Belföld

Elkezdték a Teréz körúti robbantó elmeorvosi vizsgálatát

24.hu
24.hu

2016. 11. 18. 10:42

Ismét megtagadta a vallomástételt a Teréz körúti robbantás gyanúsítottja, akinek megkezdődött az elmeorvosi vizsgálata. A 23 éves fiatalnak csütörtökön lett volna a folytatólagos gyanúsítotti kihallgatása, ám ezúttal is megtagadta a vallomástételt.

Legutóbbi kihallgatásán megismételte: nem ő követett el bűncselekményt. Arról viszont nyilatkozott, hogy az október 19-i, keszthelyi elfogásakor nála és az autójában talált tárgyak – csekkek, tárca, ruhaneműk, telefon – az ő tulajdonában vannak.

A fiatalember október 21-i előzetes letartóztatását a KNYF kétezer oldalnyi nyomozati irattal támasztotta alá, amit a védelem is megkapott. A gyanúsított ügyvédje, Brunner Tamása  a Magyar Időknek elmondta, a nyomozó ügyészek újabb ezeroldalnyi iratot adtak át neki, miután közölték védencével, indítványt tettek arra, hogy az előzetes letartóztatását kilencven nappal hosszabbítsák meg. Ügyvédje azonban szabadlábra helyezést indítványozott. Brunner Tamás a most megkapott nyomozati iratokról annyit mondott: nagy mennyiségű adat szerepel bennük, és annak eldöntése is napokba telik, hogy ezek relevánsak-e az ügy szempontjából. A védő úgy véli, hogy az eddig megkapott iratok éppen elégségesek a letartóztatás alátámasztására.

“Védencem a körülményekhez képest jól viseli a bezártságot, továbbra is Budapesten, a Venyige utcai büntetés-végrehajtási intézetben tartják fogva. Pszichológus bevonásával megkezdődött az elmeorvosi vizsgálata. Az előzetes fogva tartás meghosszabbítását többek között a folyamatban lévő szakértői vizsgálatok miatt indítványozta a főügyészség” – tette hozzá.

Ahogy arról a 24.hu elsőként beszámolt, a férfit október 19-én fogta el a TEK.  Az elfogására szervezett akciót komoly munka előzte meg. A terrorelhárítók konvoját már szerda délelőtt látni lehetett az M1-M7 kivezetőn. Az ügyészség és a rendőrség közös sajtótájékoztatón számolt be másnap az elfogásról. Eszerint a robbantóra terrorelhárítók csaptak le Keszthelyen, egy félreeső úton, a kocsijánál szerda délután 4 körül.  A gyanúsítottról annyit mondtak, hogy magyar állampolgár és nincs nyoma a nyilvántartásban, vagyis büntetlen előéletű és nem budapesti. A bűncselekményt egyedül követte el és félő volt, hogy újabb merényletre készül.

A Teréz körút Király utcai kereszteződésében szeptember 24-én, 22 óra 36 perckor robbant bomba, egy házi készítésű szerkezet. Percek alatt özönlötték el rendőrök a helyszínt, és a számuk a következő órákban csak nőtt, kisbuszok érkeztek, tűzszerészek jöttek, készenlétisek, de még terrorelhárítók is. Két rendőr sérült meg, egyikük életveszélyesen, társa pedig súlyosan. Papp Károly, országos rendőrfőkapitány a támadás másnapján azt mondta, ki akarták végezni a rendőreit.

A fiatalember előzetes letartóztatásba került, a tárgyalás több mint két órán át tartott. A gyanúsított nem tett vallomást, meg sem szólalt.

A gyanúsított az ügyészek szerint újabb robbantásra készülhetett. Az RTL Híradó szerint kész pokolgépet is találtak a rendőrök Karmacson, az apai ház pincéjében.

2001-ben a Csellengők című, eltűnt gyerekekről szóló műsorban tűnt fel az akkor 7 éves fiú és három évvel fiatalabb lánytestvére. A Csellengők producere, Incze Zsuzsa, azt írta könyvében a testvérekről, hogy „ami ezeknek a gyerekeknek jutott az maga a pokol″. Az apa eszerint terrorizálta családját, a pár kapcsolata megromlott és  az anya a nagyszülőkhöz menekült a gyerekeivel. A férfi először akkor rabolta el őket. Ekkor az anya még vissza tudta szerezni a gyerekeket, ám az apa legközelebb Dél-Amerikáig utazott velük. Később Karmacsra vitte őket, de csak azután, hogy már nem tudták tettéért megbüntetni.

A nemzetbiztonsági bizottság szerdai zárt ülésének szünetében a testület fideszes alelnöke, Németh Szilárd újságíróknak a napokban azt mondta, teljesen biztos, hogy a rendőrök a Teréz körúti robbantót fogták el, az ügy teljes felgöngyölítése és megoldása célegyenesben van.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.