Belföld

Vasárnap megint tüntetnek a CEU-ért

Újabb tüntetést szervez az a csoport, amelyik az eddigi két CEU-párti demonstrációt is szervezte.

Vasárnapra is tüntetést szervez a Közép-európai Egyetemért (CEU) az Oktatási Szabadságot csoport – közölte a tüntetést szervező csoport sajtófelelőse, Mayer Dániel a 24.hu-val. Bővebb információkkal és a felszólalók listájával később jelentkeznek, ahogy

még a helyszín és időpont sincs meg, egyelőre egyeztetnek a rendőrséggel. A vasárnapi demonstráció délután vagy kora este lesz.

Legutóbb a lex CEU névre elkeresztelt, kritikusai szerint a menő egyetemet ellehetetlenítő törvény megszavazásának napján, kedd délután volt tiltakozás a Nádor utcai campusnál. Élőlánccal vette körbe több ezer tüntető az épületet, majd a bejelentett tüntetés végével spontán átvonultak a Kossuth térre. Itt volt némi összezördülés az Országházat védő rendőrökkel, de a demonstráció békés véget ért este 9 magasságában.

Előtte múlt vasárnap tüntettek, akkor mindjárt tízezren (legalábbis a szervezők minimális becslése szerint), de ez végképp békés, dzsembori-jellegű tiltakozás volt, ami a Kiskörúton vonult végig a Kossuth térre.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla: a Fidesz-KDNP minden erejével nekiment a Soros György által alapított CEU-nak. Miután  kijött egy jelentés a külföldi egyetemek Magyarországi működéséről, amelyben azt írják, hogy a CEU szabálytalanul működik, kormány benyújtott egy törvényjavaslatot a felsőoktatási törvény módosításáról. Ebben szinte ellehetetlenítenék a CEU működését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik