Pályán kívül

Kiss László három évig ült börtönben, csoportosan elkövetett nemi erőszakért

A súlyos bűncselekményt 1961-ben, két akkori úszótársával közösen követte el a sportvezető, aki - a bírósági ítélet szerint - harmadikként lelte örömét az akkorra már védekezésre képtelen, fiatal nőben.

Jogerősen börtönbüntetésre ítélték Kiss Lászlót – az egyaránt olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina és Kovács Ágnes edzőjét -, a Magyar Úszó Szövetség elnökségi tagját, az úszóválogatott szövetségi kapitányát, Százhalombatta alpolgármesterét – derítette ki a privatkopo.hu és a fullank.com.

Hogy a két lap miért ásta elő 54 év távlatából a bírósági dokumentumokat és miért pont most, azt nem tudni.

Mindenesetre a fullank.com által kedden bemutatott korabeli bírósági jegyzőkönyv  szerint a Ferencvárosi TC három akkori tehetséges úszója – L. László, V. Lajos és a 21 éves Kiss László – 1961. július 2-án ismerkedett meg a Nemzeti Sportuszodában a Zsuzsanna keresztnevű fiatal hölggyel.

A lánynak megtetszett V. Lajos, aki később a sportuszoda 50 méteres medencéjének végén lévő sportlakásba csalta, majd csókolózni próbált vele. A lány tiltakozására dulakodni kezdtek. Ekkor megérkezett V. Lajos és Kiss László. A három sportoló együttes erővel megtámadta a fiatal lányt, az ágyra lökték.

Idézet a jogerős bírósági ítéletből:

„(…) A sértett karjait V. a hátán összefogta, majd a száját befogta, őt ledöntve tartotta, L. pedig a sértettre nehezedve, annak lábait szétfeszítve, közösült vele. Ezután Kiss László fogta le a sértett kezét, illetve befogta a száját, V. Lajos pedig fokról-fokra átvette L. helyét, majd ő is közösült a sértettel. Eközben … Zsuzsanna rosszul lett, így ellenállásától nem kellett tovább tartani, s ezért Kiss László fokozatosan elengedte őt, majd sorra kerülve közösült az elernyedt sértettel. Amikor a sértett feleszmélt és megmosdott, újból rájött a rosszullét, úgy, hogy V. Lajos és Kiss László idegcsillapítót is adtak neki. (…)”

Az első fokon eljáró bíróság – folytatólagosan elkövetett nemi erőszak bűntette miatt – Kiss Lászlót 5 év, L. Lászlót és V. Lajost 4-4 év, börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte.

Az ügyészség mindhárom férfit további, egyrendbeli erőszakos nemi közösülés bűntettével vádolta, de abban az ügyben a bíróság, „bebizonyítottság hiánya” miatt, ejtette a vádat Kissékkel szemben.

A brutális bűncselekmény elkövetői fellebbeztek az ítélet ellen. A másodfokon eljáró bíróság – jogerősen – L. Lászlót 3 év 2 hónap, V. Lajost 2 év, míg Kiss Lászlót 3 év, börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte. Kiss Nagyfán töltötte büntetését.

A Privatkopo.hu megkereste a Magyar Úszó Szövetség elnökét, Gyárfás Tamást.

Kiss László úr mintegy fél évszázaddal ezelőtt okkal vagy ok nélkül megkapta büntetését. Az ifjú korában elkövetettek elévültek, ha egy bűnös lerótta büntetését, akkor joga van újfent méltóképpen beilleszkedni a társadalomba. Kiss László a mögöttünk lévő fél évszázadban a maga területén egyedit alkotott, szinte rendelkezik mindazzal a kitüntetéssel, amelyet egy sportvezető kaphat, különböző kormányok ismerték fel egyedi értékű teljesítményét. Tanítványai közül az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina, az olimpiai bajnok Kovács Ági, a világbajnok Cseh László, az olimpiai ezüstérmes, Európa-bajnok Güttler Károly emelkedik ki, de kapitányként is sikert sikerre halmozott. Tény, hogy a szerkesztői szabadság végtelen, személy szerint tehát csak kérhetem, javasolhatom, hogy a magyar sportban, de ugyanúgy a közéletben nagy tekintélyű Kiss László személyét ne árnyékolják be.

A két lap A MÚSZ elnökének kérése ellenére közölte a majd fél évszázados sztorit, arra hivatkozva, hogy vannak olyan súlyos tettek, amelyek erkölcsi, morális értelemben soha nem évülnek el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik