Belföld

Antropológus vizsgálhatja a Teréz körúti robbantót

A Teréz körúti robbantással gyanúsított férfi védője szerint fordulatot hozhat az ügyben a gyanúsított antropológiai vizsgálata, Brunner Tamás erről a Magyar Idők hétfői számában beszélt.

A védő a lapnak azt is elmondta, befejeződött a robbantással gyanúsított 23 éves P. László elmeorvosi vizsgálata, de annak eredményéről személyiségi jogokra hivatkozva nem beszélt, mindössze annyit közölt, az elmeorvosi szakértői eredmény a nyomozás menetét nem befolyásolja.

A lap azonban hatósági forrásból úgy tudja, az elmeorvosi vizsgálat eredménye alapján a gyanúsított büntethető.

Az ügyvéd antropológus bevonását indítványozza, hogy megállapítható legyen, a robbantás helyszínén és időpontjában térfigyelő kamera által rögzített felvételen látható robbantó és P. László fizikai adottságai mennyire egyeznek.

Brunner Tamás a lapnak elmondta, amennyiben az antropológus szerint a fizikai jellemzők jelentősen eltérnek, akkor ez fordulatnak tekinthető, és akkor álláspontja szerint igazolást nyer, hogy nem védence az, akit keresnek a hatóságok.

A Magyar Idők beszámolt arról is, a merényletben megsérült két rendőr teljes gyógyulása még várat magára, elsősorban pszichikai lábadozásuk vesz sok időt igénybe, de mindketten visszatérnének a szolgálatba.

Mostanáig

A Teréz körút Király utcai kereszteződésében szeptember 24-én, 22 óra 36 perckor robbant bomba, egy házi készítésű szerkezet. Percek alatt özönlötték el rendőrök a helyszínt, és a számuk a következő órákban csak nőtt, kisbuszok érkeztek, tűzszerészek jöttek, készenlétisek, de még terrorelhárítók is. Két rendőr sérült meg, egyikük életveszélyesen, társa pedig súlyosan. Papp Károly, országos rendőrfőkapitány a támadás másnapján azt mondta, ki akarták végezni a rendőreit.

A fiatalember előzetes letartóztatásba került, a tárgyalás több mint két órán át tartott. A gyanúsított nem tett vallomást, meg sem szólalt, és azóta sem tett vallomást. A gyanúsított az ügyészek szerint újabb robbantásra készülhetett. Az RTL Híradó szerint kész pokolgépet is találtak a rendőrök Karmacson, az apai ház pincéjében.

2001-ben a Csellengők című, eltűnt gyerekekről szóló műsorban tűnt fel az akkor 7 éves fiú és három évvel fiatalabb lánytestvére. A Csellengők producere, Incze Zsuzsa, azt írta könyvében a testvérekről, hogy „ami ezeknek a gyerekeknek jutott az maga a pokol″. Az apa eszerint terrorizálta családját, a pár kapcsolata megromlott és  az anya a nagyszülőkhöz menekült a gyerekeivel. A férfi először akkor rabolta el őket. Ekkor az anya még vissza tudta szerezni a gyerekeket, ám az apa legközelebb Dél-Amerikáig utazott velük. Később Karmacsra vitte őket, de csak azután, hogy már nem tudták tettéért megbüntetni.

A nemzetbiztonsági bizottság múlt heti ülésének szünetében a testület fideszes alelnöke, Németh Szilárd újságíróknak a napokban azt mondta, teljesen biztos, hogy a rendőrök a Teréz körúti robbantót fogták el, az ügy teljes felgöngyölítése és megoldása célegyenesben van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik