Belföld

Hiába próbálkozott ügyvédjével, nem engedik ki a rácsok mögül a Teréz körúti robbantót

Előzetes letartóztatásban marad a szeptember 24-i Teréz körúti robbantás gyanúsítottja – közölte a Fővárosi Törvényszék pénteken az MTI-vel. Az első fokon eljáró bíróság végzése ellen a gyanúsított és védője ugyan fellebbezett, de  a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék szerdán helybenhagyta a korábbi döntést, a bírói tanács nem találta alaposnak a fellebbezéseket.

A másodfokú bíróság közölte, hogy “a Budai Központi Kerületi Bíróság eleget tett a törvényben előírt kötelezettségének, megvizsgálta, hogy fennállnak-e a legsúlyosabb fokozatú kényszerintézkedés elrendelésére előterjesztett indítvány törvényi előfeltételei, és számot adott arról, hogy eljárásjogilag indokolt az alkalmazott kényszerintézkedés”. A Fővárosi Törvényszék közleménye szerint az elsőfokú bíróság helyesen állapította meg, hogy a férfi megalapozottan gyanúsítható a bűncselekménnyel.
A másodfokú bíróság egyetértett azzal, hogy a kiszabható büntetés mértékére, a gyanúsított bizonytalan egzisztenciális körülményeire, a házkutatás során lefoglalt tárgyakra tekintettel, a nyomozás eredményes lefolytatása érdekében az eljárás jelenlegi, kezdeti szakaszában indokolt a legszigorúbb kényszerintézkedés alkalmazása.
A végzés jogerős.
Ahogy arról a 24.hu elsőként beszámolt, a férfit október 19-én fogta el a TEK.  Az elfogására szervezett akciót komoly munka előzte meg. A terrorelhárítók konvoját már szerda délelőtt látni lehetett az M1-M7 kivezetőn.Az ügyészség és a rendőrség közös sajtótájékoztatón számolt be másnap az elfogásról. Eszerint robbantóra terrorelhárítók csaptak le Keszthelyen, egy félreeső úton, a kocsijánál szerda délután 4 körül.  A gyanúsítottról annyit mondtak, hogy magyar állampolgár és nincs nyoma a nyilvántartásban, vagyis büntetlen előéletű és nem budapesti. A bűncselekményt egyedül követte el és félő volt, hogy újabb merényletre készül.

A Teréz körút Király utcai kereszteződésében szeptember 24-én, 22 óra 36 perckor robbant bomba, egy házi készítésű szerkezet. Percek alatt özönlötték el rendőrök a helyszínt, és a számuk a következő órákban csak nőtt, kisbuszok érkeztek, tűzszerészek jöttek, készenlétisek, de még terrorelhárítók is. Két rendőr sérült meg, egyikük életveszélyesen, társa pedig súlyosan. Papp Károly, országos rendőrfőkapitány a támadás másnapján azt mondta, ki akarták végezni a rendőreit.

A fiatalember előzetes letartóztatásba került, a tárgyalás több mint két órán át tartott. A gyanúsított nem tett vallomást, meg sem szólalt.

A gyanúsított az ügyészek szerint újabb robbantásra készülhetett. Az RTL Híradó szerint kész pokolgépet is találtak a rendőrök Karmacson, az apai ház pincéjében.

2001-ben a Csellengők című, eltűnt gyerekekről szóló műsorban tűnt fel az akkor 7 éves fiú és három évvel fiatalabb lánytestvére. A Csellengők producere, Incze Zsuzsa, azt írta könyvében a testvérekről, hogy „ami ezeknek a gyerekeknek jutott az maga a pokol″. Az apa eszerint terrorizálta családját, a pár kapcsolata megromlott és  az anya a nagyszülőkhöz menekült a gyerekeivel. A férfi először akkor rabolta el őket. Ekkor az anya még vissza tudta szerezni a gyerekeket, ám az apa legközelebb Dél-Amerikáig utazott velük. Később Karmacsra vitte őket, de csak azután, hogy már nem tudták tettéért megbüntetni.

Olvasói sztorik