Belföld

Puch László cége is előkerült a 4-es metró ügyében

A Siemens több olyan cégnek is utalt pénzt, amelyek tulajdonosai hatással voltak a döntésekre.

Számos esetben összeférhetetlenséget tárt fel az Európai Unió csalás elleni hivatala a 4-es metró beruházásával kapcsolatban – derül ki a pénteken nyilvánosságra hozott jelentésből. Az Index az egyik legnagyobb értékű szerződésnél felmerült kifogásokat vette szemügyre – a Siemens 31,7 milliárd forintért végezte az áramellátás és a vonatvezérlő rendszerek kiépítését.

A pénzügyi nyomozók szerint már a kiírt tender is szabálytalan lehetett, mert túl erősre szabták a kritériumokat, például a jelentkező cégek éves forgalmáról, illetve a referenciákról szóló kitételek esetében.

Összeférhetetlenség is felmerült: a jelentés szerint a Siemenstől 25 millió forintnyi eurót kapott egy Szemi-Soft Bt. nevű vállalkozás, aminek tulajdonosa Sz. László. Csakhogy Sz. tanácsadója volt a beruházást ellenőrző Eurometro cégnek is, és részt vett a közbeszerzési eljárás elbírálásában, valamint a szerződés betartásának ellenőrzésében.

16 millió forintot kapott a Siemenstől egy Gantan Kft. nevű cég is, amely ugyanarra a számlára kérte a pénzt, mint a Szemi-Soft.

37 milliót kapott a Merito Consulting, amelynek tulajdonosa T. István, a MÁV-Start akkori vezérigazgató-helyettese volt. A MÁV akkor az Eurometro egyik tulajdonosa volt, és T-nek tanácsadóként is beleszólása lehetett a 4-es metró ügyébe.

A Budapest Investment Zrt. 14 milliót kapott, ennek igazgatója J. Pál, aki a MÁV Zrt. stratégiai igazgatóhelyettese volt akkoriban.

A jelentésben megjegyzik, hogy 331 millió forintot kapott a Siemenstől a Media Magnet Kft., a szocialista Puch László cége. „Ez az a cég, amely annak a politikai pártnak a kampányát csinálta, amely párt döntéshozó helyzetben volt a 4-es metró ügyében” – írják. Azt nem tudni, hogy a Siemensnek milyen kampányra volt szüksége 331 millió forintért, és azt sem, hogy egyáltalán teljesült-e ez a szerződés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik