Gazdaság

Adózási kiskaput zárnak be a multik előtt

Újabb adóelkerülési kiskapuk záródnak azzal, hogy Magyarország is csatlakozik a  Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) multinacionális vállalatok adóelkerülési és agresszív adótervezési gyakorlata ellen fellépő információcsere egyezményéhez  – derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményéből.

50 ország csatlakozott a multilaterális megállapodáshoz, amely biztosítja a transzferárazással  – az egymással kapcsolatban álló vállalkozások közötti árakkal – kapcsolatos országonkénti jelentések (angolul: Country-by-Country Report) adóhatóságok közötti cseréjét. Ennek alapján a részes államok adóhivatalai meghatározott, – évi 750 millió euró csoportszintű éves árbevétel feletti – multinacionális vállalatcsoportok egyes adatait évente automatikusan megosztják egymással.

Az adatoknak köszönhetően – amelyek többek között tartalmazzák a munkavállalók számát, a bevételt, a nyereségadót, a globális jövedelemallokációt – az adóhivatalok fel tudják mérni a szokásos piaci ár megállapításával, az adóalapcsökkentéssel és profitátcsoportosítással kapcsolatos kockázatokat, és fel tudják tárni a saját költségvetésüket megillető közteher nagyságát – írta az NGM.
A beérkező adatokkal a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kockázatelemzői még pontosabban ki tudják szűrni, hogy melyik multicégnél érdemes vizsgálódni.A kapcsolt vállalkozások közötti ügyletek és a transzferárakra vonatkozó ellenőrzések eredményesek, ezt igazolja a statisztika is – írták. Csak 2015-ben 850 ellenőrzés fejeződött be, ezek 89 százaléka tárt fel hiányosságot, a revízió eredménye 40 milliárd forint nettó adókülönbözet volt. Így a jövőben a transzferárakkal trükközők nemcsak a hatékony ellenőrzéssel, hanem azzal is számolhatnak, hogy a megállapodásnak köszönhetően napra kész és pontos adatai lesznek a multicég minden egyes leányvállalatáról a NAV-nak.A megállapodást még az Országgyűlésnek ratifikálnia kell, amely várhatóan 2017. elején megtörténik, így már az idei, 2016-os évet érinti a jelentéstételi kötelezettség – áll a közleményben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.