Belföld

A detonátoron is megtalálták a Teréz körúti robbantó DNS-ét

24.hu
24.hu

2016. 11. 07. 10:56

Korábban a témában:

Végleges szakértői véleményekre vár a Teréz körúti robbantás ügyében a vizsgálatot vezető Központi Nyomozó Főügyészség. Hamarosan elkészülhet a tűzszerész-, a robbantástechnikai, valamint az elektronikai szakértői vélemény – írja a meg a Magyar Idők. Ezek a végleges szakértői vélemények fogják kimondani egyebek mellett, hogy a szeptember 24-én két rendőrt életveszélyesen, illetve súlyosan megsebesítő pokolgépben azt a robbanóanyagot használta-e az elkövető, amiből a fiatal által márciusban Homokkomárom szőlőhegyén vásárolt présház pincéjében találtak két kilogrammnyit.

Nitrogénműtrágyából készült fekete lőpor volt a pokolgépben

Amennyiben a két robbanóanyag összetétele egyezik, az újabb, közvetett bizonyítékot jelent a bűnösségét illetően. Az elektronikai és robbantástechnikai szakértőknek pedig arra a kérdésre is választ kell adniuk, hogy a Teréz körúton használt pokolgépet összeszerelt állapotban vitte-e a tettes a helyszínre, vagy pedig ott tette azt üzemképessé.

A pokolgépről a lap szerint annyit lehet tudni, hogy nitrogénműtrágyából és egyéb anyagokból készült fekete lőport tartalmazott, az elegyet elektromos garázskapuk nyitásához használatos távirányítóval indított elektromos detonátorral robbantották fel. Amennyiben a gyanúsított a szerkezetet már Homokkomáromból összeszerelve szállította Budapestre, több száz ember életét veszélyeztette a sajátja mellett, hiszen a településeken áthaladva egy éppen használatban lévő távirányító beindíthatta volna a detonációt. Ilyen kockázatot nem vállalt volna a vélt robbantó, akiről azt sejtik a nyomozók, hogy a robbanótöltet nagyságát éppúgy kikísérletezte, mint az indításhoz számára szükséges védőtávolságot, így feltételezhető róla, hogy a pokolgép elektronikáját közvetlenül a detonáció előtt helyezte áram alá.

Újabb bizonyíték lehet

A helyszínre irányított térfigyelő kamera 18 perces videofelvételén látszik, hogy amikor az elkövető lerakta a hátizsákját a későbbi detonáció helyszínére, lehajolt és valamit csinált a hátizsákban. Nem zárható ki, hogy ekkor rakta be az elemeket a detonátort indító jelfogadó elektronikába. Úgy tudják, ennek a „matatásnak” köszönhető, hogy DNS-nyomok maradtak a pokolgép alkatrészein, így nemcsak a szétszakadt hátizsákról, hanem a robbanóeszköz maradványairól is sikerült értékelhető DNS-nyomokat rögzíteni. Ezeket hivatalosan a napokban hasonlították össze a gyanúsítotti kihallgatásán P. Lászlótól vett DNS-mintával, azonosság esetén ez újabb bizonyítékot jelent a gyanúsított ellen.

Ahogy arról a 24.hu elsőként beszámolt, a férfit október 19-én fogta el a TEK.  Az elfogására szervezett akciót komoly munka előzte meg. A terrorelhárítók konvoját már szerda délelőtt látni lehetett az M1-M7 kivezetőn.Az ügyészség és a rendőrség közös sajtótájékoztatón számolt be másnap az elfogásról. Eszerint robbantóra terrorelhárítók csaptak le Keszthelyen, egy félreeső úton, a kocsijánál szerda délután 4 körül.  A gyanúsítottról annyit mondtak, hogy magyar állampolgár és nincs nyoma a nyilvántartásban, vagyis büntetlen előéletű és nem budapesti. A bűncselekményt egyedül követte el és félő volt, hogy újabb merényletre készül.

A Teréz körút Király utcai kereszteződésében szeptember 24-én, 22 óra 36 perckor robbant bomba, egy házi készítésű szerkezet. Percek alatt özönlötték el rendőrök a helyszínt, és a számuk a következő órákban csak nőtt, kisbuszok érkeztek, tűzszerészek jöttek, készenlétisek, de még terrorelhárítók is. Két rendőr sérült meg, egyikük életveszélyesen, társa pedig súlyosan. Papp Károly, országos rendőrfőkapitány a támadás másnapján azt mondta, ki akarták végezni a rendőreit.

A fiatalember előzetes letartóztatásba került, a tárgyalás több mint két órán át tartott. A gyanúsított nem tett vallomást, meg sem szólalt.

A gyanúsított az ügyészek szerint újabb robbantásra készülhetett. Az RTL Híradó szerint kész pokolgépet is találtak a rendőrök Karmacson, az apai ház pincéjében.

2001-ben a Csellengők című, eltűnt gyerekekről szóló műsorban tűnt fel az akkor 7 éves fiú és három évvel fiatalabb lánytestvére. A Csellengők producere, Incze Zsuzsa, azt írta könyvében a testvérekről, hogy „ami ezeknek a gyerekeknek jutott az maga a pokol″. Az apa eszerint terrorizálta családját, a pár kapcsolata megromlott és  az anya a nagyszülőkhöz menekült a gyerekeivel. A férfi először akkor rabolta el őket. Ekkor az anya még vissza tudta szerezni a gyerekeket, ám az apa legközelebb Dél-Amerikáig utazott velük. Később Karmacsra vitte őket, de csak azután, hogy már nem tudták tettéért megbüntetni.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Farkas Norbert / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.