Belföld
Berettyóújfalu, 2016. január 19.
A mezõgazdasági bálázó hálókat és zsinegeket gyártó Epack Kft. új gyártócsarnoka Berettyóújfaluban 2016. január 19-én, az átadás napján.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Jól jártak a multik az Orbán-kormánnyal

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2016. 12. 28. 07:29

Az anyagi áldozatokat sem sajnálva támogatja az állam a külföldi és hazai óriáscégek munkahelyteremtését. Tehát gyakorlatilag az államkassza állja éveken át az új állásokat betöltők bérét.
Korábban a témában:

Tizenkét év egyedi kormánydöntéseit vizsgálta át a Magyar Nemzet, hogy megszülessen a megállapítás: Orbán Viktor kormánya több pénzzel támogatta a multik magyarországi jelenlétét, mint a korábbi szocialista kormányok.

2005-10 között 112,8 milliárd forint folyt be a cégekhez, amik cserébe 24 500 állást létesítettek. A Fidesz-KDNP alkotta kormányzat ezzel szemben 163,6 milliárd forintot áldozott 2011-16 között 25 ezer állásra. Tehát:

a szocialisták átlag 4,6 millió forintot költöttek egy munkahelyre, a Fidesz pedig 6,5 milliót.

Az átlagok az elmúlt két évben nőttek meg drasztikusan, semmilyen pénz sem drága a munkanélküliség leszorításáért: tavaly 9,8, idén már 12,2 millió forintot áldoztak átlagosan egy helyért. Az MNO tovább számolt: a bruttó átlagbér 258 ezer forint, ergo a kormány négy évre előre gyakorlatilag kifizeti az alkalmazott bérét adókkal, járulékokkal együtt.

Tavaly a Béres Gyógyszergyár Zrt. járt a legjobban: 60 új munkahelyet ígért egy 3 milliárdos beruházással, amit másfél milliárddal támogatott a kormány. Ez 26 millió/munkahelyes támogatást jelent. Idén a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt. volt a befutó eddig: 125 munkahelyért ötmilliárdot kapott az államtól, azaz állásonként 39,6 milliót. Cserébe 15 milliárdos beruházást vállaltak. A Béresnél 9, a Richternél 13 évre fizette ki ezzel az állam a béreket (a Richter kutatás-fejlesztési állásai persze drágábbak).

Auditól versenyképességig

Tavaly sokat kapott az Audi (6 milliárd) és a titokzatosnak nevezett projektcég, a Tisza-TK Kft. (9 milliárd) is. Ez utóbbiban az állami Eximbanknak és a privatizált MKB Banknak is zálogjoga van.

Idén a Thyssen Krupp se járt rosszul, 10,6 milliárdot kaptak jászfényszarui beruházásukért. Többször kapott állami támogatást Csányi Sándor érdekeltsége, a mohácsi MCS Vágóhíd Zrt. (1,5 és 1,3 milliárd forintot). Összesen 569 főre kapták meg a támogatást, de a gyár még csak indulóban van, az első években csak 500 fős létszámmal terveznek.

Az egyedi kormánydöntéssel való támogatást a sok munkahelyet létrehozó cégek kapják általában, hogy csökkentsék a kockázataikat. Ezzel könnyebb befektetőket az országba csábítani. Az elmúlt években az Orbán-kormány 27 támogatási szerződést kötött. Azonban zömmel alacsony hozzáadott értékű termelésre ment a pénz, ezért is eshetett Magyarország versenyképessége hat helyet egy év alatt a Világgazdasági Fórum rangsorában.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.