Belföld

A Kiss László-ügy igaz története, avagy valójában kik állnak a háttérben

A magyar úszás legújabb balhéja, a Kiss László-ügy kapcsán kristálytisztán látszik, még az uszodák világában jártas többség is úgy gondolja, valamilyen sötét gazdasági és/vagy politikai összeesküvés állhat a háttérben. Ehhez képest...

A többség azt sejteti, az 55 évvel ezelőtti Kiss-ügy felhánytorgatása csak eszköz a Magyar Úszó Szövetség elnöke, Gyárfás Tamás megbuktatására. Őt akarják eltávolítani az elnöki pozícióból, ezért komoly erők mozdultak meg a háttérben.

Nos, ezzel szemben az apró mozaikdarabkák összeillesztéséből arra lehet következtetni, hogy nyíltan nincsenek komoly erők, látványos politikai szál, legfeljebb a háttérben mozognak a szálak, és kivárással figyelik a fejleményeket. Gazdaságinak a 2017-es vizes-világbajnokság 50 milliárd forintnyi összköltségvetésé és annak elköltése éppen elég. Ehhez képest az ügy hátterében érzékelhető két hétköznapi emberi történet pénzügyi szálai “kabátgombok” csupán.

Kérdés: ki és miért kavarhat a háttérben?

Viszont ezek a “kabátgombok” egyéni pénzügyi érdeket, egzisztenciát sértenek. A szálak két emberhez vezetnek. A debreceni edzőpapáról, Hornyák Viktorról már többször írtunk. Ő az az Ukrajnából elszármazott edző, akit épp egy éve, tavaly áprilisban kiáltott ki nemkívánatos személlyé a Magyar Úszó Szövetség, lévén egy versenyt követően előbb verbálisan, majd tettleg is nekiment Turi György mesteredzőnek, amiért fegyelmit kapott.

hornyák viktor (hornyák viktor, )
Hornyák Viktor Fotó: dehir.hu

Hornyák, eredeti nevén Viktor Gornak ellenszenve a Magyar Úszó Szövetség vezetése és valamennyi elöljárója ellen a megfélemlítésen alapuló kommunista vezetési módszerek és egy számára sikertelen üzleti histórián alapszik. Az 1999-2000-es években még egy, az Ungvár-járás szociáldemokrata vezetőjeként, a párt gazdasági tanácsadójaként dolgozó férfi el akart adni a szövetség, Jövő Bajnokai elnevezésű programjának egy olyan szoftvert, amivel a válogatott úszók valamennyi edzés és versenyeredményét rögzíteni és elemezni lehetett volna.

Sportpolitikai háttér

A kormánypárt az elmúlt hat évben a sportágak jelentős részére “rátette a kezét”, a meghatározó olimpiai sportágak többségében megtörtént a “rendszerváltás”, értsd a szocialista elnököket leváltottál és “fideszes” került a pozícióba.

A két kivétel, akik erősítik a szabályt, pont a két legeredményesebb sportág, a kajak-kenu és az úszás. A szocialista politikus, exminiszter, Baráth Etele 1995-től a Magyar Kajak Kenu Szövetség elnöke, míg a szintén inkább baloldaliként számon tartott Gyárfás Tamás 1993 óta irányítja a Magyar Úszószövetséget. Utóbbit éppen hatszor választották újra. Legutóbb 2015 márciusában.

A kezdeti leváltási próbálkozások után végül a két sportvezető eredményeivel és személyével a Fidesz is kiegyezett, mert láthatóan a két szövetség támogatottsága nemhogy csökkent, jelentősen nőtt és egy-egy ügyet leszámítva a béke az úr a sportágak háza táján.

A szövetség Szakmai Bizottsága elvetette az ötletet, lévén a szoftvert nem zárt rendszerként árulta Hornyák, hanem üzleti érdeke szerint más nemzetközi szövetségeknek és szakembereknek is elérhetővé kívánta tenni. A magyar szövetség úgy érezte, így nem kívánt szemeknek is rálátásuk lehetne a “magyar titokra”, a féltett módszerekre, ezért nem kötöttek szerződést.

Hornyák elesett az üzlettől, a bevételtől.

Azóta úton-útfélen keresi a fogást a szövetségen, vagy ahogy ő fogalmaz, “harcolni próbál a magyar úszásban általa feltételezett szakmai, finanszírozási és vezetési anomáliák ellen”.

Tavaly tavasszal ezért kapott a kivételes lehetőségen. Éppen az előtt vált nemkívánatos személlyé, majd jelöltette elnöknek magát Gyárfással szemben, amikor a 2017-es világbajnokság miatt előrehozott rendkívüli közgyűlésen az elnök és a teljes elnökség lemondott, hogy aztán azonnal újraválasszák magukat, immár 2020 decemberéig.

Hornyák Széles Sándor mesteredző nevét használva – aki többször elhatárolódott már tőle – Széles Sándor Úszó-Nevelő Műhely néven üzemelteti klubját és annak közösségi oldalát. A posztok tanúsága szerint utóbbit többségében arra használja, hogy a szövetséget számon kérő vagy lejárató témájú írásokat tegyen közzé rajta.

Hornyák – a saját pozícióit erősítendő, míg Gyárfásét gyengítendő – ekkoriban, 2015 júniusában hozakodott elő először a Facebookon Kiss László 1955-ös ügyére vonatkozó utalásokkal. Ügy akkor azért nem lett belőle, mert nem volt bizonyítéka. A számos, megosztást hozó bejegyzések által azonban már elkezdhettek nyomozni a későbbi botrány kirobbantásában részt vevő újságírók, akik hozzájuthattak, betekinthettek a rég elfeledett rendőrségi, bírósági ügyiratokba. A modern média sajátossága, hogy amint meg volt az eredeti ítélet, onnan már ment minden, mint a karikacsapás. Az internetes média és a közösség felkoncolta Kiss Lászlót.

Hornyák egyedül harcol?

A nyolcgyerekes ukrán-magyar apuka, akinek amúgy elég jó nemzetközi kapcsolatai vannak úszókörökben – Hosszú Katinka amerikai doppinggyanúsításakor is felmerült a neve -, itthon is talált magának egy “elvtársat”. Németh Zsoltnak épp úgy bögyében van a MÚSZ-vezetés, mint Hornyáknak.

Németh Zsolt (németh zsolt)
Németh Zsolt él-hal a Balatonért és az Öbölátúszásért Fotó: MTI

Németh egy igazi megszállott. Sportberkekben ismert versenyszervező. Marathon Klub néven számos tömegfutó és több mint hetven hosszútávúszó versenyt rendezett az elmúlt 25 évben, 2008-ban miniszteri dicsérő oklevelet kapott munkásságáért. Korábban a MÚSZ nyílt vízi szakágát vezette, és milyen furcsa időbeni egybeesés, szintén tavaly tavasszal szembesült vele, 1992 óta először, hogy 2015-ben nem ő rendezheti a legnagyobb balatoni tömegsportrendezvényt, a hagyományos Öbölátúszást. 

Az a bizonyos 1996-os botrány:

A Magyar Úszószövetség több magyar úszót egy meg nem tartott verseny hamis eredményeivel juttatott ki az atlantai olimpiára. Az állítólagos úszóversenyen, amelynek időpontjául 1996. június 6–8-át jelölték meg, tizenegy ifjúsági korú úszó elérte – papíron legalábbis – az “olimpiai nevezés szintidejét”, és résztvevője lehetett az olimpiának.

A Fradi jelenlegi sajtófőnöke, a Mai nap című napilap akkori újságírója, Volly György még az olimpia előtt (1996. június 18.) nyilvánosságra hozta az interneten megtalált hamis jegyzőkönyvet és eredményeket, de sokáig úgy tűnt, hogy nem lesz ügy az ügy.

Aztán 1996. szeptember 9-én a Népszava felmelegítette a meghamisított jegyzőkönyv ügyét, s ennek nyomán kirobbant a botrány, amely néhány hétre a magyar sajtó meghatározó témája lett. Másnap a Magyar Úszószövetség vezetősége elismerte a hamisítás tényét, és Gyárfás Tamás elnök lemondott.

Az Országos Testnevelési és Sporthivatal elnöke vizsgálatot rendelt el a Magyar Úszószövetségnél, s a rendőrség is megkezdte a nyomozást a hamisítás ügyében, de a hullámok elcsendesedtek, Gyárfást a soros közgyűlésen újraválasztották.

Elvették tőle a versenyszervezés jogát. 

Gyárfás jobbkeze, a MÚSZ főtitkára, egy bizonyos Ruza József volt, egészen 2010-es visszavonulásáig. A 72 éves Ruza nem csak korát tekintve idős bútordarab. A rendszerváltás előtt, 1977 és 1987 között egyszer már volt a MÚSZ főtitkára, és minden bizonnyal a mai napig főtitkár lenne, ha egy, a 2010-es kormányváltást követő pénzügyi vizsgálat (lásd a fenti keretest: próbált a politika fogást találni az úszószövetségen is) nem fedez fel a MÚSZ könyvelésében egy jelentős elszámolásbeli tévedést. Emiatt 60 millió forintot vissza kellett fizessen a szövetség az államnak.

Ruza második főtitkári korszaka 1992-ben kezdődött, és eddig tartott. Gyárfás beáldozta, holott együtt dolgozott vele az 1993-as elnökválasztása után is. Ruza az 1996-os olimpiai kvótaszerző botrányt, – ahol egy fantom úszóverseny, fantom jegyzőkönyve alapján juttatott ki a szövetség több úszót az olimpiára – még túlélte, de a 2010-es pénzügyit már nem. Többen úgy sejtik, ugyan különböző cégek mögött, de azóta Ruza áll a balatoni úszóversenyek szervezése, ergo Németh üzleti háttérbe szorulása mögött. Az ő szemében ez a szálka.

A két ember más-más érdeksérelmek mentén és eleinte egymástól függetlenül szervezkedett a háttérben a Magyar Úszószövetség vezérkara ellen, pár napja azonban a friss hír szerint immár deklaráltan is egymás kezébe csaptak. Szakmailag mindenképp. Hornyák, mint a Széles Sándor Úszó Nevelő Műhely vezetője kinevezte Németh Zsoltot az egyesület nyílt vízi szakágának vezetőedzőjévé.

További apró érdekesség, hogy a Kiss László-ügy kirobbantása után nem sokkal, épp most vasárnap tartja éves rendes közgyűlését a MÚSZ, ahol a történtek után Orendi Mihály szerint bizalmi szavazást kellene kérnie Gyárfás Tamás elnöknek.

A vonatkozó javaslatot én tettem meg, mert fontosnak tartom, hogy Gyárfás Tamás, akit személy szerint a legjobb magyar sportági elnöknek tartok, aki hatalmas eredményeket mutatott fel a magyar úszás érdekében és közbizalomnak örvend, a jövőben végre nyugalomban, zavartalanul folytathassa szerintem nélkülözhetetlen munkáját

– fogalmazott a MÚSZ ellenőrző testületének nemrégiben – de még a Kiss László-ügy kirobbanása előtt – lemondott elnöke.

Nincs kétség, Hornyák Viktor ezen a közgyűlésen újra nekimegy Gyárfásnak, ahogy az is biztos, Gyárfás Tamás “beleáll” a bizalmi szavazásba. Mert az uszodák világában e két fogást kereső emberen kívül is akad még ellenzék, de a többség úgy gondolja majd, jelen állás szerint Gyárfás Tamás pótolhatatlan figurája a magyar és a nemzetközi úszósportnak. Egyelőre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik