Belföld
Lázár János sajtótájékoztatója

Lázár János: egy nép öntudatra ébredésével óhatatlanul együtt jár a nemzeti büszkeség érzése

24.hu
24.hu

2016. 08. 18. 11:36

Korábban a témában:

Csak a kétségbevonhatatlan teljesítmény az, ami a nemzeti büszkeség aranyfedezetét biztosítja, mondta Lázár János csütörtökön Budapesten, amikor a Pesti Vigadó épületében állami kitüntetéseket és miniszteri elismeréseket adott át augusztus 20. alkalmából.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt,

a hőzöngő nacionalizmust a teljesítmény különbözteti meg az egészséges nemzeti büszkeségtől.

Hozzátette, legkiválóbb honfitársaink egyéni teljesítménye végül közösségi élménnyé válik és a legitim nemzeti büszkeség része, forrása lesz, legyen szó akár a nagyközönség által is látható eredményről, akár a hétköznapok csendes kiválóságáról.

Lázár János szerint egy népnek az a természetes állapota, hogy büszke, a baj sokkal inkább azokkal a népekkel van, amelyek “nem tudnak vagy nem mernek büszkék lenni önmagukra, saját különbözőségükre vagy, bátran mondhatom, saját különbségükre”.

A miniszter azt mondta, Magyarországgal is megesett történelme folyamán, hogy alattvalója volt egy nagy-nagy birodalomnak,

vagy manapság, nem is olyan régen, engedelmes piaca egy hatalmas piacnak, semmi több, a nagy történelmi fordulatok így aztán mindig a szuverenitás visszaszerzéséről szólnak, annak a jognak a visszaszerzéséről, hogy az életünket meghatározó döntéseket mi magunk hozhatjuk meg.

Egy nép öntudatra ébredésével, felnőtté válásával óhatatlanul együtt jár a nemzeti büszkeség érzése, ennek az érzésnek az erősödése, mondta Lázár János, aki szerint ez nem nacionalizmus, hanem erős önazonosságtudat, ami a szabadság velejárója, egyik megnyilvánulása.

Lázár – a riói olimpián tartózkodó Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere képviseletében – azt is kiemelte, a nemzeti kultúrát mindenkihez el kell juttatni.

Az ünnepségen a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést vehette át Csurgay Árpád István Széchenyi-díjas villamosmérnök, nanotechnológus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem professor emeritusa és Horn Péter Széchenyi-díjas agrármérnök, az MTA rendes tagja, a Kaposvári Egyetem örökös rektor emeritusa.

 

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.