Belföld

Népszabadság: beengedték a székházba a főszerkesztőt

Murányi András főszerkesztő egyedüliként bejutott a Bécsi úti székházba, ahol jelenleg is tárgyal a kiadó Mediaworksszel. Egy euróért is megvenné a kollektíva a lapot, de az MKB jelzáloga bonyolítja a helyzetet.

Vasárnaphoz hasonlóan ismét megpróbálnak hétfőn is bejutni a Népszabadság munkavállalói, újságírói, akik alól a hétvégén húzta ki a lapot váratlanul a Mediaworks kiadó.

Munkatársaink a helyszínen követik a kísérletet, ami úgy tűnik, vasárnappal ellentétben most sikerre vezethet. Tudósítónk szerint egyenként bemehetnek a jelenlegi dolgozók úgy, hogy csöngetniük kell, be kell mondaniuk a nevüket, majd egy ajtónálló ellenőrzi a személyazonosságukat. Ha stimmel, beengedést nyernek. A Népszabadság újságíróit – akik korábban összecsomagoltatott személyes tárgyaikat is szeretnék elvinni – nem engedik be, csak a lapcsalád többi munkatársát.

A BEJUTÁSI KÍSÉRLETET ÉLŐBEN KÖZVETÍTETTÜK A FACEBOOKON, KATTINTSON IDE ÉRTE!

Fotó: 24.hu
Fotó: 24.hu

Az egyeurós ajánlat

Murányi András volt főszerkesztő sajtótájékoztatót tartott a Nagy Bejutási Kísérlet elején. “A Népszabadság vezetőségének képviseletében igyekeztem folytatni a tárgyalásokat” – mondta. Úgy volt, hogy két tárgyalás lesz, akár a lap értékesítéséről vagy újraindításáról. Ez nem jött létre, a szakszervezeti erők se tudtak a vezetőkkel tárgyalni. Hivatalosan az ok, hogy betegség sújtja a Mediaworks vezetőit.

Murányiék kérték, hogy az összes Népszabadsághoz kapcsolódó jog kerüljön a laphoz a kiadás, egy euróban határozták meg a sok veszteséget termelő lap árát.

Igyekeztek bemenni a szerkesztőségbe, hogy elhozzák a személyes dolgaikat. Személyes tárgyat is átvittek a költöztetéskor, van, akinek pénze is volt a dobozban. Murányi szerint munkajogsértés is történt, pl. hogy nem tudtak tárgyalni a szakszervezet és az üzemi tanács részéről.

Foró: 24.hu
Foró: 24.hu

Arra vonatkozó információt nem kaptak, hogy a betegség meddig tart majd a Mediaworksnél. Sok felajánlást kaptak Murányiék a lapért amúgy, a háttérben zajlanak a munkálatok, készül az üzleti terv.

“Rendelkezésre állnak azok az információk, amik a továbbélést jelenthetik” – mondta Murányi.

Pető Péter főszerkesztő-helyettes is megszólalt, ő azt mondta, a következő pillanatokban kikerül majd egy dokumentum a Népszabi Szerkesztőség Facebook-oldalára, ami megmagyaráz sok mindent. Még Pető sem tudja, mi van a dokumentumban.

Azóta kiderült, az MKB Bank jelzálogot jegyeztetett be a lapra, tehát azt nem lehet a bank nélkül eladni.

Pető később arról is beszélt, mi ez a nagy betegséghullám, ami miatt nem akarnak tárgyalni velük. “Súlyos vírusnak tűnik” – mondta Pető, aki szerint más is fagyit ehetett a kiadónál. Ironikusan hozzátette, reméli van benn orvos velük. Azt akarják amúgy kikényszeríteni a kiadótól, hogy mondja ki, nagyon veszteséges a lap, és akkor adja el nekik jelképes összegért, vagy derüljön ki az igazság (ez a fent említett jelzálog miatt nehezebb lesz).

Nem jutottak be

A sajtótájékoztató után Murányi megpróbált bejutni a székházba, de jó ideig nem engedték be. Pető és egy nagy csapat újságíró a hátsó bejáraton is próbálkozott, de ez is kudarccal végződött. Egy férfi szerint egy nőt beengedtek, de nem engedték ki, ezért a férfi kihívta a rendőröket. Egy férfi üvöltözik befelé, úgy fogják le, ne rúgja be az ajtót.

Murányi pár perccel később azt mondta, be fog menni, hivatalosan tárgyalni, amikor kijön, tájékoztatást ad mindenről. Ez azóta is megtörtént.

Közben kijutott az a nő, akit bezártak a székházba. Azt mondta, mindenki vidám, mindenki kedves volt vele odabent, ahol folyik a szerkesztőségi munka. Ő még egy széket is kapott, ahova leülhetett. Amúgy azt állítja, az újságírók által otthagyott elülső bejáraton újra ki-be járnak az emberek. Végül a rendőrök is kiérkeztek, két járőr be is ment a házba, állítólag azért, hogy az azóta már kiszabadult nőt megkeressék.

Előzmények: egy napilap (tetsz)halála

Szombaton tudták meg a napilap (és az online verzió, a Nol.hu) munkatársai motoros futároktól, hogy amíg nincs új üzleti terve a kiadónak, addig felfüggesztik az újság kiadását. A nyomtatott lap azóta nem kapható, a Nol.hu-n pedig a kiadó üzenet virít. A hivatalos kommüniké szerint üzleti megfontolásból döntöttek így, de a kritikák szerint szokatlan egy lap ennyire hirtelen történő felfüggesztése, és az egész mögött az állhat, hogy a kormányzatnak szüksége lenne a Mediaworks tulajdonolta megyei lapokra, és a portfólió része a kormánykritikus Népszabadság is.

A lap felszántása hamar óriási indulatokat gerjesztett, több ezres tüntetés volt aznap este a Kossuth téren, ahol a Magyar Idők példányait is elégették. Miközben rengeteg nemzetközi médium írt a sztoriról, több nemzetközi szervezet aggodalmát fejezte ki, sok újság pedig a szolidaritását tolmácsolta a lappal. Mint fentebb írtuk, a vasárnap egyik legfontosabb történése a Bécsi úti székház békés, de elbukott ostroma volt.

Cikkünket folyamatosan frissítjük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik