Belföld

Életfogytiglant kértek Balla Irma gyilkosára – újabb részletek

Az asszonynak egy telefonért, 20 ezer forintért és egy MP3 lejátszóért kellett meghalnia.

Vádat emelt az ügyészség egy még 2007-ben, Debrecenben történt gyilkosság kapcsán. Egy többszörösen büntetett előéletű férfit állítanak bíróság elé hamarosan nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt – közölte keddi közleményében a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség, nem nevesítve az esetet.

Azt írják, a támadó épp feltételesen volt szabadlábon, amikor elkövette a bűncselekményt. 2007 március végén Debrecenben, egy építkezésen dolgozott segédmunkásként, de pár nap után elküldték. Elment a városba csavarogni, és – mivel anyagi gondjai voltak – úgy döntött, az építkezés szomszédságában lakó nőtől fog pénzt szerezni. Április 6-án késő este jelent meg az asszony házánál, kezében egy feszítővassal. Beosont a nyitott ajtón és nekirontott az ágyon ülő áldozatára: többször lesújtott a fejére az eszközzel, majd megfojtotta a már földön fekvő asszonyt. Húszezer forint, egy telefon és egy MP3 lejátszó – ezért ölt. A férfi – miután végzett az asszonnyal – kulcsra zárta az ajtót, majd elment. A támadó jelenleg más ügy miatt jogerős büntetését tölti. Az ügyészség életfogytig tartó szabadságvesztést indítványozott vele szemben.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a képviselőnőt 2007-ben, húsvétkor ölték meg debreceni lakásában. Testét 21 rendbeli erőbehatás érte, a halál oka arckoponya- és nyaksérülésekre vezethető vissza.

Fiát egy évvel ezután letartóztatták, az első fokon eljáró Hajdú-Bihar Megyei Bíróság különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt tizenkét év, fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte. Időközben jelentkezett egy segédmunkás, aki beismerte a gyilkosságot, de ő később visszavonta a vallomását. Az ügy másodfokon a Debreceni Ítélőtáblára került. A táblabíróság új eljárás lefolytatását rendelte el, arra hivatkozva, hogy “nem sikerült teljes körű bizonyítási eljárást lefolytatni, az ügy részbeni felderítetlensége miatt”, és elrendelte a férfi előzetes letartóztatásának azonnali megszüntetését is. A megismételt elsőfokú eljárásban a Debreceni Törvényszék bizonyítottság hiányában hozta meg felmentő ítéletét.

A vádlott és védője fellebbezést jelentett be, azt akarták, ne bizonyítottság, hanem bűncselekmény hiányában mondják ki a felmentő ítéletet. Az ügyész ezzel szemben a bűnösség megállapítását kérte, így került az ügy újra a Debreceni Ítélőtáblára. Végül 2013 szeptemberében megszületett a jogerős döntés: Balla Irma fiát felmentették, ám ezúttal is bizonyítottság hiányában.

Mint kiderült, a vérrel borított takarót, amelyen az áldozat feküdt, nem vizsgálta senki. Teljes felületének DNS-vizsgálata több mint százmillió forintot emésztett volna fel. Végül egy újszerű módszerrel megtalálták rajta a jelenlegi gyanúsított DNS-nyomait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik