Élő Közélet

Lázár az Uberről: Örültem volna, ha fizetnek adót

Lázár János és Kovács Zoltán értékelte és magyarázta meg az 58. kormányinfón, mit miért tesz a kormány. Augusztus közepéig ez volt az utolsó.

Pontokban, mi is történt:

  • Orbán Budapestre hívta az új osztrák kancellárt, július 26-án jön;
  • Lázár szerint Soros találta ki a javaslatot, ami arról szól, hogy az Unió imént említett kalandját a magyar adófizetők finanszírozzák, különadók formájában;
  • Cameron jó szövetséges volt, remélik, Theresa May és kormánya is az lesz;
  • Hitelből épülhet a 3-as metró, a kormány garanciát vállalna rá
  • Lázár jobban örült volna, ha az Uber nem kivonul, hanem adót fizet
  • Lázár szerint beteges, ha a kormánytagok együtt nyaralnak
  • Elképzelhetetlen az, hogy egy népszavazás eredményét az Európai Unió lesöpörné az asztalról
  • A Balaton-címke nem ér már többletpontot a támogatásoknál
  • Lázár naptárában nem szerepel, hogy miniszterelnök lesz

 

 

Vége, egy hónap szünet jön

Eredetileg fél négyig tartott volna a kormányinfó, de Lázár azért válaszolt az utolsó pár kérdésre is. Elbúcsúztak, augusztus 18-án lesz a következő jelenésük. Köszönjük, hogy velünk tartottak.

Lázár naptárában nem szerepel, hogy miniszterelnök lesz

Meleg volt a múlt héten, alig történt valami, valószínűleg ezért írta a Heti Válasz újságírója azt, hogy ő vagy Varga Mihály lehet 2018-ban a miniszterelnök – mondta Lázár. Hozzátette, a cikk szerzője legalább aláírhatta volna az anyagot. (Utána szóltak Lázárnak, hogy amúgy alá volt írva).

Lázár mesél

Még polgármesterként szakadt le egy akácfa ága a viharban. Sorsáról három hónapig vitatkoztak az önkormányzatnál, és még Lázár hívei sem feltétlen értettek egyet álláspontjával. Szemléltetett a kormányszóvivő a Liget-projekt körül kialakult balhé kapcsán.

Még mindig Balaton

Az északi és a déli vonalat összekötő körvasút építése önmagában százmilliárd forintba kerül, így tehát tényleg nincs szó arról, hogy pénzt vennének el a Balatonról, csak változott a pályázati rendszer.

A Balaton-címke nem ér már többletpontot a támogatásoknál

Nincs forráselvonás a Balaton-régió fejlesztési keretéből, csak felfüggesztették. 300 milliárd forintról van szó, a pénz megvan. Lázárék szerint nem kell kiemelt fejlesztési övezetté nyilvánítani a Balatont, hanem jobb pályázatok kellenek. A kormány úgy véli, nem igazságos, ha más megyék hátrányt szenvednek azért, mert nincs mellettük a magyar tenger.

Európa a demokrácia bölcsője

Elképzelhetetlen az, hogy egy népszavazás eredményét az Európai Unió lesöpörné az asztalról. El kell fogadniuk a közvetlen demokrácia eredményét

– válaszolt újságírói kérdésre Lázár.

A magyar kormány azt képviseli, hogy a Brexit után újra kell osztani a lapokat, a nemzetállami szuvenaritást meg kell erősíteni. A brit népszavazásnak nagy tanúsága, hogy Nagy-Britanniában a bevándorlás miatt döntött sok választópolgár a kilépés mellett.

Választ kapott Niedermüller

Lázár János szívesen szembesíti a valósággal Niedermüller Pétert, aki szerint a kötelező betelepítési kvóta elleni népszavazás ál dolog és aki élőláncot tervez a Parlament köré tiltakozásul.

Lázárék Überrel közlekedtek

Mármint a kollégái közül sokan. Szereti az innovatív technikákat, de mindenki számára egyenlő versenyfeltételeket kell teremteni, be kell tartani a játékszabályokat. Olyan nincs, hogy az Über a taxisokkal szemben nem vállalj az adótranszparenciát.

Támadásokra kell számítani

A menekültüggyel kapcsolatban. Baloldali liberális jogvédő szervezetek számára ugyanis fontosabb, hogy a menekültek bejussanak Európába, mint az ország védelme – így Lázár.

Közétkeztetési reform

Lázár támogatja, pláne, hogy a gyerekeinek sem ízlik a menza a suliban. Már inkább hisz nekik negyven év felett. Sok volt a fertőzés, cégek zártak be. Az egész szervezeti rendszert meg kell vizsgálni. Szerinte nem piaci, hanem szociális szempontból kell megközelíteni.

Az egyetlen olyan ország Európában, mely saját magával határos

Ez Magyarország. Lázár szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy a menekültek mennyire integrálhatók a munka terén. A kormány előbb inkább a Magyarországon élő magyaroknak segítene, majd a határon túli magyaroknak ajánlanák fel a magyarországi munkavállalás lehetőségét.

A legrosszabb ötlet a kormány üdültetése

Lázár János szerint már beteges lenne, ha a kormánytagok együtt is nyaralnának. Ő speciel szereti családjával tölteni az üdülését, eleget van kollégáival a Parlamentben. Lényeg: ő örül, hogy eladják a kormányüdülőket.

Örül-e az Über kivonulásának?

Jobban örültem volna, ha fizetik az adót, mert Magyarországon mindenki köteles adót fizetni

– felelt Lázár, majd megjegyezte, lám-lám, pont egy amerikai érdekeltségű cég nem engedett az adótranszparenciának. Szomorúnak tűnt.

 

Liget-projekt

A rendszerváltás óta a legnagyobb, 15 milliárd forintos kertépítési projekt veszi kezdetét. Csak a beteg fákat vágják ki, a többit átültetik.

Nem támogatják a külföldi munkaerőt

A kormánynak az az elsődleges feladata, hogy az itthon élőknek segítsen. Több százezer roma felzárkóztatására költenek tízmilliárdokat, a szakképzés átalakításával pedig helyet teremtenének a munkaerőpiacon a fiataloknak. Ez sokkal nehezebb, drágább is, de a kormánynak ez a kötelezettsége.

Hitelből épülhet a 3-as metró

Az Európai Bizottság nem kritizálta a kormányt, a fővárost a 3-as metró felújításával kapcsolatban, csupán azt javasolta, hogy vissza nem térítendő támogatás helyett inkább vegyenek fel hitelt, mert megtérülő projektről van szó. A főváros teljes vállszélességgel Tarlós István főpolgármester mellett van.

Cameron kiváló szövetséges volt

A magyar kormány tiszteletben tartja minden Európai Uniós tagállam kormányának összetételét. David Cameron kiváló szövetségese volt Magyarországnak, mi megbízható partnerei leszünk Nagy-Britanniának és tisztességes EU-elválást kezdeményezünk.

– említette Lázár. Neki egyébként nem tetszik, hogy az EU liberális vezetői sértik a briteket világnézetük miatt.

Lázár dobott egy adatbombát

20 kormányülés, 648 előterjesztés, 12500 oldalnyi dokumentáció, több mint 2000 ellenzéki kérdést válaszoltak meg. Számokban az első félév.

A hét jó híre

Pozitívak azok a gazdasági mutatók, melyek a napokban jelentek meg és az első félévet értékelték, ami az ország érdeme, de talán a kormányé is

– mondja Lázár. Kiemelte, 2008-ban az államadósság 64 százalék volt, majd 85 százalék közelébe ment, most 76,2 százalékra vitték le, a következő évben 75 százalék a cél.

Nőtt az átlagkereset és a minimálbér átlaga is 2008 óta, ráadásul több a munkavállaló is.

Az emberek ellenzik a kötelező betelepítést

Lázár János egy felmérést idézett, melyben az – akkor még – 28 EU-tagállam polgárait kérdezték arról, mit gondolnak a kötelező betelepítési kvótáról. Mint mondta, a megkérdezettek Közép-Európában, beleértve Magyarországot is, elutasítják a javaslatot, de Spanyolországban is 55 százalékos az ellenzők aránya.

Újra itt van Soros!

Lázár szerint Soros György találta ki azt a javaslatot, amely most az EU asztalán van. Ez a javaslat arról szól, hogy az Unió imént említett kalandját a magyar adófizetők finanszírozzák, különadók formájában.

Lázár szerint ez EU már mindenen túlmegy

Egy új kötelező betelepítési programot szerveznek, ami szerint minden tagországnak kötelező jelleggel be kellene fogadni embereket onnan, ahonnan az illegális migránsok elindulnak. Szerinte ez egy újabb meghívás, hogy milliók jöjjenek az EU-ba. Szerinte ez kifejezetten veszélyes Magyarországra nézve, mert az ország szuverenitását egyértelműen érinti.

Olvasói sztorik