Gazdaság

Adózási kiskaput zárnak be a multik előtt

24.hu
24.hu

2016. 12. 22. 14:37

Korábban a témában:

Újabb adóelkerülési kiskapuk záródnak azzal, hogy Magyarország is csatlakozik a  Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) multinacionális vállalatok adóelkerülési és agresszív adótervezési gyakorlata ellen fellépő információcsere egyezményéhez  – derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményéből.

50 ország csatlakozott a multilaterális megállapodáshoz, amely biztosítja a transzferárazással  – az egymással kapcsolatban álló vállalkozások közötti árakkal – kapcsolatos országonkénti jelentések (angolul: Country-by-Country Report) adóhatóságok közötti cseréjét. Ennek alapján a részes államok adóhivatalai meghatározott, – évi 750 millió euró csoportszintű éves árbevétel feletti – multinacionális vállalatcsoportok egyes adatait évente automatikusan megosztják egymással.

Az adatoknak köszönhetően – amelyek többek között tartalmazzák a munkavállalók számát, a bevételt, a nyereségadót, a globális jövedelemallokációt – az adóhivatalok fel tudják mérni a szokásos piaci ár megállapításával, az adóalapcsökkentéssel és profitátcsoportosítással kapcsolatos kockázatokat, és fel tudják tárni a saját költségvetésüket megillető közteher nagyságát – írta az NGM.
A beérkező adatokkal a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kockázatelemzői még pontosabban ki tudják szűrni, hogy melyik multicégnél érdemes vizsgálódni.A kapcsolt vállalkozások közötti ügyletek és a transzferárakra vonatkozó ellenőrzések eredményesek, ezt igazolja a statisztika is – írták. Csak 2015-ben 850 ellenőrzés fejeződött be, ezek 89 százaléka tárt fel hiányosságot, a revízió eredménye 40 milliárd forint nettó adókülönbözet volt. Így a jövőben a transzferárakkal trükközők nemcsak a hatékony ellenőrzéssel, hanem azzal is számolhatnak, hogy a megállapodásnak köszönhetően napra kész és pontos adatai lesznek a multicég minden egyes leányvállalatáról a NAV-nak.A megállapodást még az Országgyűlésnek ratifikálnia kell, amely várhatóan 2017. elején megtörténik, így már az idei, 2016-os évet érinti a jelentéstételi kötelezettség – áll a közleményben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.