Élő Belföld

Lázár: Orbán Viktor szabadságon van

Kezdődik az 54-ik Kormányinfo, ahol a kormányzati kommunikáció Aranycsapata, Lázár János és Kovács Zoltán szóvivő magyarázza el, mit miért tesz a kormány és milyen háttérhatalmak akadályozzák őket ebben.

Itt tekintheti meg élőben a műsort.

Tarlós ott lehet a kormányülésen

Nélküle nem döntenek a főváros ügyeiről, a találkozót már szervezik egyeztetnek Tarlós István hivatalával. Az építőipar visszaesésével kapcsolatban a CSOK-ot emlegeti, a program már megjelent a 13 ezer építkezési bejelentésben. 2021-ben válaszol arra a kérdésre, hogy az uniós támogatások kifutása után is folytatódik-e a gazdasági növekedés. Szerinte az EU-s pénzek kisebb súllyal vetnek a latba, mint azt sokan gondolják.

Az állami cégek is sorra kerülnek

A bürokráciacsökkentés lendületével a harmadik és negyedik negyedévben lesz szó az állami cégek sorsáról. A struktúrán változtatni kell, de nem biztos, hogy ez elbocsátásokat jelent. A Volán például nagy kérdés.

Lázár korábban arról beszélt, hogy akik járnak egészségügyi szűrővizsgálatra, járulékcsökkentést kaphatnának. A szeptemberi kormányülésen lesz szó az új népegészségügyi programról. Évi 10 ezer ember hal meg úgy, hogy betegsége megelőzhető, korábban felismerhető lett volna. Nem csak a kevés születés demográfiai probléma, hanem a nagyszámú halálozás is. Jutalmaznák azt az állampolgárt, aki részt vesz az ingyenes szűrővizsgálatokon.

Ezt nem fogják elhinni!

Arról kérdezik Lázárt, hogy nyomást gyakorolnak-e rá a fiai az Eb-meccsekkel kapcsolatban. Nem, a fiúk táboroznak. Lefelé a lejtőn: az is érdekes egyesek számára, hogy kinek drukkol Lázár János az Eb-n. Na, kinek? Magyarországnak!!!
Ön, aki nem szereti a focit, ön is a magyar válogatottnak szurkol? – ez a kérdés tényleg elhangzott. 

Lázár röpteti és kikacagja

A magánszemélyeknek adott kedvezmények növelik az adóbürokráciát, a söralátét-bevallás még messze van, jelenleg a sörösrekesznél tartunk. Adófizetésnél óriási bürokratikus teher van a vállakozásokon, ezt csökkenteni, egyszerűsíteni kell, jót tenne a versenyképességnek.

Nincs olyan hírszerzési információjuk, miszerint az Eb-n feltűnt orosz drukkerek mögött Oroszország állna, valamilyen konspirációs szándék miatt. Az Eb VIP-páholyában egyetlen védett személyt látott Lázár, ő meg is kapja a megfelelő védelmet. Ő Orbán Viktor.

Versenyfutás az Indexért: a PestiSrácok a Simicska-Spéder konteóval hozakodik elő, Lázár kineveti a kérdezőt. Nem olvassa az Indexet, nem tartják nyilván az Index ügyeit. Pikánsnak nevezi azt az elméletet, miszerit – amennyiben kiderül, hogy jelentős kár érte az államot – esetleg az Indexet is lefoglalhatnák.

Bölcsődei dolgozók, örüljetek

A középfokú végzettséggel rendelkező bölcsődei dolgozók pluszpénzhez jutnak, de nem bérbe beépülő juttatásról, hanem egyszeri kiegészítésről van szó. Országos szinten összesen 7 milliárd forint értékben.

Ide ne toloncoljanak

Magyarországra 40-45 ezer emberrel kapcsolatban érkezett visszatoloncolási igény, mivel itt regisztrálták őket, egyetlen embert sem fogadtunk vissza, hiszen nem itt léptek be az EU-ba, hanem Görögországban. Néhány száz embert toluncolunk vissza Szerbiába, most napi 1-2 ezer migráns van az országban, a többiek mind távoznak nyugat felé. Tavaly 145 ezer migráns indult nyugati országba Magyarországról.

Nem csöpög információ Spéder-ügyben

A Spéder-botrány hátteréről kérdezik, folyamatban lévő eljárásokat nem kíván kommentálni a miniszter. A Magyar Nemzeti Bank független intézmény – emlékeztet Lázár János, aki adófizetőként üdvözli az MNB műkincsvásárlásait. A jegybanknak van arra anyagi mozgástere, hogy védett műtárgyakat vásároljon, az államnak erre nem telik.

Havi plusz 130 ezer a háziorvosoknak

Azt szeretnék, ha a háziorvosok plusz 130 ezer forintot kapnának, jövő pénteken kiderül, hogy a védőnők és az állami fogorvosok hogyan részesülnek a fizetésemelésből.

14:30 Az adófizetők túl sok állami embert tartanak el

Bürokráciacsökkentés reloaded: 20 százalékkal kell csökkenteni a kiadásokat, akár a dologi költségek megvágásával, akár elbocsátásokkal. Rosszul állunk uniós összehasonlításban, folyamatosan le kell építeni az állami kiadásokat. Senki sem hiszi el, hogy lehet változás, ha a minisztériumok nem magukon kezdik el a folyamatot.

Hat hónap végkielégítést kaphatnak azokat, akiket elbocsátanak. Nem a munkavállalót, a munkáltatót támogatják a Karrierhíd Programmal – ebben a segítségben azok részesülhetnek, akik korábban állami szolgálatban dolgozó személyt vesznek fel.

A háttérintézmények vezetőiből osztályvezető lesz, nekik kell eldönteni, vállaják-e, hogy lejjebb lépnek a karrierlétrán. A kormányhivataloknál már végigcsinálták, milliárdos költségmegtakarítást értek el.

14:27 Lázár szervez, nem megy meccsre

Elismerően beszél az Eb-sikerről,  az áldozat és a szívós munka meghozza az eredményét. Szerinte pártpreferenciától függetlenül mindenki örült az eredménynek. A szombati, marseille-i meccset is csak a tévében követi, egyáltalán nem megy az Eb-re. A következő hetekben Lázár szervezi a kormányüléseket, de instrukciókat kap Orbán Viktortól.

14:24 Spéder még mindig a barátja!

A házkutatás után is barátjának tartja Spéder Zoltánt? – kérdezik a minisztert. Igen, bármerre is fut a szekér, barátok. Egyszer beszélt az FHB-vezérrel a botrány kipattanása óta.

14:16 Makovecz Emlékközpontot hoznak létre

A XII. kerületben vásárolnak meg egy ingatlant, megvizsgálják a Makovecz-ingatlanok védettségének kérdését.

Építkezés másképp: a magyar-román határon szeretnék több ponton a határig vinni az autópályát. A véglegesítendő nagy kérdések körébe tartozik a vasítépítés. A tervek között egy balatoni körvasút szerepel, több százmilliós befektetéssel. A jövő heti kormányülésen erről is szó lesz, ahogyan a palotanegyedről és a Liget Projektről is, megvizsgálják a Földművelési Minisztérium felújításának költségeit. A Nyugati és Déli Pályaudvarokról is döntés születik a jövő héten.

Egy hétig nem lesz Kormányinfo

Július közepétől augusztus 18-ig kipihenhetjük az elmúlt egy év Kormányinfóinak fáradalmait. Lázár viszont elmondta, hogy a kormány nem megy szabadságra, és nem is fog.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik