Belföld

Sebestyén Balázs: Sosem volt jó világ, amikor az állam mondta meg, hogy mit taníts és mit tanulj

Sebestyén Balázsék a Rádió 1 Reggeli Show című műsorában azt mondta, ugyan ők pártpolitikával nem nagyon szoktak foglalkozni, de úgy gondolják, hogy ez inkább közélet.

A műsorban felidézték a vasárnapi tüntetést és a rengeteg felszólalót az egyetem mellett. Sebestyén Balázs szerint, aki úgy gondolja, hogy ez csak a CEU és a kormány ügye, az téved.

Elmondta, az elmúlt húsz évben ők is egy olyan országban akartak élni, ahol az emberek szabadon tanulhatnak és taníthatnak.

Egyetemeket, iskolákat sóval beszántani nagyon rossz kort idéz

– mondta Sebestyén Balázs, aki nagyon drukkol a CEU-nak. Úgy gondolják, lehet valaki bármennyire balos vagy liberális, mégis egy egyetemről van szó.

Egy egyetemet beszántani hasonlít egy régebbi rendszerre, amit úgy hívtak, hogy Rákosi-kultúrpolitika.

Sebestyén Balázs szerint egyetemekkel harcolni és ezeket bezáratni szörnyű múltat idéz. Vadon János a párbeszédet hiányolta a törvényjavaslat körül.

Sosem volt jó világ, amikor az állam mondta meg, hogy mit taníts és mit tanulj, tette hozzá Sebestyén Balázs.

A műsorban megszólalt a CEU rektorhelyettese, Enyedi Zsolt, aki azt mondta, hogy abból látszik, hogy nem akartak párbeszédet a jogalkotók, hogy egy hete ők még semmit nem tudtak az egészről. Nem adják fel, harcolni fognak a megmaradásukért.

A rektorhelyettes hangsúlyozta, hogy a törvényjavaslat megalkotói azt nem értik, hogy

a javaslat szíven szúrja az egyetemet.

A parlament kedden délután megszavazta a CEU ellehetetlenítését. A törvényalkotási bizottság összegző módosító javaslatát, amellyel a törvénytervezetet szigorították, a parlament 123 igen, 38 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elfogadta. A zárószavazáson 123-an szavaztak igennel, 38-an nemmel, tartózkodás nem volt.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a CEU mellett kiálló vasárnapi tüntetés szervezői kedden 17 órára élőláncot szerveztek az egyetem Nádor utcai épülete köré.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik