Belföld

A Teréz körúti robbantó nem érti, mit akarnak tőle

Letartóztatása óta először látogathatta meg a körúti robbantással gyanúsított fiatalembert édesapja, aki a Blikknek elárulta, nem nagyon tudtak mit mondani egymásnak.

Laci nem megtört, inkább értetlen: csak kapkodja a fejét és nem érti, mit is akarnak tőle?

– nyilatkozott a bulvárlapnak.

Az apa korábban arról beszélt, elképzelhetetlennek tartja, hogy gyereke volt a tettes, álláspontját pedig most ki is fejtette. Szerinte fiának sosem volt tehetsége a kémiához, nem beszélve rossz kézügyességéről, békés természetéről és jó neveltetéséről.

A férfi az Uruguayban töltött időszakról úgy fogalmazott, igazi gyerekközpontú hely volt.

Jó néhány barátja volt, és a suli is jól ment neki: megtanult két nyelven írni, olvasni és beszélni. Abban az öt évben én egy felszabadult gyereket láttam, aki élvezi az életet.

Hozzátette, miután hazajöttek, nem volt népszerű társai között, többek közt azért, mert nem ivott és cigarettázott. Azt állítja, fiának sok álma és vágya volt, legutóbb kamionsofőr akart lenni.

Az apa kijelentette, másodszor kell megküzdenie gyermekéért, és most is áll a nehézségek elébe.

Egy hónapig bujkált

Ahogy arról a 24.hu elsőként beszámolt, a férfit október 19-én fogta el a TEK.  Az elfogására szervezett akciót komoly munka előzte meg. A terrorelhárítók konvoját már szerda délelőtt látni lehetett az M1-M7 kivezetőn. Az ügyészség és a rendőrség közös sajtótájékoztatón számolt be másnap az elfogásról. Eszerint a robbantóra terrorelhárítók csaptak le Keszthelyen, egy félreeső úton, a kocsijánál szerda délután 4 körül.  A gyanúsítottról annyit mondtak, hogy magyar állampolgár és nincs nyoma a nyilvántartásban, vagyis büntetlen előéletű és nem budapesti. A bűncselekményt egyedül követte el, és félő volt, hogy újabb merényletre készül.

A Teréz körút Király utcai kereszteződésében szeptember 24-én, 22 óra 36 perckor robbant bomba, egy házi készítésű szerkezet. Percek alatt özönlötték el rendőrök a helyszínt, és a számuk a következő órákban csak nőtt, kisbuszok érkeztek, tűzszerészek jöttek, készenlétisek, de még terrorelhárítók is. Két rendőr sérült meg, egyikük életveszélyesen, társa pedig súlyosan. Papp Károly, országos rendőrfőkapitány a támadás másnapján azt mondta, ki akarták végezni a rendőreit.

A fiatalember előzetes letartóztatásba került, a tárgyalás több mint két órán át tartott. A gyanúsított nem tett vallomást, meg sem szólalt.

A gyanúsított az ügyészek szerint újabb robbantásra készülhetett. Az RTL Híradó szerint kész pokolgépet is találtak a rendőrök Karmacson, az apai ház pincéjében.

2001-ben a Csellengők című, eltűnt gyerekekről szóló műsorban tűnt fel az akkor 7 éves fiú és három évvel fiatalabb lánytestvére. A Csellengők producere, Incze Zsuzsa, azt írta könyvében a testvérekről, hogy „ami ezeknek a gyerekeknek jutott az maga a pokol″. Az apa eszerint terrorizálta családját, a pár kapcsolata megromlott és  az anya a nagyszülőkhöz menekült a gyerekeivel. A férfi először akkor rabolta el őket. Ekkor az anya még vissza tudta szerezni a gyerekeket, ám az apa legközelebb Dél-Amerikáig utazott velük. Később Karmacsra vitte őket, de csak azután, hogy már nem tudták tettéért megbüntetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik