Nagyvilág

Szapáry-májat főztek Amerikának

Élő közvetítés volt a Fox televízióban a washingtoni magyar nagykövet rezidenciájáról.

A washingtoni követségi szakácsok Embassy Chef Challenge elnevezésű, csütörtöki éves versenyét felvezetve Magyarország egyesült államokbeli nagykövete, Szapáry György rezidenciájáról adott élő kapcsolásos közvetítést hétfőn az amerikai Fox televízió 5. csatornája. A műsorban Merényi Viktor, a nagykövetség séfje Szapáry-májat készített, és elmondta, hogy az étel a nagykövet dédapjáról, Szapáry Gyula grófról kapta a nevét, aki 1890-1892-ben Magyarország miniszterelnöke volt.

Szapáry György Holly Morrisnak, a Fox5 riporterének úgy nyilatkozott, hogy 13 hónapos nagyköveti tevékenysége során nagyon sűrű programot bonyolított le, kiemelve a kulturális rendezvényeket, az amerikai magyarokkal lezajlott találkozóit és az ország egyetemein tartott előadásokat, megemlítve, hogy a legutóbb a Yale-en mondott beszédet.

A misszióvezető a dolgozószobájában bemutatta annak a két amerikai újságírónak a fotóját, akiket tavaly a tripoli magyar nagykövetség közbenjárásával sikerült kiszabadítani Moammer Kadhafi líbiai diktátor börtönéből.

Magyarországgal kapcsolatban kiemelte az ország kulináris és kulturális hagyományait, megemlítve, hogy a követségnek van egy saját rockegyüttese, a The Diplomats. A Fox reggeli műsora az egy grúz taggal kiegészült zenekar műsorából kétszer is ízelítőt adott (billentyűs: Hermann Mária, szaxofon, basszusgitár: Veisz Ákos, dob: Mihálkó Sándor, szólógitár: David Rakviasvili, vokál: Gedeon Béla).

A rezidencia konyháján a nagykövet bemutatott egy családi címerrel ékesített ezüsttálcát, valamint dédapjának egy kis méretű portréját. A műsorban ízelítőt adott szakácsművészetéből a dán nagykövetség séfje, Lars Beese, az Embassy Chef Challenge tavalyi győztese, valamint az iraki, a marokkói és a jamaicai nagykövetség szakácsa is.

A magyar ízmester, Merényi Viktor 2010-ben második helyezést ért el a diplomáciai séfek washingtoni versenyén, ezért tavaly a szabályok értelmében nem indulhatott a rendkívül népes mezőnyben, de idén ismét a tűzhelyhez áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik