Belföld

Apja 7 éves korában elrabolta a Teréz körúti robbantót

2001-ben a Csellengők című, eltűnt gyerekekről szóló műsorban tűnt fel az akkor 7 éves P. László és három évvel fiatalabb lánytestvére – írja a Blikk.

A lapnak nyilatkozott egy taksonyi férfi, aki szerint a szülők viszonya elmérgesedett, majd válásuk után az apa félt, hogy anyjánál helyezik el a fiát, ezért Dél-Amerikába hurcolta a gyerekeket. A férfi ellen állítólag nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben.

Az informátor hozzátette, sokszor eldurvultak a viták a pár közt, olykor éppen a gyerekek elhelyezése miatt.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

A Bors arról ír, a kamasz fiú éveket töltött távol, egyes források szerint Venezuelában, mások szerint Uruguayban. Nemzetközi körözés eredményeként hozták haza testvérével az anyjukhoz, a hatósági eljárás pedig különösen megviselte őt. A lap szerint nem kizárt, hogy a rendőrség iránti ellenszenve ebből az időből ered.

A helyiek arról is beszámoltak, hogy László olykor késsel ment iskolába, társai ezért furcsának tartották, esetleg tartottak tőle.

Az édesanyja egyébként Budapesten egy országosan ismert cukrászdában dolgozik. Újabb házassága is zátonyra futott. A közösségi médiában előszeretettel oszt meg képeket magánéletéről, de fiával nem mutatkozik egy fotón sem. Családtagként lányát jelölte meg, aki egy fővárosi egyetem elsőéves hallgatója.

Fiatal, magyar, büntetlen előéletű

Ahogy arról a 24.hu elsőként beszámolt, a férfit szerda délután fogta el a TEK. Úgy tudjuk, az elfogására szervezett akciót komoly munka előzte meg. A terrorelhárítók konvoját már szerda délelőtt látni lehetett az M1-M7 kivezetőn.

Az ügyészség és a rendőrség közös sajtótájékoztatón számolt be másnap az elfogásról. Eszerint robbantóra terrorelhárítók csaptak le Keszthelyen, egy félreeső úton, a kocsijánál szerda délután 4 körül.  A gyanúsítottról annyit mondtak, hogy magyar állampolgár és nincs nyoma a nyilvántartásban, vagyis büntetlen előéletű és nem budapesti. A bűncselekményt egyedül követte el és félő volt, hogy újabb merényletre készül. Hogy beszámítható-e, a későbbiekben vizsgálni fogják. Arra a kérdésre, hogy volt-e bármilyen képzettsége, hogy egy ilyen szerkezetet el tudjon készíteni, Keresztes Imre, főügyész főügyész annyit közölt, hogy elkészítette és működött. A szerkezetről mindössze azt árulták el, hogy a támadó valóban szögeket használt, ami igen brutális elkövetési mód.

A tájékoztatón Papp Károly, országos rendőrfőkapitány elmondta, hogy a munka “dandárját” a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda emberei végezték, de szorosan együttműködve az ügyészség munkatársaival. A teljes állomány dolgozott az ügyön. A tízmilliós nyomravezetői díj kapcsán közölte, nem fizetik ki senkinek, mert a nyomozók munkája vezetett eredményre.

Az elfogásáról videó készült:

 

A gyanúsított egyébként egy zalai település, Karmacs volt polgármesterének a fia, elvált szülők gyermeke, és már rég elköltözött a településről. A TEK Taksonyban is járt, ott a gyanúsított nagyszülei laktak, a robbantás után is abba a házba mehetett a Blikk szerint. Sok kíváncsiskodó jelent meg az utcán, azonban a kommandósok mindenkit visszaküldtek az épületekbe. A TV2 arról számolt be, hogy a bombát működésbe hozó vevőegység áramkörének forgalmazóján keresztül találták meg a nyomozók a gyanúsítottat. Négy-öt ilyen áramkört rendelt, és a rendelésekhez megadta email-címét. Ez után figyelték, hogy mikor lép be az email-fiókba, hogy megtudják, hol tartózkodik.

A Pesti Srácoknak nyilatkozott a Teréz körúti robbantással gyanúsított férfi édesapja. A férfi azt mondta, elképzelhetetlen, hogy a fia lenne az elkövető.

Két rendőrt próbált megölni

Ahogy arról beszámoltunk, a Teréz körút Király utcai kereszteződésében szeptember 24-én, 22 óra 36 perckor robbant bomba, egy házi készítésű szerkezet. Percek alatt özönlötték el rendőrök a helyszínt, és a számuk a következő órákban csak nőtt, kisbuszok érkeztek, tűzszerészek jöttek, készenlétisek, de még terrorelhárítók is. Két rendőr sérült meg, egyikük életveszélyesen, társa pedig súlyosan. Papp Károly, országos rendőrfőkapitány a támadás másnapján azt mondta, ki akarták végezni a rendőreit.

A rendőrség közölte: egy fiatalembert keresnek és tízmillió forintos nyomravezetői díjat ajánlottak fel annak, aki érdemi információval segíti a nyomozást.

A rendőrség és az ügyészség a robbantás óta eltelt csaknem egy hónap alatt több felhívást is közzétett, miszerint szemtanúkat keresnek és várják azokat a felvételeket, amelyek a helyszínen készültek a robbantáskor. Kamera rögzítette a támadót a helyszínen, egy körúti boltban, illetve lencsevégre kapta egy dohányboltnál felszerelt eszköz is, ekkor a gyanúsított már másik ruhában volt. Hogy pontosan miket viselt a bűncselekmény elkövetésekor, illetve utána, szintén pontosan megadták a felhívásukban.

Ahogy arról a 24.hu elsőként beszámolt, a férfit szerda délután fogta el a TEK. Úgy tudjuk, az elfogására szervezett akciót komoly munka előzte meg. A terrorelhárítók konvoját már szerda délelőtt látni lehetett az M1-M7 kivezetőn.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik