Belföld

Úgy néz ki, nem lehet eladni a Népszabadságot

Jelzálogot jegyeztek be rá.

Hétfőn délután ismét megpróbáltak bejutni a Bécsi úti székházba a Népszabadság újságírói – az eseményeket ide kattintva követhetik nyomon. A helyszínen Murányi András főszerkesztő bejelentette, hogy a szerkesztőség megpróbálja megvásárolni a Mediaworkstől a tulajdonos által veszteségesnek minősített (valójában a tavalyi évet 135 milliós eredménnyel záró) lap kiadási jogait, 1 eurós ajánlatot tettek.

Pető Péter főszerkesztő-helyettes ezt azzal egészítette ki, hogy nyilvánosságra hoznak egy ezzel kapcsolatos dokumentumot, amit a Mediaworkstől kaptak, és árnyalhatja a kérdést, ugyanakkor azt mondta, még nekik sem sikerült értelmezniük, hogy mi van ebben.

A Népszabi Szerkesztőség nevű Facebook-oldalra felkerült a dokumentum, amelyből kiderül, hogy a Népszabadság védjegyeire az MKB Bank Zrt. javára jelzálogjogot jegyeztek be alig egy hónappal ezelőtt.

Ez feltehetően azt jelenti, hogy nem adható el az újság, legalábbis a bank engedélye nélkül biztosan nem.

Az MKB Bankot a Magyar Nemzeti Bank szanálta, majd eladta a Blue Robin Investments S.C.A., a METIS Magántőkealap és a Pannónia Nyugdíjpénztár által alkotott konzorciumnak. Korábban az MKB adott hitelt a Száraz István érdekeltségébe tartozó, MNB-alapítványi pénzekkel kitömött New Wave-csoportnak, hogy 4,2 milliárd forintért megvásárolhassák az Origót.

Az eredeti tervek szerint a Népszabadság szerkesztősége hétfőn egyeztetett volna a kiadóval, de a Mediaworks vezetősége betegségre hivatkozva lemondta a megbeszélést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik