Belföld

Szakértőket vet be a Teréz körúti robbantás gyanúsítottja

Három önálló bizonyítási indítványt tesz a Teréz körúti robbantás gyanúsítottja és védője –  mondta a Magyar Időknek Brunner Tamás, a gyanúsított védője.  Az első indítvány antropológus szakértő bevonását kezdeményezi, hogy összehasonlítsa a gyanúsított testmagasságát a bizonyítékként becsatolt videofelvételeken szereplő vélt tettesével. A hatóságok 170-175 centiméteres elkövetőt kerestek, a gyanúsított azonban több mint 185 centiméter magas az ügyvéd szerint.  “A második indítványunk védencem fejének az összehasonlítását kezdeményezi a tettes fejéről készült felvétellel, szintén antropológus bevonásával. Arról a felvételről van szó, ami egy üzletben készült és a vélt tettes fél arca látszik” – fűzte hozzá.

A harmadik indítványban igazságügyi orvos szakértőt kérdeznek arról, hogy miként kerülhet egy DNS-nyom tárgyak felületére, és meddig marad meg ott olyan minőségben, hogy azonosításra alkalmas maradjon. – Az eddig elénk tárt iratok azt tartalmazzák, hogy védencem DNS-nyoma testnedvekkel került bizonyos tárgyakra – fejtette ki lapunknak Brunner Tamás. Az ügyvéd egyébként úgy véli, hogy az általuk indítványozott bizonyításokat a nyomozó hatóságnak is el kellett volna végeznie.

A Teréz körút Király utcai kereszteződésében szeptember 24-én, 22 óra 36 perckor robbant bomba, egy házi készítésű szerkezet. Percek alatt özönlötték el rendőrök a helyszínt, és a számuk a következő órákban csak nőtt, kisbuszok érkeztek, tűzszerészek jöttek, készenlétisek, de még terrorelhárítók is. Két rendőr sérült meg, egyikük életveszélyesen, társa pedig súlyosan. Papp Károly, országos rendőrfőkapitány a támadás másnapján azt mondta, ki akarták végezni a rendőreit.

A fiatalember előzetes letartóztatásba került, a tárgyalás több mint két órán át tartott. A gyanúsított nem tett vallomást, meg sem szólalt, és azóta sem tett vallomást. A gyanúsított az ügyészek szerint újabb robbantásra készülhetett. Az RTL Híradó szerint kész pokolgépet is találtak a rendőrök Karmacson, az apai ház pincéjében.

2001-ben a Csellengők című, eltűnt gyerekekről szóló műsorban tűnt fel az akkor 7 éves fiú és három évvel fiatalabb lánytestvére. A Csellengők producere, Incze Zsuzsa, azt írta könyvében a testvérekről, hogy „ami ezeknek a gyerekeknek jutott az maga a pokol″. Az apa eszerint terrorizálta családját, a pár kapcsolata megromlott és  az anya a nagyszülőkhöz menekült a gyerekeivel. A férfi először akkor rabolta el őket. Ekkor az anya még vissza tudta szerezni a gyerekeket, ám az apa legközelebb Dél-Amerikáig utazott velük. Később Karmacsra vitte őket, de csak azután, hogy már nem tudták tettéért megbüntetni.

A nemzetbiztonsági bizottság múlt heti ülésének szünetében a testület fideszes alelnöke, Németh Szilárd újságíróknak a napokban azt mondta, teljesen biztos, hogy a rendőrök a Teréz körúti robbantót fogták el, az ügy teljes felgöngyölítése és megoldása célegyenesben van.

Ahogy arról a 24.hu elsőként beszámolt, a fiatalembert október 19-én fogta el a TEK.  Az elfogására szervezett akciót komoly munka előzte meg. A terrorelhárítók konvoját már szerda délelőtt látni lehetett az M1-M7 kivezetőn. Az ügyészség és a rendőrség közös sajtótájékoztatón számolt be másnap az elfogásról. Eszerint a robbantóra terrorelhárítók csaptak le Keszthelyen, egy félreeső úton, a kocsijánál szerda délután 4 körül.  A gyanúsítottról annyit mondtak, hogy magyar állampolgár és nincs nyoma a nyilvántartásban, vagyis büntetlen előéletű és nem budapesti. A bűncselekményt egyedül követte el és félő volt, hogy újabb merényletre készül.

A fiatalember azóta is előzetes letartóztatásban, november végén hosszabbították meg a kényszerintézkedést, egészen február 21-ig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik