszokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik