Élő Belföld

Népszavazás: Nem lett érvényes, Orbán mégis alkotmányt módosít

Érvénytelen lett az országos népszavazás, mivel az érvényes szavazatok száma nem érte el az alaptörvény szerint szükséges 50 százalékot. Orbán Viktor szerint nagyszerű eredményt értek el.

Kvótanépszavazás eredménye: ÉRVÉNYTELEN

2
98
Igen.
Nem.

Az igenek-nemek aránya most másodlagos volt, inkább azt kellett figyelni, érvényessé válik-e a kvótareferendum. Ehhez a szavazóképes állampolgárok legalább felének kellet volna (pontosan 4 136 313 embernek) érvényesen szavazni. De nem tették, a részvétel 43,35 százalékos volt. Ez nagy vereséget jelent a minden fronton, minden lehetséges eszközzel, (köz)pénzt, paripát, fegyvert nem kímélve kampányoló kormánypártnak. Megtörténhet, hogy Vona Gábor vagy Gyurcsány Ferenc hétfőn kiáll és felszólítja Orbán Viktort a lemondásra.

A köztévé annyira bepánikolt, hogy már szinte sajnálom őket

Nem mindenki viseli jól, hogy ennyire kevesen szavaznak a népszavazáson. Az MTVA-t például különösen megviseli a helyzet.

Szerencsére az alacsony részvételi adatokat úgy dolgozzák fel, hogy pánikolnak. Ha az ember a köztévét nézi, szinte látja maga előtt azt az egymilliárd muszlimot, ahogy együtt ülnek a tévé előtt, és várják, hogy a magyarok otthon maradjanak. Ha ugyanis érvénytelen lesz a népszavazás, végre semmi nem akadályozhatja meg őket abban, hogy lerohanják Mária országát. Íme pár kitűnő kép a pániküzemmódban működő köztévéről.

When in trouble

Spöttle és a terror
Spöttle és a terror

or in doubt

Mindenki :(
Mindenki :(

run in circles,

Tufa
Tufa

scream and shout!

14563456_10210259917272910_132418076719399443_n
Jobbra mutatják, hogyan is néznek ki ezek a migránsok

Már most Orbán távozását követelik a Kossuth téren

Szemerkélő esőben tüntet nagyjából 400 ember.

Beszédet mond többek között

  • Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, országgyűlési képviselő,
  • Bibó István művészettörténész,
  • Kaltenbach Jenő volt ombudsman,
  • Kálovics Enikő egyetemista,
  • Szűcs Balázs református lelkész, önkormányzati képviselő,
  • Bálint György, Bálint gazda kertészmérnök és
  • Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, Zugló polgármestere.

A Párbeszéd politikusa, Barabás Richárd már most kijelentette, hogy a népszavazás érvénytelen lett, megbukott a kormány és Orbán Viktor is, ők meg a távozását fogják követelni.

Szabó Tímea előválasztást követelt beszédében, október 24-én már el is kezdené erre a felkészülést, a tömegből Karácsony Gergely válaszolt:

Nem vagyunk gyávák!

A tüntetés zárásaként a résztvevők szívalakzatot formálnak.

Neményi Márton képei következnek:

Galéria

A megyeszékhelyeken bukik a népszavazás

A megyeszékhelyeken hagyományos nagyobb a részvétel, mint a megye kisebb településein, ez viszont a délutáni részvételi adatok alapján most nincs így, Budapestet és Pest megyét nem összehasonlítva a megyék kétharmadában alacsonyabb a székhelyi részvétel.

A legnagyobb különbség Szegeden látszik, az itteni arány majdnem 6 százalékponttal marad el a megye átlagától. Mindez vélhetően nem független attól, hogy a bojkottra felszólító pártok Budapest után ezen a szinten a legerősebbek – úgy tűnik, szavazóik többnyire megfogadták a tanácsot és otthon maradtak.

megyeszékhelyek

Rendőrt hívtak egy szavazóra

Hosszúhetényen egy választópolgár a szavazólapját a szavazókör utcai bejárati ajtajára tűzte ki, de hamar levették onnan.

Tiszaalpáron pedig valaki megjelent a 001. számú szavazókörben, nem szavazhatott, mivel nem abba a szavazókörbe tartozott. A tájékoztató után nem volt hajlandó elhagyni a szavazóhelyiséget. A bizottság a rendőrség segítségét kérte, de a szavazó a rendőrség kiérkezése előtt, önként elhagyta a szavazóhelyiséget.

(innen)

A nyugati határ menti megyék mozdultak meg

Az eddigi részvételi adatok a nyugati, osztrák határ menti megyék kiugró aktivitását mutatják: bár napi szinten a magyar lakosság nagy része nem találkozott és nem volt hatással az életére a menekültválság, az itt élőket viszont aktívan érintette az Ausztriával való növekvő feszültség – például a határ-ellenőrzés ideiglenes visszaállítása, vagy egy kerítés építésének a lehetősége.

országos részvétel

A köztévé már menekültekkel riogat, akik csak arra várnak, hogy meginduljanak Szerbiából

A Belgrádban tartózkodó migránsok számukra pozitív fejleményeket remélnek a magyarországi kvótareferendum után, közölte az M1 tudósítója a helyszínről a vasárnapi Híradóban. Az M1 tudósítójának egy afgán férfi reményét fejezte ki, hogy “Allah segítségével” jó híreket kapnak Magyarországról.

Muci Attila azt mondta: olyan hírek, információk terjednek körükben, hogy a népszavazás után Magyarország esetleg már hétfőn megnyithatja előttük a határait, és továbbhaladhatnak a kiszemelt európai uniós ország felé. A migránsok készen állnak arra, hogy a lehető legrövidebb időn belül induljanak Magyarország felé.

Nem hivatalos értesülések szerint Szerbiában jelenleg 9-10 ezer illegális bevándorló lehet, többségük a horvát határnál és Belgrádban.

Később az M1 tudósítójának egy afgán férfi is nyilatkozott Belgrádban. Állítása szerint egy Magyarországról érkezett ember közölte, hogy jó híreket várhatnak, úgyhogy – mint mondta – ott most “minden arab ember boldog”. Hozzátette: most az összes arab ember bízik abban, hogy újranyitják a határt, és továbbmehetnek Magyarországra.

“Az időjárás egyre hidegebb, tovább akarunk menni, és most mindenki boldog, mert hátrahagyhatjuk ezt a helyett”, idézte az afgán férfit a tudósító.

Az M1 tudósítója hozzátette: valóban készülődnek, bizakodnak Belgrádban. Mint mondta: folyamatosan kérdezgetik tőlük a migránsok, akik ismerik őket, hogy “megérkezett-e már a jó hír, a good news”.

köztévé

Alig voksol valaki a népszavazáson

A 15 órás adatok szerint 30,66 százalékos a részvétel.

részvétel2

Közben a fővárosban az időjárás is elromlott, Óbudán esik az eső. A részvételi hajlandóság is fog.

A 2008-as népszavazáskor délután 3-ig már a választók 35,71 százaléka leadta a voksát. Az a referendum érvényes lett, 50,51 százalékkal.

Fúróval ment megfúrni a szavazást

Szegeden a Tabán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában kora délután egy szavazó fúróval kezében jelent meg. A 24.hu-nak azt mesélte, hogy elkezdett munkavédelmi felszerelésbe átöltözni, mire odalépett hozzá valaki és megkérdezte, mit csinál.

„A szabályoknak megfelelően, uram, kérem, ezt így nem lehet”, mondták neki. A fúrót lerakta, leszavazott és elment.

Facebook
Facebook

Mondjuk – ahogy mondta – jó sokáig feltartotta a választást, sokat rajzolgatott a szavazólapra a fülkében.

Ezt írta a közösségi oldalán:

Ti tudtátok, hogy a szavazófülkébe nem lehet bevinni…
-törött hokiütőt
-fúrót
-fűrészt
-kalapácsot
-csiszolópapírt
???MIÉRT???
És azt se nézik jó szemmel, ha munkavédelmi ruhában akarsz bemenni. Aztán meg csodálkozunk, mennyi baleset van…

Most szomorú, pedig egy rakás nagyszerű ötlete volt, mit csináljon a lappal.

Kislány voksolt apukájával Kőbányán

Neményi Márton képei. A sztori hozzá annyi, hogy minden rendben zajlik, fél háromkor számolták ki a kőbányai 15-ös szavazókör részvételi arányát, 22,86 százalék, “igaz, most indulunk mozgóurnázni, az plusz kilenc lesz, mármint szavazat, hiszen mind a kilencen leszavaznak majd”. Volt, aki a bizottság szeme láttára szavazott, nem bújt el, nyilván nemet ikszelt, mérgesen.

Neményi Márton, 24.hu
Neményi Márton, 24.hu
kőbánya2
Neményi Márton, 24.hu
kőbánya3
Neményi Márton, 24.hu

Lanyha XII. kerület

A Hegyvidéken a Csaba utcánál délután érezhetően kevesen szavaztak, jelentette helyszíni tudósítónk. Legalábbis a szavazóhelyiség előtt, ami egy iskola, nem volt csoportosulás, szemben a 2014-es választásokkal. Az egyik körzethez tartozó szavazatszámláló bizottság legalább nyolcfős volt, de mint megtudtuk, nem volt közöttük ellenzéki tag.

A XII. kerület polgármestere Pokorni Zoltán, aki visszafogottan vett részt a kvótakampányban. Bár a kampány elején Cser-Palkovics Andrással Székesfehérváron beszélgetett a menekültekről, és a telefonos lakossági megkeresésekhez is adta a hangját, Pokorni láthatóan nem állt bele a kampányba, sajtósa korábban azt mondta, a képviselő visszavonult az országos politikától.

A XII. kerületben 13 óráig 23,72 százalékos volt a részvételi arány, ami gyakorlatilag megegyezik az országos részvételi aránnyal.

Találtunk egy települést, ahol 100 százalékos a részvétel

A délután 1-es adatok szerint Zalában, egészen pontosan Iborfián már mindenki leszavazott, 10 emberből 10, tehát 100 százalékos volt a részvétel. A legkisebb szavazóköregyébként Iborfia.

iborfia

A találat Reiner Rolandé, az Integrity Lab kutatásvezetőjéé, aki itt ül velünk a szerkesztőségben.

A község első írásos említése a 13. századból, IV. Béla király uralkodásának idejéből, 1237-ből származik Yborfa formában, 1773-ban már mai írásmóddal, Iborfiaként találkozhatunk vele, 1851-ben Iborfa néven említik.

Első okleveles említése 1237-ből: „…poslea trausit aquam Tarum et vodit pirum, a piro protenditor supra Tarna od alwarem quam vulgus vocat apathalmafa et ibi sunt unite, deinide vodit a Yborfia et ibi est meta, et cadit iterem in 4 aquam Turma el…”

Ma mindössze 5 ház van Iborfián.

El País: a népszavazás a magyarok ellen irányul

Idegengyűlölő népszavazásnak minősítette a magyarországi referendumot szerkesztőségi cikkében az El País.

Az újság szerint a népszavazás megtartása sérti az Európai Unión belüli együttélés minimális normáit, és üzenet, mi történhet a közeljövőben, ha elterjed a bevándorlásellenes populista diskurzus.

A referendumon feltett kérdés tökéletes példája a politikai demagógiának, amelyben a demokrácia nevében és a közvélekedésre való hivatkozással ugorják át a demokratikus gyakorlat minden elemét – véli az El País, megjegyezve, hogy a magyar miniszterelnök túl hamar elfelejtette, hogy Magyarország mindössze 12 évvel ezelőtt önként lépett be az unióba.

Mint a lap írta, Orbán nem tarthat igényt az unióhoz tartozás privilégiumaira, amikor úgy tűnik, hogy átlépi annak normáit egy referendummal, amely megkérdőjelez egy Magyarország által elfogadott szerződést. Az El País szerint a népszavazás nemcsak a menekültek ellen irányul, hanem a magyarok ellen is, mert “Orbán felelőtlensége terhet ró” rájuk.

Budaörsön is pörög a kampány

Meg az állatok világnapja.

budaörs
Tipikus elővárosi plakát, 24.hu / Molnár Zoltán
budaörs2
Leragasztott ablak, 24.hu / Molnár Zoltán
budaörs3
Állatok világnapja, 24.hu / Molnár Zoltán
Olvasói sztorik