Belföld

Nem hiszik el, hogy meg lehet csinálni, de azért félnek tőle

Nem hiszik el, hogy meg lehet csinálni, de azért félnek tőle

Vajon az oroszok állnak a CEU-törvény mögött? Tényleg beszántja a kormány az egyetemet? Sok volt a napsugár és a kérdőjel is a vasárnapi tízezres tüntetésen.

Ragyogó, kora tavaszi idő van vasárnap délután. Normális esetben az ember ilyenkor próbálja kifacsarni a nyugalom utolsó cseppjeit a hétvégéből. Ha kell, kényszeríti magát, hogy még véletlenül se gondoljon a holnapra. Az idei április első vasárnapja azonban messze van mindentől, amit normálisnak lehetne nevezni.

Nem hiszik el, hogy meg lehet csinálni, de azért félnek tőle 1
Fotó:24.hu/Bielik István

Lehetetlen nem gondolni egy olyan holnapra, amelyiken a magyar parlament egy olyan jogszabályról tárgyal majd, amelyik ellehetetlenítené az ország egyik legjobb egyetemének működését.

Nem hiszik el, hogy meg lehet csinálni, de azért félnek tőle 2
Fotó:24.hu/Bielik István

Kedden derült ki, hogy mi készül, de a parlament sürgősséggel, már hat nappal később napirendjére tűzi a kérdést. Nem világos, hogy szavazni fognak-e róla, de érezhető a sietség. Sietniük kellett azoknak is, akik kiállnak a kormánnyal szemben az egyetemi autonómia és a gondolatok szabadsága mellett. A CEU hallgatói és szimpatizánsai szombat délelőtt jelentették be, hogy másnap délutánra tüntetést szerveznek.

Nem hiszik el, hogy meg lehet csinálni, de azért félnek tőle 3
Fotó: 24.hu/Bielik István

A kormány álláspontja szerint a Közép-európai Egyetem (CEU) szabálytalanul működött. „A csalás, az csalás.” De ha így van, akkor miért kell új törvényt alkotni? Miért nem a meglévő jogszabályok alapján bünteti az állam a szabálytalanságot, miért nem a jelenleg rendelkezésére álló eszközökkel kényszeríti jogkövető működésre az egyetemet? Mert nem ez a cél. A kormány célja, olyan jogszabályt alkotni, ami alapján megszűnik az intézményt, de legalábbis elköltözik Magyarországról. Más magyarázat nincs.

Nem hiszik el, hogy meg lehet csinálni, de azért félnek tőle 4
Fotó: 24.hu/Bielik István

A pletykák szerint Oroszország áll a háttérben. Daria Dubovka, aki a Szentpétervári Európa Egyetem (EUSP) képviseletében szólalt fel a tüntetésen, elmondta, hogy alma matere épp azért áll a megsemmisülés szélén, mert egy új jogszabály értelmében, szabálytalanul működik: nincs edzőterme.

Nem hiszik el, hogy meg lehet csinálni, de azért félnek tőle 5
Fotó: 24.hu/Bielik István

A CEU melletti demonstráció úgy kezdődött, mintha az a több ezer (a szervezők szerint 10-12 ezren voltak) baráti piknikre gyűlt volna össze. A tömeg laza volt, a hangulat vidám. Mintha senki sem hinné el, hogy a kormány végigviheti azt, amit eltervezett. Mintha az a több ezer ember úgy érezte volna, elegen vannak ahhoz, hogy megmutassák a kormánypártnak, túl messzire mentek, ez már nem fér bele.

Nem hiszik el, hogy meg lehet csinálni, de azért félnek tőle 6
Fotó: 24.hu/Bielik István

Biztosan olvasták, hogy az elmúlt napokban az amerikai külügyminisztériumon kívül többek között Nobel-díjas tudósok, a Cambridge diákszövetsége, az MTA kutatói, és gyakorlatilag a nyugat teljes tudományos elitje kiállt az egyetem mellett.

Nem hiszik el, hogy meg lehet csinálni, de azért félnek tőle 7
Fotó: 24.hu/Bielik István

Ezt mondta a 24.hu kérdésére Kepes András is. Szerinte a tüntetés többről szólt a CEU-nál. Arról, hogy szabad-e másként gondolkodni, mint ahogy a hatalom akarja. Azt gondolja, hogy Orbánék nem számítottak ekkora nemzetközi és belföldi nyomásra, ezért nem hiszi, hogy végig lehet vinni az egyetem beszántását.

Nem hiszik el, hogy meg lehet csinálni, de azért félnek tőle 8
Fotó: 24.hu/Bielik István

Mécs Imre pesszimistább. Azt mondja, a Fidesz azt tesz, amit akar, és ha tényleg Moszkva felől fúj a szél, lehet, hogy semmi sem lesz drága. Mécs, aki részt vett a CEU alapítása körüli folyamatokban, azt mondja, az egyetem alapgondolata az összetartozásról szólt, azon a kontinensen, amelyik a huszadik szádban kétszer égett fel a nemzetállamok gyűlölködése miatt.

Nem hiszik el, hogy meg lehet csinálni, de azért félnek tőle 9
Fotó: 24.hu/Bielik István

A ragyogó kora tavaszi délután hűvös estébe fordult, mire a szónokok a mondandójuk végére értek a Kossuth tér déli oldalán. Az alatt az erkély alatt beszéltek, ahol nemrég Orbán Viktor együtt álldogált Vlagyimir Putyinnal. Talán a fáradtság miatt, egyre több arcon tűnt fel az aggodalom: mi van, ha mégis képesek, és megcsinálják?

Fotó: 24.hu/Bielik István
Olvasói sztorik