Belföld

A detonátoron is megtalálták a Teréz körúti robbantó DNS-ét

24.hu
24.hu

2016. 11. 07. 10:56

Korábban a témában:

Végleges szakértői véleményekre vár a Teréz körúti robbantás ügyében a vizsgálatot vezető Központi Nyomozó Főügyészség. Hamarosan elkészülhet a tűzszerész-, a robbantástechnikai, valamint az elektronikai szakértői vélemény – írja a meg a Magyar Idők. Ezek a végleges szakértői vélemények fogják kimondani egyebek mellett, hogy a szeptember 24-én két rendőrt életveszélyesen, illetve súlyosan megsebesítő pokolgépben azt a robbanóanyagot használta-e az elkövető, amiből a fiatal által márciusban Homokkomárom szőlőhegyén vásárolt présház pincéjében találtak két kilogrammnyit.

Nitrogénműtrágyából készült fekete lőpor volt a pokolgépben

Amennyiben a két robbanóanyag összetétele egyezik, az újabb, közvetett bizonyítékot jelent a bűnösségét illetően. Az elektronikai és robbantástechnikai szakértőknek pedig arra a kérdésre is választ kell adniuk, hogy a Teréz körúton használt pokolgépet összeszerelt állapotban vitte-e a tettes a helyszínre, vagy pedig ott tette azt üzemképessé.

A pokolgépről a lap szerint annyit lehet tudni, hogy nitrogénműtrágyából és egyéb anyagokból készült fekete lőport tartalmazott, az elegyet elektromos garázskapuk nyitásához használatos távirányítóval indított elektromos detonátorral robbantották fel. Amennyiben a gyanúsított a szerkezetet már Homokkomáromból összeszerelve szállította Budapestre, több száz ember életét veszélyeztette a sajátja mellett, hiszen a településeken áthaladva egy éppen használatban lévő távirányító beindíthatta volna a detonációt. Ilyen kockázatot nem vállalt volna a vélt robbantó, akiről azt sejtik a nyomozók, hogy a robbanótöltet nagyságát éppúgy kikísérletezte, mint az indításhoz számára szükséges védőtávolságot, így feltételezhető róla, hogy a pokolgép elektronikáját közvetlenül a detonáció előtt helyezte áram alá.

Újabb bizonyíték lehet

A helyszínre irányított térfigyelő kamera 18 perces videofelvételén látszik, hogy amikor az elkövető lerakta a hátizsákját a későbbi detonáció helyszínére, lehajolt és valamit csinált a hátizsákban. Nem zárható ki, hogy ekkor rakta be az elemeket a detonátort indító jelfogadó elektronikába. Úgy tudják, ennek a „matatásnak” köszönhető, hogy DNS-nyomok maradtak a pokolgép alkatrészein, így nemcsak a szétszakadt hátizsákról, hanem a robbanóeszköz maradványairól is sikerült értékelhető DNS-nyomokat rögzíteni. Ezeket hivatalosan a napokban hasonlították össze a gyanúsítotti kihallgatásán P. Lászlótól vett DNS-mintával, azonosság esetén ez újabb bizonyítékot jelent a gyanúsított ellen.

Ahogy arról a 24.hu elsőként beszámolt, a férfit október 19-én fogta el a TEK.  Az elfogására szervezett akciót komoly munka előzte meg. A terrorelhárítók konvoját már szerda délelőtt látni lehetett az M1-M7 kivezetőn.Az ügyészség és a rendőrség közös sajtótájékoztatón számolt be másnap az elfogásról. Eszerint robbantóra terrorelhárítók csaptak le Keszthelyen, egy félreeső úton, a kocsijánál szerda délután 4 körül.  A gyanúsítottról annyit mondtak, hogy magyar állampolgár és nincs nyoma a nyilvántartásban, vagyis büntetlen előéletű és nem budapesti. A bűncselekményt egyedül követte el és félő volt, hogy újabb merényletre készül.

A Teréz körút Király utcai kereszteződésében szeptember 24-én, 22 óra 36 perckor robbant bomba, egy házi készítésű szerkezet. Percek alatt özönlötték el rendőrök a helyszínt, és a számuk a következő órákban csak nőtt, kisbuszok érkeztek, tűzszerészek jöttek, készenlétisek, de még terrorelhárítók is. Két rendőr sérült meg, egyikük életveszélyesen, társa pedig súlyosan. Papp Károly, országos rendőrfőkapitány a támadás másnapján azt mondta, ki akarták végezni a rendőreit.

A fiatalember előzetes letartóztatásba került, a tárgyalás több mint két órán át tartott. A gyanúsított nem tett vallomást, meg sem szólalt.

A gyanúsított az ügyészek szerint újabb robbantásra készülhetett. Az RTL Híradó szerint kész pokolgépet is találtak a rendőrök Karmacson, az apai ház pincéjében.

2001-ben a Csellengők című, eltűnt gyerekekről szóló műsorban tűnt fel az akkor 7 éves fiú és három évvel fiatalabb lánytestvére. A Csellengők producere, Incze Zsuzsa, azt írta könyvében a testvérekről, hogy „ami ezeknek a gyerekeknek jutott az maga a pokol″. Az apa eszerint terrorizálta családját, a pár kapcsolata megromlott és  az anya a nagyszülőkhöz menekült a gyerekeivel. A férfi először akkor rabolta el őket. Ekkor az anya még vissza tudta szerezni a gyerekeket, ám az apa legközelebb Dél-Amerikáig utazott velük. Később Karmacsra vitte őket, de csak azután, hogy már nem tudták tettéért megbüntetni.

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

U.S. President Donald Trump listens during a discussion at the Generation Next forum in the Eisenhower Executive Office Building in Washington, D.C., U.S., on Thursday, March 22, 2018. Trump today took his boldest step to level the economic playing field with China, ordering sweeping tariffs on Chinese goods in a move that could escalate already tense trade relations between the worlds two biggest economies. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.