Nagyvilág

Soha nem látott mélységben Trump népszerűsége

Brutális eredményt hoztak az amerikai elnökjelöltek esélyeit mérő közvélemény-kutatások.

Hatalmas előnyre tett szert Hillary Clinton demokrata elnökjelölt republikánus riválisával, Donald Trumppal szemben – derült ki hétfőn közzétett közzétett közvélemény-kutatási adatokból. Ezek az első felmérések, amik azután készültek, hogy nyilvánosságra került egy 2005-ös felvétel, amin Trump azzal büszkélkedett, hogy akartuk ellenére hogyan fogdosott és tapizott le nőket (megragadva a nemi szervüket), amit elmondása szerint büntetlenül megtehetett, mert híres.

A Rasmussen és az NBC News/Walls Street Journal eredményei szerint Clinton még soha nem állt olyan jól Trumppal szemben, mint most, alig egy hónappal az elnökválasztás napja előtt.

A NBC/WSJ közvélemény-kutatása szerint Clintonra a várhatóan szavazó választók 46 százaléka, míg Trumpra csak 35 százalék adná le a voksát. Kilenc százalék a libertariánus Gary Johnsont, két százalék pedig a zöldpárti Jill Steint válasz. Ez hatalmas, 11 pontos előny Clinton számára, ami behozhatatlannak tűnik.

Clinton előnye még nagyobb, ha csak a demokrata és a republikánus jelölt között választhattak a válaszadók: Clinton 52, míg Trump 38 százalék áll, ami már 14 pontos előny a demokrata elnökjelölt számára. A felmérésben kiemelték: a regisztrált szavazók körében Clintonnak 13 ponttal vezet, ami a legnagyobb előnye tavaly szeptember óta, amikor az NBC/WSJ elkezdte mérni kettőjük egymáshoz viszonyított népszerűségét. (A közvélemény-kutatást szombaton és vasárnap készítették, a Trump-felvétel nyilvánosságra kerülése után, de a vasárnap esti vita előtt. A hibahatár 4,6 százalék.)

HEMPSTEAD, NY - SEPTEMBER 26: (L-R) Republican presidential nominee Donald Trump and Democratic presidential nominee Hillary Clinton shake hands after the Presidential Debate at Hofstra University on September 26, 2016 in Hempstead, New York. The first of four debates for the 2016 Election, three Presidential and one Vice Presidential, is moderated by NBC's Lester Holt. (Photo by Spencer Platt/Getty Images)
Donald Trump és Hillary Clinton az amerikai elnökjelöltek első televíziós vitáján, 2016 szeptember 26-án. Fotó: Gettyimages

Hasonló eredmény jutott a Rasmussen felmérése is, amit részben a Trump-felvétel közzététele után készítettek. A várhatóan szavazó amerikaiak körében végzett közvélemény-kutatás adatai szerint Clinton hét százalékponttal vezet Trumppal szemben, 45-38 arányban. A Rasmussen emlékeztetett arra, hogy pénteken még gyakorlatilag fej-fej mellett állt a két jelölt a szervezet felmérésében (Clinton 43, Trump 42 százalékon). A mostani eredmény a legjobb, amit Clinton valaha is elért Trumppal szemben a Rasmussen tavaly augusztus óta rendszeresen végzett közvélemény-kutatásaiban.

Trumpnak ezzel annyi?

A republikánus elnökjelölt már a pénteki felvétel nyilvánosságra kerülése előtt is rosszul állt a közvélemény-kutatásokban, köszönhetően a két hete lezajlott első vitán nyújtott rossz teljesítményének, a rákövetkező napokban elkövetett hibáinak, valamint annak, hogy kiderült: majdnem húsz éven át nem fizethetett szövetségi jövedelemadót. A RealClearPolitics közvélemény-kutatási átlagában a szeptember közepi holtversenyhez képest előző hét pénteken Clinton már 4,7 százalékkal vezetett Trumppal szemben (3,2 százalékkal, amikor Johnsont és Steint is számításba vesszük), ami olyan előny, amit nehéz behozni az kampány utolsó heteiben.

A modern közvélemény-kutatások elterjedése óta még egyetlen amerikai elnökjelöltnek sem sikerült megnyernie a választást úgy, hogy október elején több mint négy pontos hátrányban volt ellenfeléhez képest.

Utoljára a republikánus Ronald Reagannek sikerült az utolsó hetekben ledolgoznia hátrányát a hivatalban lévő demokrata elnök, Jimmy Carter ellen 1980-ban, de akkor is csak négypontos hátrányból vágott neki az elnökválasztásnak – emlékeztetett a Politico.

Érzik ezt a Republikánus Párt politikusai is, akik egy nappal a felvétel közzétételét követően egymás után kezdtek el kiállni Trump mögül. A legmagasabb rangú republikánus tisztségviselő, Paul Ryan pedig hétfőn gyakorlatilag elismerte, hogy Trumpnak nincsen esélye a győzelemre. A képviselőház elnöke egy konferenciabeszélgetésen közölte képviselőtársaival, hogy mostantól nem kampányol saját pártja elnökjelöltje mellett. A novemberi választásokig tartó időt pedig inkább arra használja fel, hogy a republikánusok képviselőházi többségének megőrzésére összpontosítson.

Republican presidential nominee Donald Trump speaks during a rally at Mohegan Sun Arena in Wilkes-Barre, Pennsylvania on October 10, 2016. / AFP PHOTO / DOMINICK REUTER
Donald Trump egy pennsylvaniai kampányrendezvényen 2016 október 10-én. Fotó:Gettyimages

Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy az elnökválasztással egy napon tartandó képviselőházi és szenátusi választásokon a Demokrata Párt tagjai kerülnek többségbe a kongresszus mindkét házában, ami rémálomszerű lehetőség a republikánus vezetésnek. A választások előtt álló republikánus politikusok ráadásul lehetetlen helyzetben találták magukat. Azzal, ha kiállnak Trump mellett, elveszíthetik a független és női szavazókat, míg azzal, ha támadni kezdik, a Trumpra szavazó republikánus szavazók voksainak inthetnek búcsút – és mindkét esetben a vereséget kockáztatják.

A demokraták már a győzelemre készülnek

Bár privát beszélgetésekben már egy hete egyre optimistábbak voltak, Clinton kampánystábja hétfőn már nyíltan vállalta, magabiztosan néznek az elnökválasztás napja elé. Jól mutatja, milyen jó napjai vannak a demokrata elnökjelöltnek, hogy hétfő este több mint 18 ezer ember jelent meg egy kampányrendezvényén, az ohiói Columbus városában. Ez rekordnak számít Clintonnak, aki a több mint egy éve tartó elnökválasztási kampány alatt nem sikerült lelkes tömegeket vonzania gyűléseire.

Mindez ráadásul egy olyan, az elnökválasztás szempontjából kulcsfontosságú államnak számító helyen történt meg, mint Ohio, aminek megnyerése nélkül még egy republikánus jelöltnek sem sikerült győznie az elnökválasztáson. Egy olyan államban, amit több demokrata stratéga is leírt, mint ahol Clinton nem győzhet, és ahol alig egy hónapja még Trump állt jobban, de most már elérhető közelségbe került a demokrata elnökjelöltnek. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik